του Μυλωνά Παναγιώτη

Ο Αμερικανός φυσιολόγος Arthur Guyton, MD, συγγραφέας του παγκόσμιου best-selling βιβλίου ΄΄Textbook of Medical Physiology΄΄, το οποίο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 15 γλώσσες, αναφέρει : το πρώτο βήμα για την διατήρηση της υγείας ,είναι η αλκαλιοποίηση του σώματος (αίματος).

Tip : Η λειτουργία και η υγεία κάθε κυττάρου στον οργανισμό μας, εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα του αίματος το οποίο κυκλοφορεί στο σώμα μας.

Ποιο είναι το μεταφορικό μέσον το οποίο προμηθεύει αδιάκοπα με γλυκόζη, οξυγόνο και πολύτιμα ιχνοστοιχεία το κάθε κύτταρο σε κάθε σημείο του σώματος; Το αίμα. Το ρεύμα της ζωής. Μια ΄΄πράσινη΄΄ διατροφή εμπλουτισμένη από πράσινα και πολύχρωμα λαχανικά, περιέχει μεγάλες ποσότητες χλωροφύλλης, η οποία έχει την ιδιότητα να καθαρίζει το αίμα από τις διάφορες τοξίνες, ενώ βοηθάει τα ερυθρά αιμοσφαίρια στην μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα σε ολόκληρο το σώμα, αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό. Η χλωροφύλλη αποτελεί το αίμα των φυτών και έχει την ιδιότητα να αναπλάθει τους ιστούς και το αίμα. Η πράσινη διατροφή, βοηθάει στην επίτευξη της σωστής αλκαλικότητας και στην διόρθωση-αποκατάσταση του ιδανικού pH του αίματος, μέσω των πνευμόνων και των νεφρών. H σωστή  αλκαλικότητα του αίματος (pH μεταξύ 7.35-7.45), είναι πολύ σημαντική για την υγεία των οστών. Ως γνωστόν το αίμα κτίζει, αναδομεί ή καταστρέφει τμήματα των οστών, καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας. Τα κύτταρα τα οποία κτίζουν, ανανεώνουν τμήματα των οστών λέγονται οστεοπλάστες (osteoblasts), ενώ τα κύτταρα τα οποία καταστρέφουν φθαρμένα τμήματα των οστών, λέγονται οστεοκλάστες (osteoclasts). Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το pH, γύρω από την περιοχή των οστών. Όταν αυτό το pH γίνεται περισσότερο όξινο, αυξάνεται η δραστηριότητα των οστεοκλαστών, τα οποία καταστρέφουν, ενώ όταν το pH γύρω από τα οστά είναι αλκαλικό, υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότητα των οστεοπλαστών, τα οποία κτίζουν-αναδομούν  τα οστά.

Όταν το αίμα γίνεται πιο όξινο λόγω των πολλών όξινων τροφών-ποτών τα οποία καταναλώνουμε καθημερινά, το σώμα αναγκάζεται να κλέψει ασβέστιο (έχει υψηλή αλκαλικότητα) από τα οστά και από τα δόντια, για να μετριάσει αυτή την οξύτητα του αίματος. Ο Dr. Otto Warburg, τιμηθής με το βραβείο Nobel το 1931, έδειξε ότι ο καρκίνος αναπτύσσεται σε όξινο περιβάλλον, στο οποίο λείπει το οξυγόνο.

Tip: Όπου επικρατεί όξινο περιβάλλον έχουμε απουσία οξυγόνου και όπου επικρατεί αλκαλικό περιβάλλον έχουμε αφθονία οξυγόνου.

Η πράσινη διατροφή λοιπόν, εφοδιάζει τον οργανισμό με όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία-βιταμίνες και πολύ οξυγόνο. Το οξυγόνο μαζί με την γλυκόζη, αποτελούν τις πρώτες ύλες για την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό. Έτσι η πράσινη –αλκαλική διατροφή ενισχύει τον οργανισμό με οξυγόνο και βραδείας καύσης παραγόμενη γλυκόζη, για την απαραίτητη παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια των κυττάρων. Η πράσινη- αλκαλική διατροφή η οποία περιλαμβάνει πολλά πράσινα λαχανικά, πράσινους χυμούς, πράσινα smoothies, φρούτα και λαχανικά (κατά προτίμηση οργανικής προέλευσης), απομακρύνει την εμφάνιση του φαινομένου της οξέωσης (acidosis) από τον οργανισμό.

Tip: Με pΗ αίματος όξινο, έχουμε την εμφάνιση της οξέωσης (acidosis), η οποία επιφέρει την οστεοπόρωση, κλέβει από τον οργανισμό υγεία και ζωτικότητα, προκαλεί παχυσαρκία, στρεσάρει τον οργανισμό προκαλώντας κόπωση των επινεφριδίων, αναγκάζει το σώμα σε υπερλειτουργία για να πετύχει την σωστή αλκαλικότητα και την αποτοξίνωση του αίματος και των οργάνων του.

Η πράσινη-αλκαλική διατροφή, βοηθάει τους πνεύμονες και τα νεφρά, να πετυχαίνουν-ισοφαρίζουν πιο εύκολα τις διακυμάνσεις στο pH του αίματος, δουλεύοντας πιο ξεκούραστα. Η επίπονη-παρατεταμένη άσκηση, παράγει μεγάλες ποσότητες γαλακτικού οξέος (lactic acid) στον οργανισμό. Προσθέτοντας στην διατροφή μας όξινα τρόφιμα όπως κρέας, ποτά, τυριά, ζάχαρη, καφές, αναψυκτικά, ρίχνουμε λάδι στην φωτιά και βοηθούμε στην εμφάνιση του φαινομένου της γαλακτικής οξέωσης (lactic acidosis) στον οργανισμό, μειώνοντας περαιτέρω το pH του αίματος, με δυσμενή συμπτώματα για το σώμα μας.

Τέλος το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, όπως όλα τα συστήματα και οι διαδικασίες λειτουργίας του σώματος, είναι ευαίσθητο στο περιβάλλον του pH.  Ετσι αυξάνοντας την αλκαλικότητα του αίματος με την πράσινη διατροφή , βελτιώνουμε σημαντικά την λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πηγές

  • Σύνδρομο Κόπωσης Επινεφριδίων (Σύνδρομο Έλλειψης Ενέργειας)-Μύθοι και Πραγματικότητα του Μυλωνά Παναγιώτη
  • yourhealthinyourhands.gr
  • The All-DAY ENERGY DIET του Yuri Elkaim, Elkaim Group International, Inc
  • drcircus.com 

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter) στην ιστοσελίδα  www.yourhealthinyourhands.gr  και θα σας έρχονται όλα τα καινούργια άρθρα στο email σας, μόλις δημοσιεύονται

*Ολες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που  αφορούν την υγεία του.

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest