του Μυλωνά Παναγιώτη

Πώς θα προστατέψουμε και θα ενισχύσουμε την λειτουργία του προστάτη και πως μπορούμε να αποφύγουμε την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη

Οι λέξεις κλειδιά τις οποίες θα χρησιμοποιήσουμε ως στρατηγική για την προστασία και ενίσχυση της λειτουργίας του προστάτη καθώς και για την αποφυγή της εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη, χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Α/ Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τις λέξεις-κλειδιά με τις οποίες θα βοηθήσουμε την λειτουργία του προστάτη και Β/ η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τις λέξεις-κλειδιά, με τις οποίες θα βοηθήσουμε ολόκληρο τον οργανισμό βοηθώντας έμμεσα την λειτουργία του προστάτη, καθώς αναφέραμε αρκετές φορές πως πρέπει να βλέπουμε την λειτουργία του οργανισμού ως ένα ενιαίο σύνολο και όχι μόνον ξεχωριστά κάποιο τμήμα του ή όργανο. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι εξής λέξεις-κλειδιά : ορμονική ισορροπία, ορμόνη τεστοστερόνη, λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, μύες της λεκάνης, ειδική διατροφή, ειδικά συμπληρώματα, φλεγμονές-αντιφλεγμονώδη, άσκηση, υγιής σεξουαλική δραστηριότητα, σωστή ενυδάτωση σώματος, αποφυγή δυσκοιλιότητας, αποφυγή φαρμάκων μείωσης της χοληστερίνης (στατίνες). Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι επόμενες λέξεις-κλειδιά : κυτταρική διατροφή, αποτοξίνωση σώματος, ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος, ποιοτικός ύπνος, αποφυγή φαρμάκων, έλεγχος διαχείρισης του stress.

A/ Πρώτη κατηγορία. Λέξεις-κλειδιά για την εύρυθμη λειτουργία του προστάτη

O προστάτης , η ορμονική ισορροπία και η τεστοστερόνη

Η ορμονική ισορροπία του οργανισμού, όχι μόνον εξασφαλίζει την σωστή λειτουργία του προστάτη, αλλά και ολόκληρου του σώματος. Η ορμόνη τεστοστερόνη, η οποία συνδέεται  άμεσα από την ορμονική ισορροπία του ενδοκρινικού συστήματος και από την οποία εξαρτάται η λειτουργία του προστάτη, πρέπει πάντα να βρίσκεται στα μέγιστα δυνατά της επίπεδα. Επειδή οι ορμόνες και κυρίως η τεστοστερόνη υφίσταται καθίζηση με την πάροδο του χρόνου, πρέπει να φροντίζουμε να την διατηρούμε όσο το δυνατόν υψηλότερα. Χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, έχουν σχέση με ανύπαρκτη σεξουαλική δραστηριότητα και εμφάνισης φαινομένου της στυτικής δυσλειτουργίας. Ένας από τους τρόπους διατήρησης-ενίσχυσης της τεστοστερόνης, είναι η εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των επινεφριδίων (11) τα οποία και την παράγουν. Ένας δεύτερος τρόπος είναι η διατήρηση ομαλών επιπέδων χοληστερίνης στον οργανισμό (200-280 mg/dL), η οποία χοληστερίνη αποτελεί την πρώτη ύλη για την σύνθεση των ορμονών και των ορμονών του sex  από τα επινεφρίδια. Άλλος ένας τρόπος ενίσχυσης της τεστοστερόνης,  είναι η σε τακτικά χρονικά διαστήματα μετρίου βαθμού άσκηση-περπάτημα, η οποία παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο όσο περνά η ηλικία. Έρευνα με τίτλο  ΄΄ Άσκηση και καρκίνος του προστάτη΄΄, συνοψίζει τα ακόλουθα : ΄΄ παίρνοντας υπόψη όλες τις έρευνες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ετών 1976 και 2002, 16 από τις 27 έρευνες ανέφεραν μείωση του ρίσκου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη στους άνδρες, οι οποίοι ήταν περισσότερο δραστήριοι. Ο μέσος όρος μείωσης του ρίσκου, ήταν από 10-30% ΄΄ (12) .

