“Before one can have authority, one must first experience victory”

Africa proverb

Σύνδρομο Κόπωσης Επινεφριδίων – 1η έκδοση

Εάν έχετε πιάσει τον εαυτό σας να αναρωτιέται συχνά:

  • Γιατί νιώθω τόσο εξαντλημένος όλες τις ώρες της ημέρας;
  • Γιατί δεν μπορώ εύκολα να κοιμηθώ τα βράδια;
  • Γιατί το πρωί σηκώνομαι δύσκολα από το κρεβάτι νιώθοντας κουρασμένος;
  • Γιατί νιώθω καταθλιπτικός σε όλη την διάρκεια της ημέρας;
  • Γιατί νιώθω περίεργους πόνους να ταξιδεύουν σε ολόκληρο το σώμα μου;
  • Γιατί στρεσάρομαι πλέον πολύ εύκολα και για ασήμαντους λόγους;
  • Γιατί δεν μπορώ να διαχειριστώ το άγχος;
  • Γιατί αρρωσταίνω πολύ εύκολα και αργώ να επανέλθω;
  • Γιατί είμαι νευρικός και ευέξαπτος;
  • Γιατί δεν είμαι συγκεντρωμένος και η μνήμη μου έχει εξασθενήσει;
  • Γιατί δεν έχω ενέργεια;
  • Γιατί έχω συχνές ζάλες και ιλίγγους;

“Before one can have authority, one must first experience victory”

Africa proverb

Σύνδρομο Κόπωσης Επινεφριδίων – 1η έκδοση

Εάν έχετε πιάσει τον εαυτό σας να αναρωτιέται συχνά:

  • Γιατί νιώθω τόσο εξαντλημένος όλες τις ώρες της ημέρας;
  • Γιατί δεν μπορώ εύκολα να κοιμηθώ τα βράδια;
  • Γιατί το πρωί σηκώνομαι δύσκολα από το κρεβάτι νιώθοντας κουρασμένος;
  • Γιατί νιώθω καταθλιπτικός σε όλη την διάρκεια της ημέρας;
  • Γιατί νιώθω περίεργους πόνους να ταξιδεύουν σε ολόκληρο το σώμα μου;
  • Γιατί στρεσάρομαι πλέον πολύ εύκολα και για ασήμαντους λόγους;
  • Γιατί δεν μπορώ να διαχειριστώ το άγχος;
  • Γιατί αρρωσταίνω πολύ εύκολα και αργώ να επανέλθω;
  • Γιατί είμαι νευρικός και ευέξαπτος;
  • Γιατί δεν είμαι συγκεντρωμένος και η μνήμη μου έχει εξασθενήσει;
  • Γιατί δεν έχω ενέργεια;
  • Γιατί έχω συχνές ζάλες και ιλίγγους;

Σύνδρομο Κόπωσης Επινεφριδίων
2η έκδοση

 

Κατάθλιψη | Αϋπνίες | Χρόνιοι πόνοι | Stress

Μύθοι & Πραγματικότητα

 

Σας παρουσιάζουμε τη 2η έκδοση του βιβλίου “Σύνδρομο Κόπωσης Επινεφριδίων”!

Μήπως τα παρακάτω συμπτώματα
σας ακούγονται γνώριμα;

Κατάθλιψη

Η κόπωση των επινεφριδίων, εξ αιτίας του χρόνιου και μη διαχειρίσιμου stress, έχει σαν αποτέλεσμα την πτώση λειτουργίας των νευροδιαβιβαστών και κυρίως της σεροτονίνης, με αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Αϋπνίες

Η κόπωση των επινεφριδίων επιφέρει διαταραχές στον ύπνο και στην ποιότητα του, λόγω του ότι οι ορμόνες τις οποίες εκκρίνουν τα επινεφρίδια και κυρίως η κορτιζόλη, βγαίνουν εκτός ισορροπίας.

Χρόνιοι πόνοι

Με την κόπωση των επινεφριδίων, εμφανίζονται χρόνιοι πόνοι, οι οποίοι ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον οργανισμό προκαλώντας περαιτέρω κόπωση, το σώμα χάνει την ευελιξία, δυσκολεύονται οι κινήσεις του, ξοδεύοντας την τόσο απαραίτητη και πολύτιμη ενέργεια.

