του Μυλωνά Παναγιώτη

΄΄ Είναι πιο εύκολο να ξεγελάσεις τους ανθρώπους, παρά να τους πείσεις ότι έχουν ξεγελαστεί ΄΄    –  Mark Twain

΄΄ Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι προβληματικό, τότε μπορεί να υπάρξει ο καρκίνος. Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί αποτελεσματικά, δεν μπορεί να υπάρξει καρκίνος ΄΄  – Dr. Rashid Buttar  D.O.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα διαδραστικό δίκτυο οργάνων, κυττάρων και πρωτεϊνών, τα οποία προστατεύουν το σώμα από τους ιούς και βακτηρίδια ή οποιεσδήποτε ξένες ουσίες. Το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί για να εξουδετερώνει και να απομακρύνει παθογόνους παράγοντες όπως τα βακτηρίδια, τους ιούς, τα παράσιτα ή τους μύκητες που εισέρχονται στο σώμα, αναγνωρίζει και εξουδετερώνει επιβλαβείς ουσίες από το περιβάλλον και καταπολεμεί τα κύτταρα του οργανισμού που έχουν μεταβολές λόγω κάποιας ασθένειας, για παράδειγμα τα καρκινικά κύτταρα  (1).

Tip: Το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού, ενάντια σε όλους τους παθογόνους μικροοργανισμούς, τα παράσιτα, τους ιούς, τα βακτήρια, τις λοιμώξεις, τις μολύνσεις και γενικά σε κάθε τι το οποίο δεν έχει σχέση με την εύρυθμη λειτουργία του σώματος και αναγνωρίζεται ως ΄΄ξένος΄΄ εισβολέας του οργανισμού.

Tip: Το σώμα μας καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας, δημιουργεί αρκετές φορές καρκινικά κύτταρα, δίχως κάποιες ενδείξεις ή  παρενέργειες. Ένα ισχυρό και υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, έχει την ικανότητα να εξολοθρεύσει αυτά τα καρκινικά κύτταρα, πριν προλάβουν να πολλαπλασιαστούν ανεξέλεγκτα. Με αυτόν τον τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα, παραμένει πάντα ενεργό και σε εγρήγορση.

Μελέτη από τους επιστήμονες του πανεπιστημίου του Rice (Rice University) των Η.Π.Α., οι οποίοι αγωνίζονται με την έρευνα καταπολέμησης του καρκίνου και  η οποία μελέτη δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014, διαπιστώνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος στην μάχη με τον καρκίνο (2).

΄΄ Ο καρκίνος αποτελεί πάθηση του ανοσοποιητικού συστήματος ΄΄ – Dr. Keith Scott Mumby, M.D., Ph.D.

Tip: Οποιοδήποτε μέτρο ή ενέργεια η οποία μπορεί να προκαλέσει την προβληματική ή μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως η επαφή με τοξίνες και χημικά, τα βαρέα μέταλλα, οι χρόνιες λοιμώξεις, οι μύκητες, τα παράσιτα, οι χρόνιες φλεγμονές, το χρόνιο stress από όπου και αν προέρχεται, η κακή διατροφή, η αυξημένη κατανάλωσης ζάχαρης και ΄΄λευκών΄΄ προϊόντων, η κακή λειτουργία και οι φλεγμονές του εντέρου, οι χημειοθεραπείες, οι ακτινοθεραπείες, μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου.

Tip: Τα καρκινικά κύτταρα, λατρεύουν την ζάχαρη. Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει χρόνιες φλεγμονές στον οργανισμό, αποδυναμώνει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και θρέφει τα καρκινικά κύτταρα.

Tip: Κάθε καλό μέτρο το οποίο παίρνουμε για την υγεία μας, αποτελεί και ένα αντικαρκινικό μέτρο – Dr. Keith Scott Mumby

Tip: Η διατροφή είναι αυτή η οποία δίνει την ισχύ στο ανοσοποιητικό σύστημα για να μας διατηρεί υγιείς και η κακή διατροφή την αποδυναμώνει.

Όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργεί ικανοποιητικά, ολόκληρος ο οργανισμός μπορεί και δουλεύει ρολόι. Όταν οι επιδόσεις του ανοσοποιητικού μας συστήματος αρχίζουν και διακυβεύονται (compromise), τότε είναι η αρχή εμφάνισης παθήσεων. Η αδράνεια του ανοσοποιητικού συστήματος έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών λοιμώξεων  και όγκων ανοσοανεπάρκειας (tumors of immunodeficiency), ενώ η υπερδραστηριότητα του, λόγω των χρόνιων φλεγμονών, έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση αλλεργικών και αυτοάνοσων παθήσεων (3).

Το πλέον καταπληκτικό για τον ευφυέστατο οργανισμό μας, αποτελεί το γεγονός ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα προσαρμόζεται συνεχώς και μαθαίνει έτσι ώστε το σώμα μας να μπορεί να παλέψει βακτήρια ή ιούς οι οποίοι  αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν δύο μέρη του ανοσοποιητικού μας συστήματος – το έμφυτο ανοσοποιητικό μας σύστημα το οποίο λειτουργεί ως γενική άμυνα κατά των παθογόνων οργανισμών και το προσαρμοστικό μας ανοσοποιητικό σύστημα , το οποίο στοχεύει σε πολύ συγκεκριμένους παθογόνους οργανισμούς οι οποίοι ήδη έχουν έρθει σε επαφή με το σώμα. Αυτά τα δύο ανοσοποιητικά συστήματα αλληλοσυμπληρώνονται στις οποιεσδήποτε αντιδράσεις από τις παθογόνους ή επιβλαβής ουσίες (1), (4).