Tip: Η οποιασδήποτε μορφής άσκηση σε τακτά χρονικά διαστήματα, δεν βοηθάει μόνον το σώμα αλλά και την λειτουργία του προστάτη.

Ο προστάτης και η λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος 

Οι λείοι μύες του προστάτη, της ουροδόχου κύστης και οι μύες της λεκάνης, εξαρτώνται από την λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Το αυτόνομο νευρικό σύστημα περιλαμβάνει δυο διακλαδώσεις : το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ονομάζεται και ΄΄fight or flight΄΄ (αγωνίζεσαι ή το σκας) και ο ρόλος του είναι να μας κρατάει εν ζωή σε περιόδους και καταστάσεις έντονου stress, αυξάνοντας την πίεση του αίματος, τους παλμούς της καρδιάς, την γλυκόζη-σάκχαρο του αίματος, την έκκριση των ορμονών του stress, την LDL χοληστερίνη. Το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι το σύστημα της ανάπαυσης, της πεπτικής λειτουργίας, της επιδιόρθωσης. Διεγείρει και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, επιδιορθώνει τους ιστούς, αυξάνει την ροή αίματος στο έντερο και σε όλους τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης.

Tip: Η ομοιόσταση (homeostasis) , δηλαδή η ισορροπία του οργανισμού, εξαρτάται από την ισορροπημένη λειτουργία μεταξύ του συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Όταν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα με τις λειτουργίες του υπερτερεί του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. χρόνιες στρεσογόνες καταστάσεις), αυτό έχει σαν συνέπεια πολλά λειτουργικά συστήματα του οργανισμού, μεταξύ αυτών και ο προστάτης, να δυσλειτουργούν. Για την ενίσχυση των μυών της λεκάνης, υπάρχουν στο διαδίκτυο πολλές προτεινόμενες ασκήσεις, τις οποίες μπορεί κάποιος να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα της άσκησής του.

Ο προστάτης και η ειδική διατροφή

Στην ειδική διατροφή θα αναφέρουμε τις τροφές οι οποίες βοηθούν στην λειτουργία του προστάτη, ενώ θα υπογραμμίσουμε τις τροφές που ΄΄ σαμποτάρουν΄΄ την λειτουργία του. Γενικός κανόνας είναι ότι πρέπει να υπερισχύουν οι αντιφλεγμονώδεις τροφές και αυτές οι οποίες περιέχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά. Οι ντομάτες (και ειδικά όταν μαγειρεύονται) είναι πολύ ωφέλιμες για τον προστάτη. Περιέχουν το λυκοπένιο (lycopene), το οποίο βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη (13), αρκεί το άτομο να μην είναι αλλεργικό με τις ντομάτες. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σύμφωνα με έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στην Integrative Cancer Therapies, μειώνουν την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη, χάρη στις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχουν (14) . Οι κολοκυθόσποροι (pumpkin seed) είναι πολύ ωφέλιμοι για τον προστάτη, χάρη στα καροτονοειδή που περιέχουν και στον ψευδάργυρο, τα οποία βοηθούν στην διούρηση και μειώνουν την φλεγμονή (15). Έρευνα η οποία συνοψίζει τα αποτελέσματα άλλων ερευνών σχετικά με την επίδραση της σωστής διατροφής, των αλλαγών στον τρόπο διαβίωσης και του ρίσκου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, καταλήγει : ΄΄ η υψηλή κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, σχετίζεται με αυξημένο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, ενώ τα λιπαρά ψάρια και οι ντομάτες μειώνουν το ρίσκο. Επίσης τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό, αυξάνουν το ρίσκο για την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη ΄΄ (16). Το μπρόκολο είναι μια άλλη τροφή η οποία συστήνεται για την λειτουργία του προστάτη. Βοηθάει στον έλεγχο των οιστρογόνων, τα οποία είναι ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός-κίνδυνος του προστάτη.

