του Παναγιώτη Μυλωνά

Υπάρχει μια πολύ στενή σχέση ανάμεσα στα επίπεδα της γλυκόζης (σακχάρου) και της βιταμίνης C στο αίμα, η οποία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και σε ολόκληρη την υγεία των κυττάρων. Την δεκαετία του 1970 ο Dr. John ElyUniversity of Washington, ανακάλυψε την θεωρία του ανταγωνισμού μεταξύ της γλυκόζης (σακχάρου) και της βιταμίνης C, την γνωστή ως θεωρία Glucoge-Ascorbate-Antagonism (GAA), σύμφωνα με την οποία τα μόρια της βιταμίνης C και της γλυκόζης του αίματος, ομοιάζουν δομικά πολύ μεταξύ τους. Όταν υπάρχει ισορροπία μεταξύ των ποσοτήτων της βιταμίνης C και της γλυκόζης στο αίμα, αυτές μεταφέρονται ισορροπημένα εντός των κυττάρων, μέσω ειδικών αντλιών στις μεμβράνες των κυττάρων. Η συγκέντρωση υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, λόγω μη ισορροπημένης διατροφής και κατανάλωσης τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, έχει σαν αποτέλεσμα την εκτόπιση των μορίων της βιταμίνης C. Έτσι έχουμε την συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων γλυκόζης (σακχάρου) στα κύτταρα των αρτηριακών τοιχωμάτων, με ταυτόχρονη έλλειψη της βιταμίνης C, η οποία είναι τελείως απαραίτητη για την διατήρηση του κολλαγόνου των αρτηριών. Με την σειρά της η μεγάλη συγκέντρωση γλυκόζης στα αρτηριακά τοιχώματα, μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονές, διαβητικές αρτηριοσκληρώσεις, με συνέπεια να έχουμε προβλήματα αιμάτωσης σε πολλά όργανα του σώματος.

Tip: Στην παρουσία μεγάλων ποσοτήτων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, η βιταμίνη C δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα για την απαραίτητη αντιοξειδωτική προστασία στην λειτουργία τους. Η γλυκόζη (σάκχαρο) πάντα κερδίζει.

Tip: Τα άτομα με προδιαβητική κατάσταση (αντίσταση στην ινσουλίνη)  ή με την πάθηση του διαβήτη τύπου ΙΙ, πρέπει να ενισχύουν την διατροφή τους με επιπλέον πρόσληψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C, την οποία δεν μπορεί να συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός, για την προστασία των αρτηριακών τους τοιχωμάτων.

H γλυκόζη και η βιταμίνη C,  βασίζονται στην ορμόνη ινσουλίνη την οποία εκκρίνει το πάγκρεας, στο να εισέλθουν μέσα στο κύτταρο. Τα λευκά κύτταρα τα οποία αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος, διαθέτουν τις περισσότερες αντλίες-υποδοχείς της ινσουλίνης από οποιαδήποτε άλλα κύτταρα, ενώ περιέχουν 20% περισσότερη βιταμίνη C από τα υπόλοιπα κύτταρα, για να είναι δυνατή η αμυντική τους γραμμή. Επειδή όπως είπαμε η μοριακή δομή της γλυκόζης και της βιταμίνης C ομοιάζουν και επειδή χρησιμοποιούν τα ΄΄ίδια΄΄ μονοπάτια για να εισέλθουν στα κύτταρα, η υψηλή συγκέντρωση της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, εμποδίζει την είσοδο της βιταμίνης C εντός των κυττάρων, με αποτέλεσμα τα λευκά κύτταρα να γίνονται αδύνατα και να έχουμε πτώση στην λειτουργία του ανοσοποιητικού, με συνέπειες στην λειτουργία του οργανισμού. Επίσης η παρουσία της βιταμίνης C βοηθάει στον σχηματισμό νέων λευκών κυττάρων και η απουσία της από τα λευκά κύτταρα, μειώνει την ανανέωσή τους, εξασθενώντας ακόμη περισσότερο το ανοσοποιητικό σύστημα.

Tip: Λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ της γλυκόζης και της βιταμίνης C, όσο μεγαλύτερη η συγκέντρωση γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, τόσο πιο αδύνατα τα λευκά κύτταρα, τόσο πιο αδύναμη η άμυνα του οργανισμού.

Tip: Δίαιτα με υψηλή πρόσληψη ζάχαρης, υδατανθράκων, ΄΄λευκών΄΄ προϊόντων, προκαλεί πτώση στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

                                                                         Your  Health  In  Your  Hands**

 

*Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση ή αντικατάσταση ιατρικών συμβουλών. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που αφορούν την υγεία του. 

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή .

References

1/ www.drrathorganization.com

2/ www.naturalnews.com/034185_glucose_vitamin_C.html

3/ www.newswithvieus.com/Howenstine/james52.htm

 

 

 

 

Pin It on Pinterest