του Μυλωνά Παναγιώτη                 last update  24-04-2017

΄΄ Εάν δεν ζούμε μέσα στην αλήθεια, είναι σχεδόν πάντα ανυπόφορο να την ακούμε ΄΄   –  Dr. Sircus

Όλοι  γνωρίζουμε ή έχουμε ακούσει λίγο – πολύ για τα αντιχοληστερικά φάρμακα, τις γνωστές στατίνες (statins). Αν και θα έπρεπε να διαβάζουμε πάντα προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και τις πιθανές παρενέργειες στον οργανισμό, ας ρίξουμε μια ματιά τι λένε οι διάφορες επιστημονικές μελέτες και τα γεγονότα γύρω από την χρήση αυτών των φαρμάκων.

1/ Έρευνα της γνωστής Κλινικής Mayo Clinic η οποία πραγματοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών , έδειξε ότι η χρήση των στατίνων σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, αυξάνουν το ρίσκο εμφάνισης της πάθησης του διαβήτη τύπου ΙΙ, κατά ποσοστό 74%  (1) ! Στην έρευνα συμμετείχαν 161.808 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ηλικίας από 50-79 ετών, με την συμβολή 40 κλινικών κέντρων σε όλη την Αμερική και διήρκησε από το 1993 μέχρι το 1998. Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε στην American of Internal Medicine, τον Ιανουάριο του 2012.

2/ Μία από τις μεγαλύτερες και πλήρης έρευνα σχετικά με την χρήση στατίνων, μετά από ανάλυση 11 κλινικών δοκιμών με την συμμετοχή 65.229 ατόμων, η οποία δημοσιεύθηκε στην Archives of Internal Medicine τον Ιούνιο του 2010, καταλήγει και συμπεραίνει τα εξής: ΄΄η θεραπεία με στατίνες δεν είχε αποτελέσματα στην μείωση των θανάτων από όλες τις αιτίες, στην συγκεκριμένη υψηλού ρίσκου κατηγορία των ασθενών, οι οποίοι έκαναν χρήση αυτών΄΄ (2).

3/ Η χρήση στατίνων, μειώνει την παραγωγή του CoQ10, απαραίτητο στοιχείο για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα, παίζοντας ρόλο σπινθήρα για την έναρξη της παραγωγής ενέργειας στα μιτοχόνδρια των κυττάρων. Το συκώτι, η καρδιά, ο εγκέφαλος, το μυϊκό σύστημα, απαιτούν μεγάλες ποσότητες CoQ10 για να λειτουργούν ικανοποιητικά. Οι έρευνες δείχνουν ότι η χρήση στατίνων μειώνει την παραγωγή του CoQ10 στον οργανισμό (3), προκαλώντας δυσλειτουργία στα μιτοχόνδρια των κυττάρων (4).

4/ Έρευνα των Judith M. E Walsh  MD, MPH και Michael Pignone MD, MPH, η οποία περιελάμβανε 13 μελέτες με 6 δοκιμές και με την συμμετοχή 11.435 γυναικών χωρίς καρδιαγγειακές παθήσεις, αξιολόγησε τα αποτελέσματα της χρήσης αντιχοληστερικών φαρμάκων, κατέληξε στο ότι αυτά δεν μειώνουν την συνολική θνησιμότητα. Οκτώ δοκιμές με την συμμετοχή 8.272 γυναικών με καρδιαγγειακές παθήσεις, μετά από την χρήση αντιχοληστερικών φαρμάκων, έδειξαν ότι αυτά δεν μειώνουν την συνολική θνησιμότητα στις γυναίκες με καρδιαγγειακές παθήσεις (5).

5/ Άλλη μεγάλη έρευνα με την συμμετοχή 10.355 ασθενών, το 49% των οποίων ήταν γυναίκες με υψηλή πίεση, στις οποίες με τυχαία επιλογή έδωσαν ή εικονικό φάρμακο (placebo) ή 40 mg/ημέρα pravastatin (statins), σε 513 κλινικά κέντρα. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι δεν υπήρξαν διαφορές όσον αφορά την θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, στις  καρδιαγγειακές παθήσεις ή στις καρδιακές προσβολές, όσον αφορά τις δυο κατηγορίες των ατόμων (6). Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην JAMA τον Δεκέμβριο του 2002.