Stress

Με την κόπωση των επινεφριδίων, ο οργανισμός δυσκολεύεται να διαχειριστεί και τις πλέον ασήμαντες πηγές του stress. Η κυρίως αντι-stress ορμόνη κορτιζόλη, βρίσκεται εκτός ισορροπίας.

Υπογλυκαιμίες

Η κόπωση των επινεφριδίων επιφέρει δυσλειτουργίες στα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση συχνών υπογλυκαιμιών, οι οποίες στρεσάρουν επικίνδυνα τον οργανισμό.

Φλεγμονές

Με την κόπωση των επινεφριδίων παρατηρείται η εμφάνιση φλεγμονών στο σώμα, διότι η κυριότερη αντιφλεγμονώδης ορμόνη κορτιζόλη, είναι εκτός ισορροπίας. Όπου φλεγμονή ίσον πόνος και αντίστροφα.

Έντονη ανησυχία

Η κόπωση των επινεφριδίων επιφέρει συμπτώματα έντονης ανησυχίας (anxiety), η οποία πηγαίνει χέρι- χέρι με την κατάθλιψη. Τούτο οφείλεται στην δυσλειτουργία των νευροδιαβιβαστών του οργανισμού προερχόμενη από την ορμονική ανισορροπία.

Υποθυρεοειδισμός

Η κόπωση των επινεφριδίων επιφέρει διαταραχές στην λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, με συμπτώματα υποθυρεοειδισμού. Τα επινεφρίδια συνεργάζονται πολύ στενά με τον θυρεοειδή αδένα και οποιεσδήποτε μεταβολές στην έκκριση από τα επινεφρίδια της ορμόνης κορτιζόλη, επιφέρουν δυσλειτουργίες στον θυρεοειδή και συμπτώματα υποθυρεοειδισμού.

Πτώση του ανοσοποιητικού

Η κόπωση των επινεφριδίων επιφέρει πτώση στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα την μειωμένη ικανότητα του οργανισμού να παλέψει τις οποιεσδήποτε λοιμώξεις, μολύνσεις, ιούς, ξένα μικρόβια.

Δυσλειτουργία πεπτικού

Η κόπωση των επινεφριδίων επιφέρει δυσλειτουργία στην πεπτική διαδικασία, με αποτέλεσμα εμφάνιση φλεγμονών στο έντερο, κακή τροφοδότηση του οργανισμού με θρεπτικά στοιχεία, μεταβολές στην χλωρίδα του εντέρου, μειωμένη παραγωγή νευροδιαβιβαστών, κακή λειτουργία του εγκεφάλου.

Έλλειψη ενέργειας

Η κόπωση των επινεφριδίων επιφέρει μείωση στην παραγόμενη ενέργεια του σώματος και χωρίς αρκετή ενέργεια δεν μπορούν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά τα βασικά όργανα (εγκέφαλος, καρδιά, νεφρά) και οι βασικές λειτουργίες του σώματος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ενός ολέθρου (havoc) εντός του οργανισμού.

Μεταβολές στην πίεση του αίματος

Η κόπωση των επινεφριδίων επιφέρει μεταβολές στην πίεση του αίματος, διότι οι κυριότερες ορμόνες οι οποίες συμβάλλουν στον έλεγχο της πίεσης, όπως είναι η κορτιζόλη, η αλδοστερόνη και η νοροεπινεφρίνη και οι οποίες εκκρίνονται από τα επινεφρίδια, είναι εκτός ισορροπίας.

