του Μυλωνά Παναγιώτη

Ας εξετάσουμε με πολύ απλά λόγια κάποιες έννοιες και ας ρίξουμε άπλετο φως, γύρω από τις πλέον ταλαιπωρημένες, συκοφαντημένες και διαστρεβλωμένες λέξεις των social media και όχι μόνον, την χοληστερίνη. Η χοληστερίνη σε ποσοστό περίπου 75% παράγεται από τον οργανισμό μας, ενώ το 25% προέρχεται από την διατροφή μας. Στα υγιή άτομα υπάρχει πάντα ισορροπία μεταξύ της παραγόμενης από το σώμα ποσότητας χοληστερίνης και της προσλαμβανόμενης από την διατροφή, με τρόπο ώστε εάν η προσλαμβανόμενη από την διατροφή ποσότητα αυξάνεται, μειώνεται η σύνθεσή της από το σώμα μας. Η χοληστερίνη βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματός μας. Η μεταφορά της χοληστερίνης στα κύτταρα και σε κάθε ιστό, γίνεται από μόρια που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες. Οι λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας LDL (low density lipoprotein) , οι οποίες έχουν χαμηλό ποσοστό πρωτεΐνης και υψηλό ποσοστό λιπιδίων και μεταφέρουν χοληστερίνη από το συκώτι στα κύτταρα και στους ιστούς του σώματος. Oι λιποπρωτεΐνες  υψηλής πυκνότητας HDL ( high density lipoprotein) , έχουν υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης και χαμηλό ποσοστό λιπιδίων και ο ρόλος τους είναι να δεσμεύουν  περίσσεια ποσότητας χοληστερίνης και να την επιστρέφουν στο συκώτι. Η ολική χοληστερίνη αποτελεί το άθροισμα της (LDL) της (HDL) και της (VLDL) (very low density lipoprotein) ή λιποπρωτεΐνες με πολύ χαμηλό ποσοστό πρωτεΐνης.

Tip :Το σώμα μας χρειάζεται την χοληστερίνη και είναι πρωτίστης λειτουργικής σημασίας για τον οργανισμό. Αποτελεί έναν προστατευτικό μηχανισμό για το σώμα.

Tip: Δεν υπάρχει κακή ή καλή χοληστερίνη για τον οργανισμό. Ανάλογα με τις ιδιότητες και τους σκοπούς που εξυπηρετούν, η χοληστερίνη διακρίνεται σε τρείς κύριες μορφές: στην LDL, στην HDL και στην VLDL.

Ας δούμε σε πόσες λειτουργικές διαδικασίες εμπλέκεται η χοληστερίνη:

  • στην επιδιόρθωση και την δημιουργία νέων κυττάρων
  • στην επιδιόρθωση των ιστών, των αρτηριών και των νεύρων
  • στην σύνθεση όλων των ορμονών που παράγονται από τα επινεφρίδια (κορτιζόλη, τεστοστερόνη, DHEA, προγεστερόνη, οιστρογόνα)
  • στην σύνθεση της βιταμίνης D
  • απαραίτητο συστατικό κατασκευής των μεμβρανών των κυττάρων
  • στην ρύθμιση της ομοιόστασης (homeostasis), που αποτελεί την ισορροπία του οργανισμού
  • στην βελτίωση της μνήμης (το 25% της χοληστερίνης στο σώμα μας βρίσκεται στον εγκέφαλο)
  • ενεργοποιεί την ορμόνη της ευτυχίας την σεροτονίνη ( με πολύ χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης, οι υποδοχείς σεροτονίνης δεν ενεργοποιούνται)
  • παρέχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες στον οργανισμό
  • προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού
  • αποτελεί βασικό συστατικό σύνθεσης της χολής

Αποτελεί λοιπόν πραγματικότητα αυτό που εσκεμμένα ή μη διαφημίζουν οι πάντες ότι η υψηλή χοληστερίνη οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις και ότι τα χαμηλά επίπεδα της χοληστερίνης μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων;