6/ Στατιστική ανάλυση σε 224 έρευνες, εδώ και πάνω από 25 χρόνια, οι οποίες εξέτασαν την σχέση μεταξύ της διατροφικής χοληστερίνης και των επιπέδων της χοληστερίνης του αίματος, σε πάνω από 8.000 άτομα (7), καταλήγουν όλες στο ίδιο συμπέρασμα: ΄΄ η χοληστερίνη μέσω της διατροφής, δεν έχει σημαντική συνεισφορά στην εμφάνιση αθηροσκλήρωσης και στο ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων΄΄ (8).

7/ Έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε σε ολόκληρη την Αμερική με συμμετοχή 541 νοσοκομείων της χώρας, η οποία ανέλυσε τα δεδομένα από 136.905  ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύτηκαν με καρδιακή προσβολή μεταξύ των ετών 2000 και 2006, σε ένα από τα βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε ήταν : ΄΄ σχεδόν το 75% των ασθενών οι οποίοι νοσηλεύτηκαν με καρδιακή προσβολή στα νοσοκομεία της έρευνας, είχαν ασφαλή (φυσιολογικά) επίπεδα ολικής  χοληστερίνης και LDL χοληστερίνη σε υγιή επίπεδα΄΄ (9). Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την επίβλεψη του University of California Los Angeles School of Medicine και την συνδρομή της American Heart Association’s και δημοσιεύθηκε στην American Heart Journal, τον Ιανουάριο του 2009.

8/ Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο, το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Journal of the American College of Cardiology στις 13 Απριλίου του 2015, οι στατίνες μπορεί να αυξάνουν την ασβεστοποίηση στις αρτηρίες ( statins promote coronary atheroma calcification) (11).

9/ Πρόσφατη έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Expert Review of Clinical Pharmacology, έδειξε οτι οι στατίνες ενισχύουν την εμφάνιση της αθηροσκλήρωσης και την πιθανότητα ανακοπής της καρδιάς. Εκτός του οτι προκαλούν την διακοπή της παραγωγής του κοενζύμου Q10,τελείως απαραίτητο για την λειτουργία της καρδιάς και την παραγωγή ενέργειας ATP (τριφωσφορικής αδενοσίνης) στα κύτταρα, οι στατίνες εμποδίζουν την σύνθεση της πολύ σημαντικής βιταμίνης Κ2, η οποία είναι υπεύθυνη για την ενεργοποίηση της πρωτείνης Matrix Gla-protein (MGP), η οποία προστατεύει τις αρτηρίες απο την ασβεστοποίηση (12).

10/ Τα ίδια αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ερευνητές με δημοσιευμένο άρθρο στην εφημερίδα Pharmacology το 2016, οτι οι στατίνες αποτελούν μια κρυφή αιτία της εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου ΙΙ (13).

Ένα πλήρη οδηγό για τις πιθανές παρενέργειες των στατίνων, μπορείτε να βρείτε στην σελίδα της Wikipedia  Https://en.wikipedia.org/wiki/statin

 

References

1/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22231607

2/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20585067

3/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17482884

4/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3096178/

5/ www.puppen.com/Documents/JAMA-Walsh-Drug_Treatment_of_Hyperlipidemia_in_Women-11-2004.pdf

6/ www.jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/195615

7/ Cholesterol and Heart Health   –  What the Drug Companies won’t tell you and your doctor doesn’t Know     –  Michaell T. Murray  ND

8/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11111098

9/ www.newsroom.ucla.edu/releases/majority-of-hospitalized-heart-75668

10/ https://en.wikipedia.org/wiki/statin  

11/ www.onlinejacc.org/content/65/13/1273 

12/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25655639 

13/ https://www.Karger.com/Article/FullText/446704 

 

                                                           Your  Health  In  Your  Hands**

 

*Ολες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που  αφορούν την υγεία του.

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή.

 

 

Pin It on Pinterest