Κριτικές – Μαρτυρίες

  • Ενα μεγαλο μερος των ανθρωπων σημερα πνιγμενο απο καθημερινο και χρονιο στρες δημιουργει ορμονικες ανισορροπιες και συνεπως συμπτωματολογια που αυξανεται με τον χρονο...Η ιατρικη παρολο που θεωρειται εξελιγμενη δεν μπορει να αναγνωρισει τις ανισορροπιες αυτες για διαφορους λογους και συνεπως οι ασθενεις καταφευγουν στην απομονωση και στα αντικαταθλιπτικα διαλυοντας τη ζωη τους και την υγεια τους πληρως.. Ο κυριος Παναγιωτης βρεθηκε στη θεση αυτη και ανακαλυψε τον σωστο δρομο και πηρε την υγεια στα χερια του..ωστοσο οχι μονο ελυσε το προβλημα αλλα αποφασισε να δειξει τον σωστο δρομο και σε αλλους συνανθρωπους μας μετα απο χρονια αναζητησης για να μπορεσει να μας προσφερει εγκυρες γνωσεις οι οποιες σε συνδιασμο με την μοναδικη του εμπειρια ειναι το κλειδι της σωστης ενημερωσης.. Πρεπει να διαβασετε αυτο το βιβλιο γιατι δεν δινει μονο τροπους επιλυσης των ορμονικων διαταραχων αλλα και το πως πρεπει να αντιμετωπιζουμε ιδεολογικα τη ζωη και το αγχος..Τελος ο κ. Παναγιωτης ειναι παντα διατεθειμενος να προσφερει την βοηθεια του. Σας ευχαριστουμε πολυ κυριε Παναγιωτη !

    Παναγιωτης - Φοιτητης

  • Αγαπητέ κύριε Μυλωνά, καταρχήν να σας δώσω από καρδιάς τα συγχαρητήρια μου για την μάχη που δίνετε ενάντια σε αυτή την τρέλα που προσπαθούν να μας επιβάλλουν. Μετά από 5 περίπου χρόνια που έπαθα την κατάρρευση λόγω κόπωσης επινεφριδίων και αφού ακολούθησα πολλές από τις πληροφορίες που δίνετε στο βιβλίο σας είμαι πλέον ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος. Τον Ιανουάριο ξεκίνησα το δικό μου ενεργειακό θεραπευτήριο ρέικι και έχω ξεκινήσει και βοηθώ και εγώ με την σειρά μου ανθρώπους να ξεφύγουν από το σκοτάδι. Δεν θα μπορούσα να έχω φτάσει εδώ αν δεν είχε έρθει στα χέρια μου το δικό σας έργο και γιαυτό σας ευγνωμονώ βαθύτατα.

    Λυδάκης Μανώλης - Ιδιωτικός υπάλληλος

  • Το βιβλίο του κ. Μυλωνά "Κόπωση Επινεφριδίων", είναι πραγματικός θησαυρός. Γραμμένο με απλό αλλά τεκμηριωμένο κια επιστημονικό λόγο, μπορεί να βοηθήσει τον κάθε άνθρωπο που θέλει να καταλάβει τον τρόπο που λειτουργεί ο οργανισμός του. Με έχει βοηθήσει τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και στην δουλειά μου! To έχω ως οδηγό και ανατρέχω σε αυτό, όταν χρειαστεί. Ανυπομονώ να διαβάσω και το επόμενο βιβλίο "Το βιβλίο της αντιγήρανσης", μόνο από τα περιεχόμενα μπορείς να καταλάβεις ότι πρόκειται για εξαιρετικό βιβλίο!

    Ζουνιδου Καλλιόπη - Ολιστική Διατροφολόγος NHS

  • Σε συνεχεια της πρωτης μαρτυριας μου θα ηθελα να σας ευχαριστησω για την υπερπολιτιμη βοηθεια σας για τα υπεροχα ομολογουμενως βιβλια σας και για την βοηθεια που προσφερετε στον κοσμο που πασχει,πραγματικα το εργο σας ειναι θεαρεστο,ο θεος να σας εχει παντα καλα.

    ΑΣΗΜΟΜΥΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ PERSONAL TRAINER

  • Ευχαριστώ και συγχαίρω από καρδιάς για το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, που εκδόσατε.
    Το διάβασα επανειλημμένα και συνεχίζω να το διαβάζω, γιατί περιέχει, εκτός από πολύτιμες γνώσεις, την δική σας μακρόχρονη πείρα σε θέματα υγιεινής διατροφής και υγείας. Η απλότητα της γλώσσας απορροφά τον αναγνωστική προσοχή και του πιο απλού αναγνώστη.
    Το έργο σας «Σύνδρομο κόπωσης επινεφριδίων» είναι ατίμητο.
    Συγχαρητήρια και ευχές.

    ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

  • Διάβασα το βιβλίο του κύριου Παναγιώτη Μυλωνά Σύνδρομο κόπωσης επινεφριδίων Το οποίο και βρήκα εκπληκτικό!!!