Tip: Το 80% περίπου του ανοσοποιητικού συστήματος, βρίσκεται σύμφωνα με τους ερευνητές στο έντερο. Μια ισορροπημένη και υγιής χλωρίδα του εντέρου, μπορεί να εξασφαλίσει και να ενισχύσει την άρτια λειτουργία του ανοσοποιητικού, απομακρύνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου.

΄΄ Όλη η υγεία αρχίζει και τελειώνει στον γαστρεντερικό σωλήνα. Εάν δεν μπορούμε να αφομοιώσουμε σωστά και να απορροφήσουμε τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές που τρώμε, θέτουμε τις βάσεις για ένα εκτός ισορροπίας ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και την εμφάνιση και εξέλιξη χρόνιων παθήσεων ΄΄ – Dr. David Brownstein

Tip: Το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι πάρα πολύ ευαίσθητο στο stress, από όποια πηγή και αν προέρχεται, στην ακτινοβολία καθώς και στην οποιαδήποτε έκθεση-επαφή με τα βαρέα μέταλλα (υδράργυρος, μόλυβδος, αλουμίνιο, ραδιενεργό ιώδιο, καίσιο, στρόντιο).

΄΄ Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία, εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα΄΄ – Dr. Roby Mitchell M.D.

Τον Ιούλιο του 2005, η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των Η.Π.Α. (National Academy of Sciences of USA),  κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπεροχή των επιστημονικών στοιχείων,  δείχνει ότι ακόμη και πολύ χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας ενέχουν κίνδυνο καρκίνου ή άλλων προβλημάτων υγείας και δεν υπάρχει όριο κάτω από το οποίο η έκθεση μπορεί να θεωρηθεί ως αβλαβής (5).

Tip: Η εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, έχει άμεση σχέση με το pH του σώματος. Ένα αλκαλικό περιβάλλον σώματος, εξασφαλίζει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Tip: Η με οποιονδήποτε τρόπο αύξηση της μεταφοράς οξυγόνου στα κύτταρα, ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το οξυγόνο βελτιώνει την ανοσοθεραπεία του καρκίνου και συρρικνώνει τους όγκους, απελευθερώνοντας αντικαρκινικά Τ λεμφοκύτταρα και τα φυσικά κύτταρα δολοφόνους (natural killer cells).. Η θεραπεία με οξυγόνο μεταφράζεται σε περισσότερη κυτταρική ενέργεια, αυξάνοντας έτσι την ανοσοποιητική ισχύ (6).

Tip: Ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου, μπορεί να ανανεωθεί με μια σύντομη νηστεία για μόλις τρεις ημέρες, καθώς ενεργοποιεί το σώμα, ώστε να αρχίσει να παράγει νέα λευκά αιμοσφαίρια, σύμφωνα με μια μελέτη. Η νηστεία για λίγες μόνο τρεις ημέρες μπορεί να αναζωογονήσει ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμη και στους ηλικιωμένους, λένε οι επιστήμονες οι οποίοι έχουν βρεθεί σε μια ανακάλυψη, η οποία χαρακτηρίζεται ως “αξιοσημείωτη” (7). Η σύντομη νηστεία, δίνει  την εντολή στα βλαστοκύτταρα (stem cells) να προχωρήσουν και να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται και να ανοικοδομούν ολόκληρο το σύστημα”, δήλωσε ο καθηγητής Valter Longo, καθηγητής Γεροντολογίας και Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (Professor of Gerontology and the Biological Sciences at the University of California).

Tip: ΄΄ Η ανοσοθεραπεία ( immunotherapy), πρόκειται να είναι το απόλυτο εξατομικευμένο φάρμακο για τον καρκίνο. Η χρήση του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στον καρκίνο, αποτελεί εξατομικευμένη ιατρική΄΄(8) – Dr. Mahua Day, ερευνητής του καρκίνου του εγκεφάλου και χειρούργος στο Indiana University School of Medicine 

                                        

                                                                        Your  Health  In  Your  Hands **

*Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση ή αντικατάσταση ιατρικών συμβουλών. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που αφορούν την υγεία του. 

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή .

 

 

References

1/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072548/ , 2/ http://news.rice.edu/2014/09/23/immune-system-is-key-ally-in-cyberwar-against-cancer/ 3/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11403834 , 4/ https://draxe.com/how-to-boost-your-immune-system/ , 5/ https://drsircus.com/general/fukushima-doctors-treatments-for-radiation/?utm_source=Dr+Sircus+Newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter_19_10_2018&inf_contact_key=cc4e01b4ae006d3038bf96b930b0d9a4930fb8741e4dce58034f8c3c3ee7d806#_edn1, 6/ https://drsircus.com/general/how-to-boost-your-immune-system/ , 7/ http://humansarefree.com/2014/06/your-entire-immune-system-is.html , 8/ https://medium.com/lifeomic/wearing-white-how-to-prepare-your-immune-system-to-fight-cancer-8a83a422bd31

Pin It on Pinterest