του Μυλωνά Παναγιώτη

Βλέπουμε αυτό που θέλουμε εμείς να δούμε ή βλέπουμε αυτό που θέλουν οι άλλοι;

Το 1981, τα προτεινόμενα για φυσιολογικά επίπεδα της ολικής χοληστερίνης, ήταν μεταξύ 150-310 mg/dL, για τις ηλικίες πάνω από 50. Τα τελευταία 30 χρόνια, είδαμε τα προτεινόμενα φυσιολογικά επίπεδα της χοληστερίνης να μειώνονται στα 300 mg/dL, στα 240 mg/dL, κατόπιν στα 220 mg/dL και στα πιο πρόσφατα 200 mg/dL. Στην Ελβετία εμφανίζονται από τα υψηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερίνης, με μέσο όρο στα 250 mg/dL, αλλά οι κάτοικοι εμφανίζουν τον δεύτερο χαμηλότερο δείκτη καρδιακών παθήσεων στην Ευρώπη.  Σύμφωνα με τον κορυφαίο ερευνητή Dr. Matthias Rath, η κύρια αιτία  για την δημιουργία αρτηριοσκληρώσεων, δεν είναι τα υψηλά επίπεδα της χοληστερίνης, αλλά η μακροχρόνια έλλειψη κυτταρικών θρεπτικών ουσιών από τον οργανισμό. Η μακροχρόνια λοιπόν έλλειψη κυτταρικών θρεπτικών ουσιών και κυρίως της βιταμίνης C από τον οργανισμό, έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία φλεγμονών στις αρτηρίες, με αποτέλεσμα τα τοιχώματα των αρτηριών να γίνονται αδύνατα και εύθραυστα. Όπως αναφέραμε η χοληστερίνη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μόρια επισκευής του οργανισμού για τους ιστούς, τις αρτηρίες, τα κύτταρα. Έτσι το συκώτι παίρνει εντολή  -ως αυτοάμυνα-, για να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων επισκευής, που δεν είναι άλλα από την χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, με αποτέλεσμα τις αυξημένες τιμές τους στο αίμα. Μάλιστα δε η κολλώδης λιποπρωτεΐνη (a) ή Lp(a) είναι αυτή που οδηγεί την εναπόθεση της χοληστερίνης και των άλλων λιπιδίων στα αρτηριακά τοιχώματα, με σκοπό την επισκευή τους.

Tip: Έχετε ποτέ συμπεριλάβει στις σύνηθες αιματολογικές εξετάσεις την τιμή της λιποπρωτεΐνης (a) Lp(a); Όσο μικρότερη η τιμή της, τόσο καλύτερη η κατάσταση των αρτηριακών τοιχωμάτων.

 Aλλος ένας παράγοντας κινδύνου για τις αθηροσκληρωτικές εναποθέσεις, είναι η ομοκυστεΐνη. Η ομοκυστεΐνη προάγει την οξείδωση της LDL χοληστερίνης, αυξάνει την πρόσδεση της Lp(a) στους ιστούς, ενώ αναστέλλει την διάλυση θρόμβου αίματος. Υψηλές τιμές ομοκυστεΐνης οφείλονται σε μακροχρόνιες ελλείψεις του οργανισμού σε βιταμίνες Β6, Β12 και φυλλικού οξέος, είναι επικίνδυνη και πρέπει και αυτή η εξέταση απαραίτητα  να περιλαμβάνεται στις αιματολογικές εξετάσεις. Όσο μικρότερη είναι η τιμή της, τόσο μικρότερος ο κίνδυνος για την δημιουργία αρτηριοσκληρώσεων.

Ο Dr. Bergman αναφέρει ότι τα υψηλά επίπεδα της χοληστερίνης δεν αποτελούν πάθηση, αλλά είναι μια προσαρμογή (adaption) του οργανισμού, ο οποίος παράγοντας υλικό επιδιόρθωσης, αποσκοπεί στο να προστατεύσει τους ιστούς, τις αρτηρίες, τα κύτταρα, από φθορές και φλεγμονές λόγω των μακροχρόνιων ελλείψεων σε ουσιώδη θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, καθώς και από την τοξικότητα αυτών, οφειλόμενη στην κακή διατροφή, στην κατανάλωση ζάχαρης, επεξεργασμένων υδατανθράκων.

Σύμφωνα με ερευνητές του University of Kuopio και του University of Helsinki της Φιλανδίας, η αντίσταση στην ινσουλίνη έχει επίσης σχέση με τα αυξημένα επίπεδα σύνθεσης της χοληστερίνης στον οργανισμό. Ο Dr. Mercola αναφέρει ότι ένας τρόπος για να ελέγξουμε τα λιπίδια  ( LDL, τριγλυκερίδια) στο αίμα, είναι να ελέγξουμε την ινσουλίνη στον οργανισμό μας και ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη προκαλεί αύξηση κυρίως της LDL χοληστερίνης.

Tip: Στις αιματολογικές εξετάσεις προσθέτουμε απαραίτητα και την εξέταση των επιπέδων της ινσουλίνης στον οργανισμό, προλαβαίνοντας το φαινόμενο της αντίστασης της ινσουλίνης, που αποτελεί προδιαβητικό παράγοντα, οδηγεί κατευθείαν στον διαβήτη τύπου 2 και προκαλεί αυξημένα επίπεδα της LDL.

Tip: Άλλος ένας δείκτης για αποφυγή των καρδιακών παθήσεων, είναι το κλάσμα των τριγλυκεριδίων, διαιρούμενα δια της HDL, που πρέπει να είναι μικρότερο του 2.

Tip: Εάν παίρνετε αντιχοληστερικά φάρμακα (στατίνες), κρίνεται απαραίτητο η πρόσληψη του συμπληρώματος κοένζυμο Q10  (CoQ10), διότι οι στατίνες μειώνουν-εξαντλούν το CoQ10 από τον οργανισμό. Μείωση του CoQ10 από το σώμα επιφέρει τα συμπτώματα της κόπωσης, την αδυναμία στους μύες, πόνο και κόπωση της καρδιάς, αύξηση των παραγόμενων ελεύθερων ριζών στον οργανισμό οι οποίες περαιτέρω προκαλούν ζημιές στα μιτοχόνδρια, τις μονάδες παραγωγής ενέργειας του σώματος.

Πηγές

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter) στην ιστοσελίδα  www.yourhealthinyourhands.gr  και θα σας έρχονται όλα τα καινούργια άρθρα στο email σας, μόλις δημοσιεύονται

*Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που  αφορούν την υγεία του.

 

 

 

 

Pin It on Pinterest