    Πρόκειται για ένα βιβλίο στο οποίο κύριος Μυλωνάς με τρόπο κατατοπιστικό και μεθοδικό ενημερώνει τον κάθε αναγνώστη για τα προβλήματα που απορρέουν από αυτό το Σύνδρομο καθώς και τις λύσεις τους !
    Στο βιβλίο αυτό εγώ βρήκα απαντήσεις σε πολλούς προβληματισμούς που είχα σχετικά με την υγεία μου ! Πιστεύω ακράδαντα ότι θα βοηθήσει και στην υγεία πολλών άλλων ανθρώπων !
    Το συνιστώ ανεπιφύλακτα !!!

    Γιώργος Πιλίτσης

  • Εξαιρετικό και πολύ απλά γραμμένο βιβλίο το οποίο γίνεται εύκολα κατανοητό. θα το πρότεινα σε όλους ανεπιφύλακτα

    Κωστας - Δ.Υπάλληλος

  • Συγχαρητήρια και για τα δυο βιβλία σας!!! Έχετε κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά. Με ανυπομονησία περιμένουμε κι άλλα. Να είστε καλά!

    Ηρώ Παπάζογλου

  • Καλησπέρα απλά έκανα like στο βίντεο σας γιατί ασχολούμαι 35 χρόνια με τον αθλητισμό και την διατροφή εχοντας διαβάσει εκατοντάδες βιβλία και εφαρμόσει πολλά μοντέλα διατροφής εγώ αλλά και επάνω στους πελάτες μου και έχοντας περάσει ένα αρκετά βαρύ overtraining στο παρασυμπαθητικό μου συστημα βρήκα αρκετή βοήθεια διαβάζοντας και τα βιβλία σας κόπωση επινεφριδίων μυστικά της αντιγηρανση και εμπλουτισα και τις γνώσεις μου

    Ασημομυτης Δημήτρης - Γυμναστηριουχος personal tr.

  • Ένα εξαιρετικό βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί τόσο από πάσχοντες όσο και από υγιείς! Συγχαρητήρια!

    ΒΟΥΛΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΟΥ - -

  • Τι μπορω να πω γι αυτο το βιβλιο και τον συγγραφεα Ανθρωπο με ολη τη σημασια της λεξης. Εχω μεινει αφωνη και μονο διαβαζω . Λειτουργει σαν καθρεπτης του οργανισμου μου, της παθησης και των πονων μου ..Ενα μεγαλο ευχαριστω που μου ανοιξε τα ματια να δω απο τι πασχω και πως μπορω να αναρρωσω , με καθε λεπτομερεια. . Να ειστε καλα για το μεγαλο και ευλογημενο εργο σας.. Οι ευχες και η αγαπη μας να ειναι η δυναμη σας να συνεχισετε με την ιδια επιτυχια την δημιουργια και αλλων τετοιων αναγνωσματων .. Θα τα διαβασω ΟΛΑ.

    Τρεμπελα Καλλιοπη - Συνταξιουχος τραπεζικος

  • Η κριτική ενός επιστημονικού βιβλίου αποτελεί πάντα μια ηθική και πνευματική πρόκληση. Στη περίπτωση των βιβλίων του κ. Μυλωνά αυτή η πρόκληση είναι πιο έντονη για τους εξής λόγους: α) πρόκειται για μια πολυετή αναζήτηση πληροφοριών και περιγραφής τους με ένα τρόπο απόλυτα κατανοητό κ δομημένο. Ο συγγραφέας πέρα από τη θεωρία προτείνει και στρατηγικές αντιμετώπισης. Πέραν λοιπόν της περιγραφής καταστάσεων α-σθενείας, ανευ σθένους δηλαδή έχουμε πολυτιμα βοηθήματα τόσο στη καθημέραν όσο κ στη κλινική πράξη. β) επισημαίνει μερικά απο τα σπουδαιότερα σφάλματα ιατρικής πλάνης, μέσα από την επεξηγήση κ περιγραφή τους υπο το πρίσμα του εναλλακτικού μικροσκοπίου. Όπως περιγράφει ο κλασσικός κοινωνιολόγος Mills οι παγίδες του συγχρονου ανθρώπου δεν ειναι τόσο υλικές αλλα περισσότερο πνευματικές. Δύο βιβλία που μας κάνουν να φιλοσοφησουμε την αξία της ποιότητας ζωής μας διαφορετικά. Αναμένουμε τη συνέχεια, καλή δύναμη!