Tip: Για την υπερπλασία του προστάτη, βοηθάει αρκετά το αφέψημα του μπρόκολου. Βράζουμε το μπρόκολο (κατά προτίμηση οργανικής προέλευσης), σε 500 ml νερό και πίνουμε το ζωμό ένα ποτήρι το πρωί με άδειο στομάχι και ένα το απόγευμα.

Βλέπουμε με καλό μάτι τις τροφές που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο (κολοκυθόσποροι, θαλασσινά, πρωτεϊνούχες τροφές, μανιτάρια, ξηροί καρποί, όσπρια), καθώς και τις τροφές πλούσιες σε σελήνιο (όσπρια, λαχανικά, φιστίκια Βραζιλίας, ξηροί καρποί, θαλασσινά).

Tip: Στα θετικά για την λειτουργία-προστασία του προστάτη συμπεριλαμβάνονται και η υγιής σεξουαλική δραστηριότητα, η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, η αποφυγή της δυσκοιλιότητας, η καθαριότητα του πρωκτού, η χαλάρωση σε ζεστό μπάνιο, η αποφυγή παρατεταμένου καθίσματος.

Στα αρνητικά συμπεριλαμβάνονται η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης η οποία αποτελεί την πρώτη εστία φλεγμονών, η κατανάλωση προϊόντων σόγιας (ξενοοιστρογόνα), καθώς και τα φάρμακα για την μείωση της χοληστερίνης, τις γνωστές στατίνες (statins).

Ο προστάτης και οι στατίνες

Υπάρχουν πάνω από 900 δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες αναφέρονται στις παρενέργειες αυτών των φαρμάκων, μεταξύ αυτών και της αύξησης του ρίσκου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Οι στατίνες μπλοκάρουν την λειτουργία ενός ενζύμου στο συκώτι, το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της χοληστερίνης.

Tip: Μειωμένη χοληστερίνη =μειωμένη παραγωγή ορμονών από τα επινεφρίδια= μειωμένη παραγωγή sex ορμονών =μειωμένη παραγωγή τεστοστερόνης =δυσλειτουργία του προστάτη

Το ένζυμο αυτό όμως είναι υπεύθυνο και για την παραγωγή του κοενζύμου Q10 (CoQ10), απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα, την λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου. Έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Journal of the American Medical Association (JAMA) τον Ιανουάριο του 1996 με τίτλο  ΄΄Καρκινογέννηση των φαρμάκων για την μείωση της χοληστερίνης΄΄ ( Carcinogenisity of lipid-lowering drugs), συνοψίζει τα εξής : ΄΄ τα αποτελέσματα των πειραμάτων σε ζώα και ανθρώπους, προτείνουν ότι η θεραπεία με φάρμακα για την μείωση της χοληστερίνης, ειδικά με φιμπράτες (fibrates) και στατίνες (statins), θα πρέπει να αποφεύγονται΄΄ (17).

