του  Παναγιώτη Μυλωνά

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, τα στοιχεία ότι τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για λοίμωξη από COVID-19, συνεχώς αυξάνονται.

Για παράδειγμα, μια μελέτη που περιελάμβανε σχεδόν 8.300 ενήλικες της UK Biobank, που δημοσιεύτηκε στην American Journal of Clinical Nutrition, Volume 113, Issue 5, Μάιος 2021, διαπίστωσε ότι όσοι έπαιρναν βιταμίνη D τακτικά (καθημερινά ή εβδομαδιαία) είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν COVID-19 (1), σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπαιρναν βιταμίνη D. Αυτή η επίδραση ήταν αποκλειστικά για τη λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνη D, δίχως την προσθήκη άλλων συμπληρωμάτων, υποδηλώνοντας την σύνδεση με τη βιταμίνη D συγκεκριμένα.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι…

– Οι ασθενείς με COVID-19 που είχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, είχαν 20 φορές λιγότερες πιθανότητες να έχουν κρίσιμο επεισόδιο (2) και 8 φορές λιγότερες πιθανότητες να έχουν σοβαρό, έναντι του ήπιας μορφής επεισόδιο.

– Μεταξύ των ασθενών με COVID-19, το 98,9% αυτών με έλλειψη βιταμίνης D πέθαναν (3), ενώ το 88% που είχαν ανεπάρκεια της βιταμίνης D πέθαναν και μόλις το 4% όσων είχαν επάρκεια πέθαναν, ακόμη και μετά την προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο και τις συν-νοσηρότητες.

Ποια είναι λοιπόν η προστατευτική σύνδεση μεταξύ της βιταμίνης D και του COVID-19; Πολλά πράγματα. Αλλά ένα, συγκεκριμένα, ξεχωρίζει: η ρύθμιση του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης. Ένας βασικός παράγοντας σε αυτό το σύστημα είναι η ACE2, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στην επιφάνεια πολλών κυττάρων του σώματος. Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι το ACE2 χρησιμεύει ως το σημείο εισόδου του SARS-CoV-2 στα κύτταρά μας. Αλλά η ACE2 είναι κρίσιμη για τη μετατροπή της αγγειοτενσίνης II σε αγγειοτενσίνη 1-7, μια διαδικασία που βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της ισορροπίας των υγρών στο σώμα και συνδέεται με την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία από τον COVID-19, όπως δείχνει και το σχήμα.

Ο SARS-CoV-2 συνδέεται με την ACE2 και παίρνει μαζί του την πρωτεΐνη ACE2, μειώνοντας τη λειτουργία της ACE2 και διαταράσσοντας την ισορροπία μεταξύ της αγγειοτενσίνης II και της αγγειοτενσίνης 1-7. Τελικά, αυτή η ανισορροπία μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), την κύρια αιτία θανάτου από τον COVID-19. Η βιταμίνη D το μπλοκάρει αυξάνοντας την ACE2 (4)

Tip: Η ιδανική εργαστηριακή μέτρηση της βιταμίνης D, ΠΡΕΠΕΙ  να είναι 50 ng/ml

Μια πρόσφατη μελέτη ανέλυσε δεδομένα από μια πληθυσμιακή μελέτη που μετρούσε τη μακροπρόθεσμη κατάσταση της βιταμίνης D σε περισσότερους από 400 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, καθώς και επτά κλινικές μελέτες που μέτρησαν τα επίπεδα βιταμίνης D μετά τη μόλυνση.

Το αποτέλεσμα;

Τα άτομα που είχαν επίπεδα βιταμίνης D 50 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng/ml) ή υψηλότερα από την προηγούμενη μόλυνση από SARS-CoV-2 , ήταν εξαιρετικά απίθανο να πεθάνουν από την ασθένειά τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19, θεωρητικά σε επίπεδο ΜΗΔΕΝ (5).

Η τιμή των 50 ng/ml ευθυγραμμίζεται με τις ταξινομήσεις που καθορίζονται από την Endocrine Society (6) .

Επάρκεια: 30 ng/ml ή υψηλότερη (και 40 έως 60 ng/ml είναι “βέλτιστη”)

Ανεπάρκεια: 21 έως 29 ng/ml

Έλλειψη: λιγότερο από 20 ng/ml

Με βάση αυτές τις ταξινομήσεις, περίπου το 70% των ανθρώπων που ζουν στις ΗΠΑ, έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D και το 40 τοις εκατό έχουν έλλειψη, ανησυχητικά στοιχεία υπό το φως της σημασίας της βιταμίνης D για την ανθρώπινη υγεία.

Γιατί να μην θεραπεύονται οι ασθενείς με COVID-19 με την βιταμίνη D;

Μια ποικιλία από παρεμβατικές μελέτες έχουν εμφανιστεί, θέτοντας αυτό ακριβώς το ερώτημα. Φυσικά, ένα πρόβλημα με αυτήν την προσέγγιση είναι ότι είναι πιθανό μέχρι τη στιγμή που ένα άτομο έχει COVID-19, η λήψη συμπληρωμάτων να είναι “πολύ λίγο, πολύ αργά”, καθώς η βιταμίνη D συνήθως χρειάζεται πολύ χρόνο για να παρουσιάσει ευρείες συστημικές επιδράσεις.

Ωστόσο, μια μελέτη το έθεσε σε δοκιμή σε 40 ενήλικες που είχαν θετικό τεστ RNA SARS-CoV-2, ήπια ή καθόλου συμπτώματα COVID-19 και ανεπάρκεια βιταμίνης D. Οι ερευνητές ανέθεσαν σε 16 συμμετέχοντες στη μελέτη να λάβουν 60.000 IU βιταμίνης D3 από το στόμα, μέχρι να φτάσουν σε επίπεδο αίματος μεγαλύτερο από 50 ng/ml. Μετά από δύο εβδομάδες συμπληρωμάτων, το 75% των συμμετεχόντων πέτυχε επίπεδο βιταμίνης D στο αίμα μεγαλύτερο από 50 ng/ml. Όσοι διόρθωσαν την ανεπάρκειά τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να καθαρίσουν τον ιό την 21η ημέρα της μελέτης (7). Επίσης, παρουσίασαν μείωση του ινωδογόνου ορού, ενός δείκτη φλεγμονής.

Συμπέρασμα

Ισχυρά στοιχεία που προκύπτουν από πολυάριθμες μελέτες, υποδεικνύουν ότι η διατήρηση της υγιούς κατάστασης της βιταμίνης D στον οργανισμό, μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον COVID-19..!!

                                                                Your   Health   In  Your   Hands**

*Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση ή αντικατάσταση ιατρικών συμβουλών. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που αφορούν την υγεία του. 

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή

References

1/ https://academic.oup.com/ajcn/article/113/5/1275/6123965,  2/ https://media-01.imu.nl/storage/energiekevrouwenacademie.nl/2851/vitamine-d-suppletie-2020.pdf , 3/https://ultrasuninternational.com/wp-content/uploads/raharusun-et-al-2020_patterns_of_covid-19_mortality_and_vitamin_d_an_indonesian_study.pdf  4/  https://www.mdpi.com/2072-6643/13/10/3596  5/  https://www.mdpi.com/2072-6643/13/10/3596  6/ https://pro.aace.com/sites/default/files/2019-02/Vitamin_D_Deficiency_formatted.pdf 7/   https://pmj.bmj.com/content/early/2020/11/12/postgradmedj-2020-139065 8/  https://www.foundmyfitness.com

Pin It on Pinterest