του Μυλωνά Παναγιώτη

Στοματική υγεία και αμαλγάματα (σφραγίσματα) των δοντιών

΄΄ Οι περισσότεροι από τους καρκινοπαθείς ασθενείς μου, είχαν πολλά αμαλγάματα δοντιών με υδράργυρο΄΄  –  Dr. W. Kostler

Θα αποτελούσε σοβαρή παράλειψη αν μιλώντας για την στοματική υγεία, δεν αναφέραμε και τα σφραγίσματα των δοντιών τα οποία περιέχουν υδράργυρο (mercury), τα οποία ευτυχώς σε κάποιες χώρες έχουν αρχίσει και απαγορεύονται. Ο υδράργυρος είναι από τα πλέον τοξικά βαρέα μέταλλα και αποτελεί τον Νο 1 κίνδυνο-εχθρό του οργανισμού. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα το οποίο δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για την τοξικότητα του υδραργύρου σε σχέση με τον ανθρώπινο οργανισμό, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν πάνω από 358 επιστημονικές μελέτες οι οποίες εμφανίζουν την σχέση μεταξύ του υδραργύρου και των καρδιακών παθήσεων, πάνω από 643 μελέτες σχετικά με τον υδράργυρο και τον καρκίνο και πάνω από 1.445 μελέτες, για την σχέση υδραργύρου και νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Έχει αποδειχθεί ότι ο υδράργυρος μειώνει με γρήγορους ρυθμούς την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ εμποδίζει την αιμοσφαιρίνη να μεταφέρει οξυγόνου στα κύτταρα. Σύμφωνα με τον κορυφαίο διεθνώς ιατρικό ερευνητή Yoshiaki Omura Md, όλα τα καρκινικά κύτταρα περιέχουν υδράργυρο. Ο υδράργυρος και όλα τα βαρέα μέταλλα δημιουργούν ένα μολυσμένο περιβάλλον τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό των κυττάρων. Αυξάνουν το οξειδωτικό stress στον οργανισμό, το οποίο προκαλεί βλάβες στο DNA των κυττάρων. Ο υδράργυρος που περιέχουν τα αμαλγάματα των δοντιών, δίνει αναθυμιάσεις στο στόμα και από εκεί διαχέεται σε ολόκληρο το σώμα. Βακτήρια, μύκητες, μούχλα και άλλοι παθογόνοι οργανισμοί, κάνουν πάρτι με την παρουσία του υδραργύρου. Ζημιές προκαλούνται στην λειτουργία του εγκεφάλου, των νεφρών, των επινεφριδίων, του θυρεοειδούς αδένα, σε ολόκληρο το ενδοκρινικό σύστημα. Η Dr. Veronique Desaulniers, η οποία είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, στην ιστοσελίδα της (12) , προτείνει τα 7 Ουσιώδη Βήματα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού. Το 5ο βήμα της πρόληψης αναφέρεται στην σωστή στοματική υγεία και την αποφυγή των σφραγισμάτων τα οποία περιέχουν υδράργυρο. Ένας πλήρης κατάλογος από επτά σελίδες, ο οποίος συντάχθηκε από την International Academy of Oral Medicine and Toxicology (www.iaomt.org), αναφέρει όλες τις επιστημονικές έρευνες-μελέτες, σχετικά με την τοξικότητα των σφραγισμάτων υδραργύρου των δοντιών και τις επιπτώσεις του υδραργύρου στην υγεία (11) .

