του Παναγιώτη Μυλωνά

΄΄ Από τα σπουδαιότερα και πλέον δύσκολα προβλήματα που απασχολούν τον σημερινό σύγχρονο άνθρωπο, είναι η σωστή διαχείριση της υγείας του΄΄.

Όπως έχουμε αναφερθεί σε πολλά άρθρα στο blog της σελίδας μας www.yourhealthinyourhands.gr , το χρόνιο stress έχει μια εξαιρετική επιζήμια επίδραση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η ορμόνη κορτιζόλη , η οποία εκκρίνεται από τα επινεφρίδια, επηρεάζει έναν μεγάλο αριθμό κυττάρων, τα οποία συμμετέχουν στην λειτουργία του ανοσοποιητικού όπως είναι τα λευκά κύτταρα. Ειδικά η κορτιζόλη ρυθμίζει τα λεμφοκύτταρα (lymphocytes), τα οποία αποτελούν τους ΄΄διοικητές΄΄ των λευκών κυττάρων και τα οποία επιτίθενται και εξολοθρεύουν  κάθε είδους ξένο εισβολέα, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει κάποια πάθηση. Συγκεκριμένα η κορτιζόλη ελέγχει ανά πάσα στιγμή την συγκέντρωση των λεμφοκυττάρων τα οποία κυκλοφορούν στο αίμα, προλαμβάνοντας και καταστέλλοντας κάποια πιθανή υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η κορτιζόλη λοιπόν ρυθμίζει την λειτουργία του ανοσοποιητικού, με δυο διαφορετικούς τρόπους. Κατά πρώτον ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό με την έκκρισή της και κατά δεύτερον το προστατεύει από πιθανή υπεραντίδρασή του. Για να επιτευχθεί αυτό, η έκκρισή της ακολουθεί έναν ευαίσθητο βρόγχο ανατροφοδότησης (feedback loop). Όλα αυτά βέβαια όταν έχουμε φυσιολογική λειτουργία των επινεφριδίων και η ορμόνη κορτιζόλη εκκρίνεται στα φυσιολογικά-βέλτιστα επίπεδά της.

Υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό για μεγάλη χρονική διάρκεια, γεγονός που συμβαίνει κατά την διάρκεια μακρόχρονης στρεσογόνου κατάστασης, έχει σαν συνέπεια σχεδόν την εξαφάνιση των λεμφοκυττάρων από το αίμα, πράγμα που συνεπάγεται την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Καταστολή του ανοσοποιητικού σημαίνει ότι ο οργανισμός μας είναι πλέον ευπαθής στην ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών. Σύμφωνα με την Dr. Meagher, τα άτομα με χρόνιο stress, προκαλούν δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος, αυξάνοντας το ρίσκο για λοιμώξεις και αυτοάνοσες παθήσεις.

Tip: Το κλειδί για την μη εξάπλωση – συρρίκνωση και τον θάνατο (apoptosis) τυχόν αναπτυγμένων καρκινικών κυττάρων στο σώμα, είναι η βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Tip: Η κορτιζόλη εξασφαλίζει-διατηρεί την ομοιόσταση (homeostasis) εντός του ανοσοποιητικού συστήματος. Οποιαδήποτε αύξηση στην έκκρισή της κατά την διάρκεια του χρόνιου stress ή την μείωσή της λόγω της κόπωσης των επινεφριδίων, προκαλεί την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Tip: Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση η οποία ερεύνησε μελέτες 30 ετών, διαπιστώθηκε  ότι το χρόνιο stress καταστέλλει ενεργά την ανοσοποιητική ανταπόκριση του σώματός μας, επιτρέποντας την ανάπτυξη φλεγμονών, ενώ αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων και καρκίνου (1).

Κατά την διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων, τα επινεφρίδια όπως αναφέραμε, εκκρίνουν την κυρίως αντι-stress ορμόνη του οργανισμού, την κορτιζόλη, η οποία θέτει το σώμα μας σε κατάσταση επείγουσας ετοιμότητας. Αυτός είναι και ο τρόπος αντίδρασης του σώματος ή απλά όπως ονομάζεται ΄΄ fight or flight response΄΄. Αλλά η αντίδραση αυτή δεν πρέπει να ξεπερνάει τα λίγα λεπτά. Όταν οι  στρεσογόνες  καταστάσεις είναι συχνές και με μεγάλη διάρκεια, τα επινεφρίδια εκκρίνουν συνεχώς κορτιζόλη, με αποτέλεσμα τα επίπεδα αυτής της ορμόνης να παραμένουν υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας καταστροφικές φθορές στα κύτταρα και στα όργανα του σώματος.

Tip: Μελέτες δείχνουν ότι τα χρόνια επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό, καταστέλλουν τη δραστηριότητα των ειδικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται κύτταρα-φυσικοί φονιάδες ( Natural Killer cells ή NK), μαζί με μια σειρά από άλλους υπερασπιστές του ανοσοποιητικού συστήματος,  όπως τα Τ- κύτταρα και τα Β-κύτταρα. Αυτά είναι τα είδη λευκών κυττάρων, τα οποία στοχεύουν τον καρκίνο και τα μολυσμένα κύτταρα (1).

Tip: Τα κύτταρα-φονιάδες (ΝΚ) έχει επίσης αποδειχθεί, ότι ρυθμίζουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενώ παρέχουν προστασία από καρδιακές παθήσεις και περιορίζουν την επίδραση των ιογενών λοιμώξεων.

