του Μυλωνά Παναγιώτη

΄΄ Μια διατροφή χωρίς αλάτι, είναι εντελώς ηλίθιο πράγμα. Το αλάτι είναι από τα πλέον ουσιώδη στοιχεία του σώματος. Κατά σειρά σπουδαιότητας, το οξυγόνο, το νερό, το αλάτι και το κάλιο αποτελούν τα πρωταρχικά στοιχεία για την επιβίωση του ανθρωπίνου σώματος΄΄ – Dr. F. Batmanglelidj

Tip: Όταν μιλάμε για αλάτι στην παρούσα αλλά και στις υπόλοιπες ενότητες, εννοούμε πάντα το θαλασσινό μη ραφιναρισμένο αλάτι, το οποίο περιέχει πάνω από 80 μεταλλικά στοιχεία και όχι το επιτραπέζιο αλάτι του εμπορίου.

Το αλάτι μετά το νερό, αποτελεί ένα πολύ σπουδαίο στοιχείο για την εύρυθμη λειτουργία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό περιβάλλον των κυττάρων.

Tip: Η αναλογία του περιεχομένου στο ανθρώπινο σώμα ποσότητα αλατιού προς το νερό, είναι καθοριστικής σημασίας για την βέλτιστη λειτουργία του μεταβολισμού.

Εάν η διατροφή μας δεν περιέχει τις απαραίτητες ποσότητες αλατιού, ο μεταβολισμός του σώματος με τους μηχανισμούς υποστήριξης, οδηγείται σε λειτουργία αποθήκευσης-κατακράτησης νατρίου (αλατιού), έτσι ώστε το κυκλοφορικό σύστημα να διατηρεί την οσμωτική ισορροπία και την επαρκή αρτηριακή πίεση. Η χρόνια έλλειψη του νατρίου στον ανθρώπινο οργανισμό, συμβάλλει στην καταστροφή της συγκέντρωσης του νατρίου εξωτερικά των κυττάρων, με συνέπεια να αρχίζει μια σειρά επικίνδυνων καταστάσεων, οι οποίες μπορούν να επιφέρουν πόνους και υπέρταση.

Η έλλειψη του νατρίου στο σώμα, χαρακτηρίζεται από την διέγερση-ενεργοποίηση του αμυντικού μηχανισμού ρενίνης-αγγειοτασίνης-αλδοστερόνης (ReninAngiotensinAldosterone System ή  RAAS). Οι αμυντικοί μηχανισμοί του οργανισμού, μπορούν να προστατέψουν τα λειτουργικά συστήματα του για μικρό χρονικό διάστημα, διατηρώντας την οσμωτική ισορροπία και την πίεση του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Χρόνια ανεβασμένα επίπεδα της ρενίνης-αλδοστερόνης στον οργανισμό, μπορούν να επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα-συνέπειες στην λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, προκαλώντας φλεγμονές, το φαινόμενο της αντίστασης στην ινσουλίνη, το μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακές παθήσεις, δυσλειτουργίες στις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου (3),(4),(5),(6).

Tip: Το ότι η μείωση ή η δίαιτα χωρίς αλάτι δεν μπορεί να προκαλέσει κακό στον οργανισμό, ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΜΥΘΟΣ. Η μείωση του αλατιού ή η δίαιτα χωρίς αλάτι στην διατροφή μας, μπορεί να επιφέρει την αντίσταση στην ινσουλίνη, το μεταβολικό σύνδρομο, δυσλειτουργίες στο καρδιαγγειακό σύστημα, πτώση των γνωστικών ικανοτήτων, οστεοπόρωση, αστάθεια, πτώση της λίμπιντο, κατάθλιψη, κόπωση, έλλειψη ενέργειας, άσθμα, δυσλειτουργία των κυττάρων και βλάβη στο DNA.

Tip: Όταν το σώμα αρχίζει και κατακρατάει το αλάτι στον οργανισμό, είναι λόγω της αφυδάτωσης, για να κρατήσει-διατηρήσει τις μειωμένες ποσότητες του νερού στο σώμα.

Tip: Εάν συχνά παρουσιάζονται κράμπες στους μύες τις νύκτες, μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη αλατιού στον οργανισμό.

Tip: Εάν συχνά το σάλιο κάνει την εμφάνισή του στο μαξιλάρι κατά την διάρκεια του νυκτερινού ύπνου, είναι σημάδι της έλλειψης αλατιού στον οργανισμό.