    Δρ. Γεωργία Κατσογριδάκη - Διαιτολόγος

  • Και τα δύο βιβλία εξαιρετικά και καλογραμμένα, με πλήθος πληροφοριών που δεν έχουμε συναντήσει σε κανένα έως τώρα συγγραφέα, συγκεντρωμένα. Μια πληροφορία που δίδεται άρτια και απλόχερα. Συγχαρητήρια για την εμπεριστατωμένη δουλειά

    Γεωργία Κατσογριδάκη - Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc

  • Μειωμένη αντοχή, ανεπάρκεια ενέργειας, εύκολη κόπωση. Γυρίζεις από γιατρό σε γιατρό κι όλοι σου δίνουν αλλοπρόσαλλες ερμηνείες για το πρόβλημά σου. Απογοητεύεσαι, απελπίζεσαι και δεν ξέρεις τι να κάνεις. Εδώ έρχεται το βιβλίο του κ. Μυλωνά να σε πάρει από το χέρι και να σε οδηγήσει στον δρόμο της υγείας. Πολλά πολλά συγχαρητήρια για το πολύ κατανοητό και πολύ κατατοπιστικό σας βιβλίο, που ήλθε να καλύψει ένα μεγάλο κενό στο συγκεκριμένο πρόβλημα έλλειψης ενέργειας. Σας ευχαριστώ από καρδιάς που μοιραστήκατε αυτόν τον πλούτο της πληροφόρησης και της γνώσης μαζί μας. Να είστε πάντα καλά κ. Μυλωνά

    Κιουλαφής Γεώργιος - Συνταξιούχος Εναερίτης

  • Για μένα το χειρότερο δεν είναι να έχεις κάτι "κακό", αλλά να μην ξέρεις τι έχεις. Να πονάς, να υποφέρεις καθημερινά, να γυρίζεις από γιατρό σε γιατρό και να σου λένε όλοι με μια φωνή "όλα είναι στο μυαλό σου". Εσύ ξέρεις όμως ότι κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό σου. Τι όμως; Και γιατί δεν το βρίσκουν;
    Εδώ έρχεται το βιβλίο του κ. Μυλωνά και σου "ανοίγει τα μάτια".
    Τώρα πια γνωρίζεις πως ξεκίνησαν όλα, τι φταίει πραγματικά και πως να επανέλθεις.
    Διάβασε το βιβλίο και θα σου λυθούν όλες οι απορίες.
    Καλή ανάγνωση...

    Θεοδωρακάκου Σπυριδούλα - Ελεύθερος Επαγγελματίας

Περίληψη Βιβλίου

Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα μιας προσωπικής υπόσχεσης την οποία είχα δώσει στον εαυτό μου, όταν αντιμετωπίζοντας έναν όλεθρο (havoc) στην υγεία μου, άγνωστης προέλευσης και με την εμφάνιση πολύ περίεργων συμπτωμάτων ταυτόχρονα, αβοήθητος από την συμβατική ιατρική και ψάχνοντας για ελπίδες και για απαντήσεις, χτυπώντας πολλές πόρτες και “πορευόμενος εν σκιά θανάτου” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο Δαυίδ στους Ψαλμούς, ότι αν κάποια στιγμή μπορέσω και βρω την άκρη, θα μοιραστώ την εμπειρία μου με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο, σε όσους δείξουν ενδιαφέρον.

Ερωτήματα που απαντάει

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Παθήσεων στην Αμερική CDC (Centers for Disease Control), το 90% των χρόνιων παθήσεων του οργανισμού μας, οφείλονται στο stress, από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχεται αυτό (φυσικό, διατροφικό, συναισθηματικό, περιβαλλοντικό). Αυτό ακριβώς είναι και το θέμα το οποίο διαπραγματευόμαστε-αναλύουμε με απλά λόγια , όπου δίνουμε και τους τρόπους ελέγχου-προφύλαξης και διαχείρισης από τις καθημερινές προκλήσεις των στρεσογόνων καταστάσεων.

Το βιβλίο αυτό λοιπόν ασχολείται με την τόσο κοινή-άγνωστη πάθηση, η οποία ονομάζεται σύνδρομο κόπωσης επινεφριδίων (adrenal fatigue syndrome), η οποία δυστυχώς βαίνει καθημερινά ολοένα με αυξανόμενες διαστάσεις, προσβάλλοντας όλες τις ηλικίες και δημιουργώντας στον οργανισμό ένα τέτοιο ντόμινο δυσμενών συμπτωμάτων, τα οποία και μόνο στο διάβασμα-άκουσμα αυτών, δημιουργούν ρίγη.

Το βιβλίο δίνει απαντήσεις σε ένα μεγάλο αριθμό ερωτημάτων, όπως είναι :

  • Γιατί η λειτουργία των επινεφριδίων αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες αντιγήρανσης του οργανισμού
  • Ποιά είναι τα 9 βήματα στρατηγικής που πρέπει να ακολουθήσει οποιοσδήποτε θελήσει να βελτιώσει την λειτουργία των επινεφριδίων – την ποιότητα της υγείας του – της ζωής του
  • Γιατί η ισχυρότερη αντι-stress ορμόνη κορτιζόλη, η ορμόνη της ζωής, είναι υπεύθυνη για ολόκληρη την ορμονική ισορροπία του οργανισμού
  • Η σπουδαιότητα της χοληστερίνης στην λειτουργία του ορμονικού συστήματος του οργανισμού
  • Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες και πως μπορούμε να προφυλαχθούμε από το καταστροφικό τους έργο
  • Ποιος είναι ο σπουδαιότερος μηχανισμός άμυνας του σώματος ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό stress και πως μπορούμε να τον ενισχύσουμε
  • Τι είναι η κυτταρική διατροφή και η σημασία της για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού
  • Ποιος είναι ο σπουδαιότερος μηχανισμός αποτοξίνωσης του οργανισμού και πως μπορούμε να ενισχύσουμε την λειτουργία του
  • Ποια είναι η σημασία της σωστής ενυδάτωσης του οργανισμού μας και πως επιτυγχάνεται
  • Ποιες είναι οι τροφές οι οποίες βοηθάνε στην παραγωγή των νευροδιαβιβαστών και στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου
  • Ποια είναι η σημασία της σωστής λειτουργίας του εντέρου και τρόποι βελτίωσης του
  • Πως μπορούμε να παλέψουμε και να περιορίσουμε τις φλεγμονές του σώματος
  • Πως μπορούμε να περιορίσουμε- εξαλείψουμε τους χρόνιους πόνους από το σώμα μας
  • Ποιά είναι η σχέση της κόπωσης των επινεφριδίων και της ινομυαλγίας/συνδρόμου χρόνιας κόπωσης
  • Πως μπορούμε να πετύχουμε έναν βαθύ και ποιοτικό ύπνο
  • Που και πως παράγεται η ενέργεια στον οργανισμό μας και πως μπορούμε να βελτιώσουμε τα επίπεδα της παραγόμενης ενέργειας
  • Ποιες είναι οι προληπτικές εξετάσεις, οι οποίες μπορούν να μας δείξουν πρόωρα σημάδια γήρανσης του σώματος και αποτελούν έναν ποιοτικό έλεγχο του οργανισμού μας

Η διαχείρηση του stress, από όποια πηγή και εάν προέρχεται αυτό (φυσικό, διατροφικό, συναισθηματικό, περιβαλλοντικό)

 

Στόχος μας είναι η όσο το δυνατόν μικρότερη έκκριση της κορτιζόλης κατά την διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων, πράγμα το οποίον συνεπάγεται λειτουργία των επινεφριδίων στο ρελαντί. Θυμόμαστε πάντα τον κανόνα : σωστή διαχείριση του stress, σημαίνει μικρότερη ποσότητα έκκρισης της κορτιζόλης στον οργανισμό, σημαίνει πάντα ξεκούραστα και φρέσκα επινεφρίδια. Έτσι λοιπόν εντοπίζουμε και προσπαθούμε να εξαλείψουμε ή να περιορίσουμε στο ελάχιστο όλους τους παράγοντες που μας προκαλούν stress. Το stress το δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι στο μυαλό μας. Έρχεται όταν οι σκέψεις μας είναι εκτός ισορροπίας και ελέγχου. Όταν μας κατακλύζουν οι αρνητικές σκέψεις και ο αρνητικός τρόπος αντιμετώπισης των καταστάσεων στην ζωή μας.