Ταυτόχρονα, οι δημιουργούμενες χρόνιες φλεγμονές, μειώνουν τον αριθμό των βλαστοκυττάρων (stem cells). Τα βλαστοκύτταρα είναι κύτταρα που αναπαράγονται διαρκώς και έχουν την ικανότητα να μετατραπούν (να διαφοροποιηθούν) σε οποιοδήποτε άλλο είδος κυττάρου στο σώμα ενός οργανισμού (π.χ. σε μυϊκό, ερειστικό, νευρικό κλπ κύτταρο), όπου υπάρχουν ανάγκες του σώματος (4) . Όταν ένα βλαστοκύτταρο διαιρείται, κάθε νέο κύτταρο έχει τη δυνατότητα είτε να παραμείνει ένα βλαστοκύτταρο είτε να γίνει ένας άλλος τύπος κυττάρου με μια πιο εξειδικευμένη λειτουργία, όπως ένα μυϊκό κύτταρο, ένα ερυθρό αιμοσφαίριο ή ένα εγκεφαλικό κύτταρο. Η έρευνα των βλαστοκυττάρων είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς τομείς της σύγχρονης βιολογίας, όπου οι επιστήμονες και οι γιατροί δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα βλαστοκύτταρα, καθώς τους βοηθούν να εξηγήσουν πώς λειτουργούν ορισμένες λειτουργίες του σώματος. Τα βλαστοκύτταρα δίνουν  επίσης υποσχέσεις για τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών που επί του παρόντος δεν έχουν καμία θεραπεία. (11).  Έτσι λοιπόν ο μειούμενος αριθμός των βλαστοκυττάρων σημαίνει ότι και το σώμα μας χάνει την ισχύ του, ώστε να δημιουργήσει νέα κύτταρα-φονιάδες (ΝΚ) και άλλα προστατευτικά κύτταρα, τα οποία χρειάζεται ο οργανισμός μας, για να αποφύγει τις ασθένειες.

Tip: Ενεργοποιείστε τα βλαστοκύτταρα (stem cells) του οργανισμού σας, με την πολύ σπουδαία βιταμίνη Κ2. Οι ειδικοί συνιστούν συμπληρώματα της βιταμίνης Κ2 (ΜΚ-7), 90 mcg ημερησίως.

Tip: Τα βλαστοκύτταρα (stem cells) και το ανοσοποιητικό σύστημα, χρειάζονται ύπνο. Μελέτες αποδεικνύουν ότι ο ποιοτικός-βαθύς ύπνος, εξασκεί ισχυρή ρυθμιστική επίδραση στις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι ανοσολογικοί  παράμετροι όπως οι αριθμοί των Τ-κυττάρων, παρουσιάζουν κορυφές (peaks), κατά την πρώιμη περίοδο του νυκτερινού ύπνου, όπου ο αριθμός των κυττάρων-φονιάδων (ΝΚ), καθώς και η αντιφλεγμονώδης δραστηριότητα της κυτοκίνης (cytokine) , παρουσιάζουν τις κορυφές των (peaks) τότε μόνο, όταν ακολουθεί ένας ξεκούραστος, ηχηρός, βαθύς ύπνος (2),(3).

Tip: Τα βότανα saw palmetto και η echinacea, βρέθηκε ότι παρουσιάζουν πολύ ευεργετικά αποτελέσματα στο ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με έρευνα, τα δυο ανωτέρω βότανα έχουν την ικανότητα της ενεργοποίησης της παραγωγής των ειδικών κυττάρων του ανοσοποιητικού, με την ονομασία μακροφάγα (macrophages).  Αυτά τα κύτταρα έχουν την ιδιότητα να απορροφούν και να χωνεύουν κυτταρικά συντρίμμια, ξένες ουσίες, μικρόβια, καρκινικά κύτταρα και οτιδήποτε άλλο δεν έχει τον τύπο των πρωτεϊνών, που βρίσκονται σε ένα υγιές σώμα. Επίσης τα δυο ανωτέρω βότανα, διεγείρουν την δραστηριότητα των κυττάρων-φονιάδων (ΝΚ).

Tip: Οι ερευνητές του Χάρβαρντ δημοσίευσαν πρόσφατα μια μελέτη, σύμφωνα με την οποία η βιταμίνη D αυξάνει τον αριθμό των βλαστοκυττάρων του αίματος, τα οποία στη συνέχεια αυξάνουν τον αριθμό των ανοσοκυττάρων, τα οποία καταπολεμούν τις διάφορες ασθένειες (5).

Tip: Πάντα στις εργαστηριακές μας εξετάσεις ελέγχουμε και το επίπεδο των πιθανών φλεγμονών του σώματός μας, περιλαμβάνοντας και αυτή την εξέταση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης ( CReactive Protein), η γνωστή CRP, διότι οι φλεγμονές όπως αναφέραμε, εξασθενούν την ισχύ του ανοσοποιητικού συστήματος.

                                                                  Your  Health  In  Your  Hands**

 *Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση ή αντικατάσταση ιατρικών συμβουλών. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που αφορούν την υγεία του. 

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή .

 References

1/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1361287/ , 2/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3256323/ , 3/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22071480 , 4/ https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BA%CF%8D%CF%84%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%BF , 5/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27705794 , 6/ The UltraMind Solution, Mark Hyman, M.D. , 7/ Adrenal Fatigue – The 21st Century Stress Syndrome, James L. Wilson N.D., D.C., Ph.D. , 8/ www.adrenalfatiguesolution.com , 9/ www.pointinstitute.org , 10/ https://alsearsmd.com/confidential_cures/nl-2019-march-confidential-cures.pdf , 11/ https://www.medicalnewstoday.com/articles/323343.php

 

Pin It on Pinterest