Οι παθήσεις των ούλων και η επίδρασή τους στην λειτουργία των επινεφριδίων

Όπως αναφέραμε οι παθήσεις των ούλων συνοδεύονται από φλεγμονές, οι οποίες δεν σταματούν στην στοματική κοιλότητα, αλλά μπορεί να επεκταθούν και σε ολόκληρο το σώμα με την βοήθεια των βακτηρίων, τοξινών και παθογόνων οργανισμών, οι οποίοι αναπτύχθηκαν στα ούλα. Οι πιο κοντινές αρτηρίες στην στοματική κοιλότητα  τις οποίες συναντούν στο δρόμο τους, είναι οι στεφανιαίες αρτηρίες, οι οποίες και δέχονται το πρώτο τοξικό φορτίο και μέσω του φλεβικού δικτύου μπορούν να τα μεταφέρουν και στην καρδιά. Το πολύ σπουδαίο έργο της αντιφλεγμονώδους προστασίας του σώματος, τον έχουν τα επινεφρίδια με την έκκριση της αντιφλεγμονώδους ορμόνης κορτιζόλης. Έτσι όπου φλεγμονή και αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης, πράγμα που σημαίνει ότι τα επινεφρίδια μπαίνουν σε υπερλειτουργία. Οι χρόνιες στοματικές φλεγμονές των ούλων, μπορούν να προκαλέσουν την εξασθένηση των επινεφριδίων και να επιφέρουν την κόπωση αυτών, με άσχημες συνέπειες για τον οργανισμό. Μια από τις συνέπειες της εξασθένησης- κόπωσης των επινεφριδίων, είναι και η πτώση λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Το ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα αδυνατεί να εξουδετερώσει όλες τις τοξίνες, παθογόνους μικροοργανισμούς, βακτήρια, τα οποία ξεκινώντας από το στόμα βρίσκονται πλέον σε ολόκληρο το κυκλοφορικό σύστημα του σώματος. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας συνεχής φαύλος κύκλος, όπου τα αμυντικά συστήματα του οργανισμού τα επινεφρίδια και το ανοσοποιητικό εξασθενούν και οι φλεγμονές και τα μικρόβια ευημερούν. Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο μετά από οδοντικές εργασίες, να ελευθερωθούν μεγάλες ποσότητες βακτηρίων και τοξινών στον οργανισμό και αυτό να έχει άμεσα δυσμενή αποτελέσματα στην λειτουργία των επινεφριδίων.

Tip: Οι χρόνιες παθήσεις των ούλων, μπορεί να προκαλέσουν την εξασθένηση στην λειτουργία των επινεφριδίων και να επιφέρουν την κόπωση αυτών. 

Τρόποι αντιμετώπισης των παθήσεων των ούλων και επαναφορά της σωστής στοματικής υγείας

Τώρα πλέον γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η υγεία της στοματικής κοιλότητας. Έτσι