Έχουμε πάντα υπόψη μας τον γενικό κανόνα ότι όσο πιο βελτιωμένη είναι η υγεία μας , τόσο καλύτερα λειτουργούν και τα αμυντικά συστήματα του οργανισμού, τόσο πιο εύκολα διαχειριζόμαστε το stress.

Αλλαγή στις μέχρι τώρα διατροφικές μας συνήθειες

 

Μόνον ορίζοντας νέες διατροφικές συνήθειες κατάλληλες για τον οργανισμό – επινεφρίδια, θα μπορέσουμε να ανακάμψουμε από το σύνδρομο του 21ου αιώνα, την κόπωση των επινεφριδίων. Μιλώντας στο εξής για διατροφή πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή πρέπει να είναι σε κυτταρικό επίπεδο και ότι πρόκειται για την διατροφή των κυττάρων και όχι απλά για τροφή η οποία μας χορταίνει, γεμίζει το στομάχι μας και that’s it. Κρατείστε αυτό. Όποια διατροφή κάνει καλό στην λειτουργία των επινεφριδίων, κάνει καλό και για τον υπόλοιπο οργανισμό και αντίστροφα.

Το τι θα φάμε, πότε θα το φάμε και πως θα το φάμε, παίζει πλέον ουσιαστικό ρόλο στην επαναφορά της υγιούς λειτουργίας των επινεφριδίων. Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ανακάμψουμε από το σύνδρομο κόπωσης των επινεφριδίων, εάν δεν καθορίσουμε νέους τρόπους, κανόνες και πρωτόκολλο όσον αφορά την διατροφή μας.

Τι πρέπει να τρώμε

Το πρωτόκολλο της διατροφής πρέπει να περιλαμβάνει ημερησίως 5-6 γεύματα, συμπεριλαμβανομένων των snack. Δεν παραλείπουμε ποτέ το πρωινό, το οποίο πρέπει να το παίρνουμε μόλις σηκωθούμε και ποτέ μετά τις 10:00 το πρωί.

Σε κάθε γεύμα μικρό ή μεγάλο, πρέπει να υπάρχει πάντα μια ποσότητα πρωτεΐνης ζωικής ή φυτικής προέλευσης. Στόχος του πρωτοκόλλου της διατροφής, είναι η εξασφάλιση σταθερής και συνεχούς παραγωγής ενέργειας στον οργανισμό, για την αποφυγή φαινομένων υπογλυκαιμίας και ακραίας κόπωσης. Διαλέγουμε τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας και ως επί το πλείστον οργανικής προέλευσης. Εμπλουτίζουμε τα γεύματα με ποικιλόχρωμες σαλάτες εποχής, ακατέργαστους ξηρούς καρπούς όπως είναι τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια, τα πεκάν, τα μακαντέμια, τα κάσιους και διάφορες σούπερ τροφές όπως είναι οι σπόροι chia , οι σπόροι κάνναβης, τα goji berries, τα προϊόντα καρύδας, το κεφίρ. Προτιμούμε τα κατσικίσια και τα πρόβεια γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια ανοιχτής θαλάσσης με προτίμηση σ’ αυτά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες καλών λιπαρών οξέων ωμέγα-3, όπως είναι οι σαρδέλες, ο σολομός, το σκουμπρί. Όλες οι τροφές τις οποίες επιλέγουμε, πρέπει να είναι μικρού ή μεσαίου γλυκαιμικού δείκτη. Από τα φρούτα προτιμούμε αυτά τα οποία δεν περιέχουν μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης και κάλιο. Τρώμε τα ξινόμηλα, τα ακτινίδια, τα κεράσια, τα αχλάδια και αυτά με μέτρο.

Τι δεν τρώμε και τι δεν πίνουμε

Τι αποφεύγουμε

Δεν τρώμε όσα προϊόντα προέρχονται από λευκό αλεύρι, όπως είναι το ψωμί, τα διάφορα αρτοποιήματα, τα διάφορα κέικ, τα κάθε είδους γλυκίσματα, τα κράκερ. Δεν τρώμε τα μακαρόνια, το άσπρο ρύζι.