Τα σωστά συμπληρώματα

  1. Saw palmetto. Βελτιώνει τα συμπτώματα της προστατίτιδας και της υπερπλασίας του προστάτη, σύμφωνα με έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε το 2009 στην Nutrition Research and Practice (18). Σύμφωνα με τους ερευνητές το Saw palmetto προκαλεί βελτίωση της ροής των ούρων, μείωση της συχνουρίας, μείωση του πόνου, βελτίωση στο άδειασμα της ουροδόχου κύστης, μείωση του μεγέθους του προστάτη, βελτίωση της ποιότητας ζωής (19), (20), (21). Ο Dr. Rudi Moerck Ph.D (22) αναφέρει χαρακτηριστικά για την δράση του Saw palmetto, ότι υπάρχουν πάνω από 100 κλινικές έρευνες σχετικές με την δράση του. Ο μηχανισμός της δράσης του Saw palmetto δεν είναι απόλυτα γνωστός. Η επίδρασή του έγκειται στην μείωση της μετατροπής της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη (DHT) και ότι αυξάνει κατά τι τα επίπεδα της τεστοστερόνης στον οργανισμό. Σύμφωνα με τον Dr. Moerck, τα υπερβολικά επίπεδα της διυδροτεστοστερόνης στον προστάτη είναι αυτά τα οποία προκαλούν την υπερπλασία και τον καρκίνο του προστάτη (23) . Ο Dr. Moerck  προτείνει σαν ημερήσια δόση 320 mg Saw palmetto oil.
  2. Pumpkin seed oil ( λάδι κολοκυθόσπορου) . Ένα από τα σημαντικότερα συμπληρώματα για την γενική υγεία του προστάτη, το οποίο προστατεύει και από τον καρκίνο του προστάτη. Μειώνει το μέγεθος του προστάτη, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (24). Το 2014 έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Journal of Traditional and Complementary Medicinesuggests συνοψίζει ότι τα pumpkin seed oil extracts, είναι αποτελεσματικά στην δυσλειτουργία της ούρησης, ειδικά στην περίπτωση της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης (25). Πρακτικό ως συμπλήρωμα σε μορφή παστίλιας.
  • Betasitosterol (βήτα-σιτοστερόλη). Ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενδείκνυται για την καλοήθη υπερπλασία και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Εμποδίζει την ανάπτυξη υπερβολικών επιπέδων της ορμόνης διυδροτεστοστερόνης (DHT). Έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Lancet το 1995 με την συμμετοχή 200 ανδρών με καλοήθη υπερπλασία, έδειξε ότι η βήτα-σιτοστερόλη βελτίωσε την ροή των ούρων και μείωσε την ποσότητα αυτών στην ουροδόχο κύστη (26).

Β/ Δεύτερη κατηγορία. Λέξεις-κλειδιά για την εύρυθμη λειτουργία του σώματος και οι οποίες επηρεάζουν έμμεσα την λειτουργία-προστασία του προστάτη

  1. i) Bελτιώνουμε τα επίπεδα της ισχυρότατης αντικαρκινικής βιταμίνης (ορμόνης) D στον οργανισμό. Υπάρχουν πάνω από 800 επιστημονικές μελέτες οι οποίες δείχνουν την σχέση μεταξύ της έλλειψης της βιταμίνης D και της εμφάνισης όλων των τύπων καρκίνου στον οργανισμό. Έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στην British Journal of Cancer το 2009, έδειξε ότι οι άνδρες οι οποίοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό τους, είχαν επτά φορές μικρότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη, σε σχέση με εκείνους τους άνδρες οι οποίοι είχαν χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D (27).

Τip: Τα επιθυμητά επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό, πρέπει να είναι κοντά στα 60 ng/ml και για τους καρκινοπαθείς από 60-100 ng/ml.

  1. ii) Ενισχύουμε την διατροφή μας (και με συμπληρώματα) με την πολύτιμη βιταμίνη Κ2. Έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα American Journal of Clinical Nutrition το 2010, με την συμμετοχή 24.340 ατόμων ηλικίας από 35-64 χρονών και με συσχετιζόμενα έτη από το 1994-1998 και έως το 2008, συνοψίζει τα ακόλουθα : ΄΄ η διατροφική πρόσληψη της βιταμίνης Κ2, σχετίζεται με την μείωση του ρίσκου της εμφάνισης περιστατικού και θανατηφόρου καρκίνου ΄΄ (28). Σύμφωνα με αποτελέσματα του European Prospective Investigation into Cancer & Nutrition (EPIC), η αύξηση της προσλαμβανόμενης βιταμίνης Κ2, μειώνει το ρίσκο εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη κατά 35% (29).