 1. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον καθημερινό καθαρισμό-βούρτσισμα των δοντιών. Βουρτσίζουμε τα δόντια με επιμέλεια και σχολαστικότητα τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ απαραίτητα), με διάρκεια 2 με 3 λεπτά την φορά. Χρησιμοποιούμε πάντα οδοντόπαστα χωρίς φθόριο, διότι είναι τοξικό για τον οργανισμό. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα για πιο καλά αποτελέσματα. Εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε χρήση της οδοντόβουρτσας Soladey (www.soladey.com) , η οποία δεν απαιτεί την χρήση οδοντόπαστας και σύμφωνα με τους εφευρέτες της, καθαρίζει σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό την πλάκα των δοντιών, από ότι οι κοινές οδοντόβουρτσες.
 2. Φροντίζουμε για την σωστή διατροφή πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο μαγνήσιο
 3. Ενισχύουμε την διατροφή μας με συμπληρώματα βιταμίνης C, η οποία όπως αναφέραμε παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ούλων
 4. Αποφεύγουμε πάση θυσία τα σφραγίσματα των δοντιών τα οποία περιέχουν υδράργυρο. Προτιμάμε τα οικολογικά σφραγίσματα. Εάν υπάρχουν παλιά σφραγίσματα υδραργύρου (τα μαύρα μεταλλικά), βρίσκουμε εξειδικευμένο οδοντίατρο για την σταδιακή απομάκρυνσή τους και την αντικατάστασή τους με οικολογικά. Πριν από κάθε στοματική επέμβαση, ενισχύουμε τον οργανισμό με μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, 6.000-10.000 mg, τις οποίες ελαττώνουμε σιγά-σιγά για τις επόμενες 15 ημέρες, μέχρι να φθάσουμε στα καθημερινά μας επίπεδα.
 5. Πολλοί ερευνητές συσχετίζουν την εμφάνιση των παθήσεων των ούλων, με την έλλειψη του βασικού στοιχείου CoQ10 (κοένζυμο Q10) από τον οργανισμό (14) . Έτσι με τα πρώτα σημάδια εμφάνισης της ουλίτιδας, ενισχύουμε την άμυνα του οργανισμού με το πολύτιμο αυτό στοιχείο, το οποίο βοηθάει και στην λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Προτείνεται 50-100 mg CoQ10 την ημέρα και για έντονες μορφές περιοδοντίτιδας 100 mg CoQ10 δύο φορές την ημέρα. Ο τύπος Ubiquinol του  CoQ10 είναι ο πλέον βιοδιαθέσιμος για τον οργανισμό.
 1. Άλλος ένας τρόπος για την θεραπεία των παθήσεων των ούλων, ο οποίος προέρχεται από την Αγιουρβέδικη ιατρική στην Ινδία και ο οποίος χρησιμοποιείται ως μέθοδος αποτοξίνωσης των ούλων για πάνω από 3.000 χρόνια, είναι οι στοματικές πλύσεις με σησαμέλαιο. Ένα κουτάλι φαγητού σησαμέλαιο στο στόμα και κάνουμε πλύσεις κροταλίζοντας τα δόντια (15) . Με αυτόν τον τρόπο απομακρύνουμε τις τοξίνες, τα βακτήρια, την πλάκα από το στόμα.
 2. Έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε στην Νιγηρία, όπου οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λάδι καρύδας (coconut oil) σε 60 νεαρά άτομα με ουλίτιδα προερχόμενη από την πλάκα των δοντιών. Σε 7 μόλις ημέρες, ουλίτιδα και πλάκα είχαν θεραπευτεί (16) .
 3. Σε ελαφρά μορφής ουλίτιδα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις συχνές πλύσεις με χλιαρό αλατόνερο. Το αλάτι πάντα θαλασσινό, μη ραφιναρισμένο.
 4. Δίνουμε βάση στον τακτικό προληπτικό έλεγχο των δοντιών, ούλων και την απομάκρυνση της πλάκας από τα δύσκολα σημεία, δυο φορές τον χρόνο
 5. Βουρτσίζουμε τα δόντια-ούλα και με το MSM (σε σκόνη), το οποίο είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες-αντιοξειδωτικό.
 6. Μια φορά την εβδομάδα βουρτσίζουμε τα δόντια με μια πάστα την οποία παρασκευάζουμε μόνοι μας. Σε ένα μικρό γυάλινο μπολάκι, ανακατεύουμε ένα με ενάμιση κουτάλια του φαγητού μαγειρικής σόδας (Sodium Bicarbonate), η οποία προσοχή να μην περιέχει αλουμίνιο, με δυο κουτάλια στημένο λεμόνι. Γίνεται έτσι μια ισχυρή αλκαλική πάστα, τα αποτελέσματα της οποίας εκπλήττουν ευχάριστα και φαίνονται στο χαμόγελό μας.
 7. Διατηρούμε υγιή επινεφρίδια, ώστε να μπορούν εύκολα να αντιμετωπίζουν τις τυχόν φλεγμονές των ούλων.

 

                                                                     Your  Health  In  Your  Hands**

References

1/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16183794 , 2/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC193894/ , 3/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10598906 , 4/ www.health.harvard.edu/blog/treating-gum-disease-may-lessen-burden-heart-disease-diabetes-conditions-201407237293 , 5/ www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0749379714001536 , 6/ www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(08)70138-4/fulltext , 7/ www.cebp.aacjournals.org/content/early/2015/12/12/1055-9965.EPI-15-0750 , 8/ www.link.springer.com/article/10.1007%2Fs10549-010-1221-4 , 9/ www.https://ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3178963 , 10/ www.archive.sph.harvard.edu/press-releases/2007-releases/press01162007b.html , 11/  www.non-au-mercure-dentaire.org/_fichiers/contribution_ , 12/ www.breastcancerconqueror.com , 13/ www.life-enhancment.com/magasine/article/1761-periodontal-disease-linked-to-heart-attacts , 14/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2991687/ , 15/ www.ijdr.in/article.asp?issn=0970-9290;year=2009;volume=20;issue=1;spage=47;epage=51;oulast=Asokan

 

*Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που  αφορούν την υγεία του. 

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή .

Pin It on Pinterest