΄΄ Το αλάτι αποτελεί ουσιώδες-απαραίτητο στοιχείο για την ζωή. Διατροφή-δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, είναι ουσιώδης-απαραίτητη για την πώληση των φαρμάκων΄΄ (17).

Έρευνα του Harvard Medical School, έδειξε ότι όταν υγιή άτομα ακλουθήσανε δίαιτα με πολύ χαμηλή πρόσληψη αλατιού καθημερινά, ανέπτυξαν αντίσταση στην ινσουλίνη σε διάστημα επτά ημερών !! (7). Άλλη έρευνα με την συμμετοχή 3.681 ασθενών, η οποία διήρκησε σχεδόν 8 χρόνια και η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Journal of the American Medical Association (JAMA) τον Μάιο του 2011, έδειξε ότι διατροφή-δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης καρδιακής προσβολής κατά 500% !! (16).

Tip: Μόνον όταν το σώμα αρχίζει να κατακρατεί το αλάτι, σε περίπτωση αφυδάτωσης του οργανισμού, μπορεί να διατηρηθεί η εξωκυττάρια ποσότητα νερού, με σκοπό να διατηρηθεί η ισορροπία του νερού στα κύτταρα, εξασφαλίζοντας την λειτουργία τους. Είναι η τελευταία άμυνα του οργανισμού απέναντι στην αφυδάτωση και την υποστήριξη –εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των κυττάρων.

Tip: Τα διάφορα διουρητικά φάρμακα τα οποία δίδονται για την απομάκρυνση του νατρίου από το σώμα, προκαλούν περισσότερη αφυδάτωση στον οργανισμό, δυσχεραίνοντας περαιτέρω την λειτουργία του.

Το αλάτι αποτελεί ένα από τα ισχυρά αντι-stress στοιχεία για τον οργανισμό. Είναι απαραίτητο για την αποβολή των τοξινών και της περίσσειας οξύτητας από το εσωτερικό των κυττάρων και από τα νεφρά. Χωρίς τις απαραίτητες ποσότητες αλατιού, το σώμα μπορεί να γίνει όλο και πιο όξινο. Χωρίς το αλάτι, δεν μπορεί να παραχθεί υδροηλεκτρική ενέργεια στα κύτταρα, η οποία βοηθάει στην παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό. Το αλάτι βοηθάει στην απώλεια του σωματικού βάρους και στην επίτευξη ενός ποιοτικού ύπνου. Ρυθμίζει την πίεση του αίματος, ενώ περιορίζει τους πονοκεφάλους. Ελαττώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Βοηθάει στην λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, επιφέρει την ισορροπία στην λειτουργία των ορμονών. Το αλάτι βοηθάει και δίνει γεύσεις σε όλα τα τρόφιμα. Βοηθάει στην διατήρηση του κατάλληλου pH του στομάχου, ενώ αποτελεί βασικό στοιχείο για την διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό.

Tip: Για κάθε 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως, προσθέτουμε στην διατροφή μας και 3 γραμμάρια (1/2 κουταλάκι του γλυκού)  αλάτι θαλασσινό μη ραφιναρισμένο, καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

 

                                                                             Your  Health  In  Your  Hands**

 

 *Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που  αφορούν την υγεία του.

 

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή .

 

References

1/ https://www.ncbi.nlm.nij.gov/pubmed/11978586 , 2/ https://jonnybowden.com/reduce-heart-attack-with-water/ , 3/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21036373 , 4/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18262533 , 5/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21540421 , 6/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16431193 , 7/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21036373 , 8/ www.drrathfoundation.com , 9/ https://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/salt-and-our-health/ , 10/ www.watercure.com , 11/ YOUR BODY’S MANY CRIES FOR WATER – F. Batmanghelidj, M.D., 12/ Obesity –Cancer – Depression Their Common Cause & Natural Cure – F. Batmanghelidj  M.D., 13/ το ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΒΛΙΟ της ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ – ΤΟΜΟΣ Ι, ANDREAS MORITZ, 14/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14671205 , 15/ https://academic.oup.com/jcem/article-lookup/doi/10.1210/jc.2006-1438 , 16/ http://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/899663 , 17/ www.watercures.org

 

 

 

Pin It on Pinterest