Δεν τρώμε προϊόντα τα οποία περιέχουν γλουτένη και τα οποία προέρχονται κυρίως από το σιτάρι, το κριθάρι, την σίκαλη και την βρώμη. Δεν τρώμε την ζάχαρη, ότι προϊόν περιέχει ζάχαρη και όλες τις γλυκαντικές ουσίες. Δεν τρώμε γλυκά.

Δεν πίνουμε ενεργειακά ποτά, καφέδες και ότι περιέχει καφεΐνη. Δεν πίνουμε ζεστή σοκολάτα. Δεν πίνουμε αλκοόλ. Όλες οι παραπάνω τροφές είναι πολύ ερεθιστικές για τα επινεφρίδια και τα στρεσάρουν ιδιαίτερα. Δεν πίνουμε χυμούς φρούτων. Τρώμε πάντα αργά, μασάμε πολύ καλά τις τροφές και σε πλήρη ηρεμία.

Αποφεύγουμε όλα τα τρόφιμα στα οποία ο οργανισμός μας είναι ευαίσθητος και αλλεργικός. Αποφεύγουμε όλα τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αποφεύγουμε όλα τα αγελαδινά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αποφεύγουμε τα πολλά φρούτα και κυρίως αυτά που περιέχουν πολύ κάλιο, όπως είναι οι μπανάνες, τα πορτοκάλια, τα γρέιπ φρούτ και αυτά τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης όπως είναι το καρπούζι, το πεπόνι, τα σταφύλια.

Αποφεύγουμε τα αποξηραμένα φρούτα όπως είναι οι σταφίδες, οι χουρμάδες, τα σύκα.

Απαραίτητες βιταμίνες και συμπληρώματα τα οποία θα μας βοηθήσουν στην κόπωση των επινεφριδίων

Θεωρείται τελείως απαραίτητο η χρήση κάποιων βιταμινών και συμπληρωμάτων, για την επαναφορά από την κόπωση των επινεφριδίων. Σ΄αυτά περιλαμβάνονται και τα λεγόμενα adaptogens (προσαρμογόνα).

Adaptogens (προσαρμογόνα) είναι βότανα, ρίζες, φρούτα, μανιτάρια και φλοιοί, τα οποία βοηθούν το σώμα να προσαρμόζεται σε διάφορους στρεσογόνους παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον ή από εσωτερικές αλλαγές του οργανισμού.

Τα adaptogens ξεχωρίζουν από άλλες ουσίες χάρη στην ικανότητά τους να ισορροπούν τις ορμόνες του ενδοκρινικού και ανοσοποιητικού μας συστήματος. Βοηθούν το σώμα να διατηρεί την βέλτιστη ομοιόσταση (homeostasis), η οποία αποτελεί την ισορροπία όλων των μηχανισμών και των διαδικασιών λειτουργίας ολόκληρου του σώματός μας.

Τα adaptogens έχουν ισορροπημένο αποτέλεσμα για το σώμα και είναι κατάλληλα είτε να καλμάρουν την δραστηριότητα ενός υπερλειτουργούντος συστήματος είτε να δυναμώνουν – ενισχύουν την δραστηριότητα ενός υπολειτουργούντα συστήματος.

Χρήσιμα adaptogens για την κόπωση των επινεφριδίων είναι : η ashwagandha, το Ασιατικό τζίνσενγκ, το Σιβεριανό τζίνσενγκ, η γλυκόριζα, η ροντιόλα, το ρέισι, η σχισάντρα, το Holy basil (tulsi), το μάκα .

Άλλες βιταμίνες πολύ χρήσιμες για την μάχη κατά της κόπωσης των επινεφριδίων, είναι η βιταμίνη C σε μεγάλες ποσότητες, το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), το μαγνήσιο, τα ιχνοστοιχεία (trace minerals) και τα εκχυλίσματα επινεφριδίων (adrenal extracts).

Αγορά

Μπορείτε να παραγγείλετε το βιβλίο “Σύνδρομο Κόπωσης Επινεφριδίων”
μέσα από τη σελίδα του εκδότη

Pin It on Pinterest