Άλλο ένα από τα συμπτώματα της κόπωσης των επινεφριδίων, είναι η παρουσία μυϊκών πόνων σε ολόκληρο το σώμα του πάσχοντος. Πόνοι στους ώμους, στην περιοχή του αυχένα, στις αρθρώσεις, στην μέση. Οι ανεξήγητοι πόνοι στα διάφορα σημεία του οργανισμού, αποτελούν έναν δείκτη εξέλιξης της κόπωσης των επινεφριδίων. Στο πρώτο στάδιο της εξέλιξης της πάθησης , η έκκριση από τα επινεφρίδια της ορμόνης κορτιζόλης, λόγω του χρόνιου stress, βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Αυτό έχει σαν συνέπεια την μερική καταστροφή ινών του κολλαγόνου του οργανισμού. Αποτέλεσμα να έχουμε χαλάρωση στους τένοντες και στους συνδέσμους, η οποία οδηγεί σε αδύνατους μύες, σε χαλαρές αρθρώσεις και την εμφάνιση χρόνιων φλεγμονών στον οργανισμό. Έτσι όταν πάμε να σκύψουμε, νιώθουμε έντονους πόνους στα γόνατα και μεγάλη κατόπιν αδυναμία για να σηκωθούμε πάλι όρθιοι. Επίσης αντιμετωπίζουμε δυσκολία στο να ανεβούμε μια σκάλα. Νιώθουμε ότι το μυϊκό σύστημα των ποδιών και οι αρθρώσεις των γονάτων, να μην μπορούν να υποστηρίξουν την στήριξη του σώματος. Στο δεύτερο στάδιο της εξέλιξης της κόπωσης των επινεφριδίων, όπου η εκκρινόμενη ποσότητα της κορτιζόλης είναι αρκετά μειωμένη, είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει τις χρόνιες φλεγμονές, με αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσμενών και επίπονων καταστάσεων για τον οργανισμό, όπως είναι το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης και η ινομυαλγία.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου της ινομυαλγίας συνήθως περιλαμβάνουν πόνους στους μύες, που μερικές φορές καταλαμβάνουν ολόκληρο το σώμα και άλλες φορές συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Μπορεί να εμφανισθούν μεταξύ άλλων πονοκέφαλοι με ένταση, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, έντονη ανησυχία και κατάθλιψη. Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης, περιλαμβάνει μια ομάδα συμπτωμάτων, τα οποία συνοδεύονται πάντα από αδιάκοπη κόπωση. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι η αϋπνία, η αμνησία, οι διαταραχές του εντέρου, η έλλειψη συγκέντρωσης, η εμφάνιση συνεχών λοιμώξεων, η αύξηση του βάρους του σώματος, η μειωμένη λίμπιντο. Πολλοί ερευνητές αναφέρουν ότι οι δυο ανωτέρω παθήσεις , αποτελούν δυο διαφορετικές ονομασίες για την ίδια κατάσταση και ότι η κόπωση των επινεφριδίων προηγείται πάντα της ινομυαλγίας και της χρόνιας κόπωσης. Επίσης οι παραγόμενες από τα επινεφρίδια ορμόνες επινεφρίνη (αδρεναλίνη) , νορεπινεφρίνη (νοραδρεναλίνη) και κορτιζόλη, παίζουν και αυτές τον ρόλο τους στην ινομυαλγία και την χρόνια κόπωση, διότι οι μεν δυο πρώτες ελέγχουν την σύσφιξη των μυών, την ροή του αίματος στα διάφορα σημεία του σώματος και η κορτιζόλη έχει να κάνει με την ύπαρξη ή όχι των φλεγμονών στον οργανισμό. Μην ξεχνάμε ότι ένα από τα ισχυρά όπλα του οργανισμού ενάντια στις φλεγμονές, είναι η κορτιζόλη και όπου υπάρχει πόνος υπάρχει και φλεγμονή.

Το άτομο που υποφέρει από πόνους στα διάφορα σημεία του σώματος, (χαρακτηριστικό γνώρισμα της ινομυαλγίας), έχει και χαμηλή παραγωγή σεροτονίνης στον οργανισμό. Τούτο διότι η κορτιζόλη έχει άμεση σχέση με την παραγωγή του σπουδαιότατου νευροδιαβιβαστή την σεροτονίνη και ότι μείωση της παραγόμενης σεροτονίνης, συνεπάγεται την εμφάνιση κατάθλιψης, έντονης ανησυχίας και πόνων. Ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα της κόπωσης των επινεφριδίων, η μερική καταστροφή του κολλαγόνου στον οργανισμό και η πολύ αργή επιδιόρθωσή του, έχει σαν αποτέλεσμα την ζημιά στους ινώδεις ιστούς, την εμφάνιση πόνων, την αδυναμία στους μύες και την ανάπτυξη φλεγμονών. Το σύνδρομο κόπωσης των επινεφριδίων, το σύνδρομο της ινoμυαλγίας, το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης, απαιτούν ολιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση του οργανισμού από το άτομο. Είναι ένα σύνολο ενεργειών οι οποίες απαιτούνται, διότι ο οργανισμός βρίσκεται στην ουσία εκτός λειτουργίας.

[divider height=”30″ style=”default” line=”default” themecolor=”1″]

Πηγές

  • (1) The Fatigue and Fibromyalgia Solution, Jacob Teitelbαum, M.D.
  • (2) Misdiagnosed The Adrenal Fatigue Link, Steven M. Zodkoy, DC, CNS, DACBN, DCBCN
  • (3) Adrenal Fatigue – The 21st Century Stress Syndrome, James L. Wilson, N.D., D.C., Ph.D.
  • (4) Σύνδρομο Κόπωσης Επινεφριδίων (Σύνδρομο Έλλειψης Ενέργειας) – Μύθοι και Πραγματικότητα, του Μυλωνά Παναγιώτη

Pin It on Pinterest