Ας ρίξουμε μια ματιά στις πιο σημαντικές έρευνες-μελέτες και τα αποτελέσματά τους, σχετικά με την χοληστερίνη. Το 1937 στο Columbia University οι βιοχημικοί David Rittenberg και Rudolph Schoenheimer, αποδεικνύουν ότι η χοληστερίνη που προέρχεται από την διατροφή, έχει πολύ μικρό αποτέλεσμα στην χοληστερίνη του αίματος. Το 1950 στο University of California, ο ιατρικός ερευνητής John Gofman, ανακάλυψε ότι η ολική χοληστερίνη, αποτελούσε ένα επικίνδυνα φτωχό μέσο πρόβλεψης για τις καρδιακές παθήσεις. Το 1974 έρευνα η οποία είχε ξεκινήσει το 1948 και κράτησε πάνω από 24 χρόνια, με την συμμετοχή 6.000 κατοίκων της πόλης Framingham της Μασαχουσέτης, γνωστή και ως Framingham Heart Study, μεταξύ των άλλων αποτελεσμάτων έδειξε ότι υπήρχε ισχυρή σχέση ανάμεσα στην χαμηλή χοληστερίνη και στον πρόωρο θάνατο, ενώ δεν υπήρχε σχέση μεταξύ των ανεβασμένων τιμών της χοληστερίνης και του ξαφνικού θανάτου. Τον Ιανουάριο του 1979, ο Dr.Fred Kummerow δηλώνει στην American Journal of Clinical Nutrition, ότι οι καρδιακές παθήσεις δεν προκαλούνται από την διατροφική κατανάλωση χοληστερίνης. Ο Dr. Fred Kummerow  συνέβαλε στην ανακάλυψη ότι η οξειδωμένη χοληστερίνη είναι η αιτία των καρδιακών παθήσεων και όχι από μόνη της η χοληστερίνη. Το 1986 Ιάπωνες ιατροί προειδοποιούσαν ότι χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα σχετίζονται με τα εγκεφαλικά επεισόδια, την Νο 1 αιτία θανάτου στην Ιαπωνία. Επιπλέον όσο αυξάνεται η κατανάλωση λιπαρών στην δίαιτα, μειώνονται τα εγκεφαλικά επεισόδια. Το 1987 πάλι έρευνα στους κατοίκους του Framingham, μετά από 14 χρόνια έδειξε ότι στα άτομα τα οποία τα επίπεδα χοληστερίνης παρουσίαζαν πτώση, είχαν αυξημένες πιθανότητες για πρόωρο θάνατο από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο, σε σχέση με εκείνα τα άτομα στα οποία τα επίπεδα της χοληστερίνης παρέμειναν σταθερά ή αυξήθηκαν. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αγνοήθηκαν παντελώς. Το 1997 ο Ancel Keys, πατέρας της υπόθεσης-θεωρίας  των λιπιδίων, δήλωνε ότι : ΄΄δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στην χοληστερίνη της διατροφής και στην χοληστερίνη του αίματος΄΄. Στις 7 Φεβρουαρίου το 2006, η Journal of the American Medical Association, δημοσιεύει τα αποτελέσματα μιας έρευνας 8 ετών, με την συμμετοχή 48.835 γυναικών, η οποία αποδεικνύει ότι η δίαιτα χαμηλών λιπαρών, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα στην μείωση της πιθανότητας καρδιακής πάθησης. Τον Ιανουάριο του 2009 στην American Heart Journal, δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα μιας πολύ μεγάλης εθνικής έρευνας, υποστηριζόμενης από την American Heart Association. Στην έρευνα συμμετείχαν 541 νοσοκομεία σε όλη την Αμερική και οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες από 136.905 άτομα, τα οποία είχαν νοσηλευτεί με καρδιακή προσβολή κατά την διάρκεια των ετών 2000 μέχρι το 2006. Οι έρευνες έδειξαν ότι το 75% των ατόμων που είχαν νοσηλευτεί με καρδιακή προσβολή, είχαν φυσιολογικά προς χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης. Μάλιστα δε τα μισά από αυτά τα άτομα, είχαν επίπεδα χοληστερίνης στα βέλτιστα (μικρότερα από 100 mg/dL). Τον Αύγουστο του 2011 η Journal Of Evaluation in Clinical Practice, δημοσιεύει τα αποτελέσματα έρευνας 10 ετών με την συμμετοχή 52.000 ατόμων, σύμφωνα με τα οποία γυναίκες με υψηλά επίπεδα χοληστερίνης πάνω από 270 mg/dL, είχαν περίπου 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή πάθηση, εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή, από εκείνες με φυσιολογικά προς χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης (μικρότερα από 193 mg/dL). Πάνω από 20 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες, έδειξαν ότι άτομα με χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης, δεν ζούσαν τόσο πολύ όσο τα άτομα με υψηλή χοληστερίνη. Όχι μόνον αυτό αλλά τα χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης συνδέονται με επεισόδια βίας, επιθετικής συμπεριφοράς και κατάθλιψης, λόγω των χαμηλών επιπέδων της σεροτονίνης. Επιπλέον τα αιμορροώντα εγκεφαλικά εμφανίζονται με διπλάσια πιθανότητα στα άτομα με επίπεδα χοληστερίνης κάτω από 180 mg/dL, σε σύγκριση με τα άτομα των οποίων τα επίπεδα της χοληστερίνης ήταν στα 230 mg/dL.                  

συνεχίζεται : http://www.yourhealthinyourhands.gr/o-mithos-tis-cholisterinis-meros-2o/

                                         η υγεία στα χέρια σας  –  yourhealthinyourhands

                                                                                                                                           διαδώστε το……..

 

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter) στην ιστοσελίδα  www.yourhealthinyourhands.gr  και θα σας έρχονται όλα τα καινούργια άρθρα στο email σας, μόλις δημοσιεύονται

*Ολες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που  αφορούν την υγεία του.

 

 

 

Pin It on Pinterest