Tip: Τα συμπληρώματα της βιταμίνης D, πρέπει να συνοδεύονται απαραίτητα με συμπληρώματα της βιταμίνης Κ2, λόγω της μεγάλης συνέργειας.

iii)Mαθαίνουμε να ελέγχουμε-διαχειριζόμαστε σωστά το stress (11). Ενισχύουμε το ανοσοποιητικό σύστημα, δίνουμε έμφαση στην κυτταρική-αλκαλική διατροφή με επιλεγμένα βιολογικά προϊόντα, μειώνουμε το σωματικό βάρος (και κυρίως από την κοιλιακή χώρα), δημιουργούμε αλκαλικό pH αίματος (7.35-7.40), μαθαίνουμε να έχουμε ποιοτικό ύπνο, αποφεύγουμε τις τοξίνες και τα χημικά, φροντίζουμε για την σωστή στοματική υγεία, αποφεύγουμε τα φάρμακα, την ζάχαρη, αγοράζουμε ένα καλό μπλέντερ για τους χυμούς λαχανικών.

Tip: Οποιαδήποτε ενέργεια ελέγχει-μειώνει-συμπιέζει το stress, η ίδια ενέργεια ταυτόχρονα συμπιέζει και μειώνει το ρίσκο εμφάνισης οποιουδήποτε τύπο καρκίνου.

΄΄ Αν οι άνδρες γνώριζαν πώς να προλαμβάνουν την συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό τους, ο καρκίνος του προστάτη θα ήταν ο πιο σπάνιος και ο λιγότερο επικίνδυνος καρκίνος ΄΄  – Andreas Moritz    συγγραφέας-ερευνητής

 

References

1/ www.imt.ie/blogs/observations/i-never-dreamed-that-my-discovery-four-decades-ago-would-lead-to-such-a-profit-driven-public-health-disaster-11-03-2010/ , 2/ www.comments.bmartin.cc/tag/richard-j-ablin/ , 3/ www.americanaci.org/mens-issues.html , 4/ https://academic.oup.com/jnci/article/94/6/415/2520096/Value-of-Prostate-Specific-Antigen-Are-Higher , 5/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK82303/ , 6/ https://www.uspreventiveservicestaskforce.org/Page/Document/RecommentationStatementFinal/prostate-cancer-screening ,  7/ https://www.uspreventiveservicestaskforce.org/Page/Name/grade-definitions#drec2 , 8/ www.yananow.org/PSAFluctation.shtml , 9/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19843904 , 10/ Andreas Moritz – O καρκίνος δεν είναι ασθένεια – Εκδόσεις Διόπτρα, 11/ Σύνδρομο Κόπωσης Επινεφριδίων (Σύνδρομο Έλλειψης Ενέργειας) – Μύθοι και Πραγματικότητα του Μυλωνά Παναγιώτη , 12/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15157121 , 13/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23883692 , 14/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23883692 , 15/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4032845/ , 16/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16076700 , 17/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8531288 , 18/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2809240/ , 19/ www.jurology.com/article/S0022-5347(05)67631-8/abstract , 20/ https://eurekamag.com/pdf.php?pdf=002887446 , 21/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19262550 , 22/ https://www.ihealthtube.com/contributor/rudi-moerck-phd , 23/ www.articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/07-16/rudi-moerck-on-prostate-health.aspx , 24/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20098586 , 25/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24872936 , 26/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7540705 , 27/ www.nature.com/bjc/journal/v100/n3/abs/6604865a.html , 28/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20335553 , 29/ www.nutraingredients.com/Research/vitamin-k2-linked-tolower-prostate-cancer-risk ,30/ www.livescience.com/14293-drug-label-side-effects.html , 31/ OVER-THE-COUNTER NATURAL CURES – Shane Ellison, M.S., 32/ https://www.oeners-guide.com , 33/ www.drmercola.com , 34/ www.draxe.com , 35/ www.gcmaf.timsmithmd.com/book/chapter/20/

 

  Your  Health  In  Your  Hands **

 

*Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που  αφορούν την υγεία του.

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή .

 

 

                

Pin It on Pinterest