του Μυλωνά Παναγιώτη

Λίθιο, νευρογέννηση και αναστολή του ενζύμου GSK-3B

Έρευνες την τελευταία δεκαετία, ανακάλυψαν ότι οι επιδράσεις του λιθίου στην σταθεροποίηση της διάθεσης και την αναγέννηση νέων εγκεφαλικών κυττάρων (νευρογέννηση ή neurogenesis), οφείλονται κυρίως στην αναστολή ενός βασικού ενζύμου, το οποίο ονομάζεται GSK-3B. Αυτό το ένζυμο με την σειρά του, ρυθμίζει αυξητικά τον ινσουλινοειδή αυξητικό παράγοντα-I (IGFI) και τον εγκεφαλικό νευροτροφικό παράγοντα (BDNF), ο οποίος διεγείρει νευρικά βλαστοκύτταρα, ώστε να δημιουργήσει νέους ιπποκαμπικούς νευρώνες (32) .

Μεγάλη έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στην έγκυρη ιατρική εφημερίδα BMJ (British Medical Journal)  το 2013, η οποία περιελάμβανε 48 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, με την συμμετοχή 6.674 ατόμων και με επικαιροποιημένη συστηματική αναθεώρηση και μετα-ανάλυση, συνοψίζει: το λίθιο αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία για την μείωση του κινδύνου της αυτοκτονίας, σε άτομα με διαταραχές της διάθεσης (39).

Tip: Το λίθιο διεγείρει-τονώνει την παραγωγή του νευροδιαβιβαστή GABA στον οργανισμό, ενώ προάγει υγιή επίπεδα του πολύ σημαντικού εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα (BDNF) (40).

Τα οφέλη του λιθίου στο πόσιμο νερό-έρευνες

Το 1990 ο Dr. Schrauzer σε μια έρευνά του και αφού χρησιμοποίησε δημόσια στοιχεία για 27 περιοχές του Τέξας των Η.Π.Α., από το 1978-1987, έδειξε ότι τα ποσοστά αυτοκτονίας, ανθρωποκτονίας και βιασμού, ήταν πολύ υψηλότερα στις περιοχές των οποίων το πόσιμο νερό περιείχε ελάχιστα ή καθόλου λίθιο, σε σύγκριση με τις περιοχές με υψηλότερα επίπεδα λιθίου στο πόσιμο νερό (70-170 mcg/L). Μάλιστα δε ο Dr. Schrauzer,  πρότεινε ακόμη και την προσθήκη λιθίου (λιθίωση) του πόσιμου νερού, ως μέτρο για την δημόσια υγεία (24). Σε μια επόμενη έρευνά του ο Dr. Schrauzer καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: σε επιλεγόμενες δοσολογίες, το λίθιο είχε ως αποτέλεσμα την βελτίωση της διάθεσης, με σταθεροποιητικά αποτελέσματα (25).

Πρόσθετη μελέτη από την Ιαπωνία έδειξε ότι, τα υψηλότερα επίπεδα λιθίου στην παροχή νερού, σχετίζονται με λιγότερους κινδύνους αυτοκτονίας και με μειωμένη θνησιμότητα στον πληθυσμό (26), (27).

Παρόμοια μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον Dr. Kapusta, ο οποίος μέτρησε τα επίπεδα του λιθίου  στο πόσιμο νερό σε 99 συνοικίες της Αυστρίας, σε σχέση με τα ποσοστά αυτοκτονιών. Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στην Βρετανική εφημερίδα British Journal of Psychiatry, τον Απρίλιο του 2011 και έδειξε ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών, ήταν αντιστρόφως ανάλογα με τα επίπεδα λιθίου στο πόσιμο νερό (28).

Τέλος η επιβεβαίωση της αρχικής μελέτης του Τέξας από τον Dr. Schrauder, πραγματοποιήθηκε από τον Dr. Bluml το έτος 2013, με δειγματοληψία των επιπέδων λιθίου στο πόσιμο νερό, σε 226 κομητείες του Τέξας, σε σχέση με το ποσοστό των αυτοκτονιών. Και πάλι οι ερευνητές βρήκαν ότι υπήρχε αντίστροφη σχέση μεταξύ των επιπέδων λιθίου και του ποσοστού των αυτοκτονιών, αποτελέσματα τα οποία δείχνουν το όφελος του λιθίου στο πόσιμο νερό. Η έρευνα αυτή, δημοσιεύθηκε το 2013 στην εφημερίδα Journal of Psychiatric Research (29).

Tip: Το 1929, έκανε την παρουσία του ένα καινούργιο αναψυκτικό, το οποίο εφευρέθηκε από τον Charles Grigg και το οποίο περιείχε κιτρικό λίθιο (lithium citrate), με την σχετική διαφήμιση, με την οποία συστήνονταν αυτό το αναψυκτικό ως θεραπεία για τους πονοκεφάλους, μετά από την κατανάλωση αλκοόλ (hangover). Αργότερα το αναψυκτικό αυτό ονομάστηκε 7-Up και έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία (30), (31).

Tip: Το λίθιο σε ελεγχόμενες δόσεις, προστατεύει τους νευρώνες από μελλοντική φθορά. Ανακουφίζει από τις υπάρχουσες φθορές, διεγείροντας νέα νευρωνική ανάπτυξη. Στηρίζει τα νευρικά κύτταρα της φαιάς ύλης στον εγκέφαλο. Οι μικρές ποσότητες οροτικού λιθίου (lithium orotate), έχει αποδειχθεί ότι προσφέρουν αντιγηραντικές επιδράσεις στον εγκέφαλο. Το λίθιο ενθαρρύνει την διανοητική ισορροπία και την καλή διάθεση. Διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Προάγει την γενική ευημερία. Απελευθερώνει από τους πονοκεφάλους. Προστατεύει την λειτουργία του εγκεφάλου, μειώνοντας τις φλεγμονές, ενώ βοηθάει στην προστασία κατά της εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάϊμερ. Τονώνει την παραγωγή του νευροδιαβιβαστή GABA, ενώ ενισχύει τα επίπεδα του εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα (BDNF). Μπορεί να επηρεάσει την έκφραση περισσοτέρων των 50 γονιδίων. Προστατεύει και ανανεώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα, προάγοντας την νευρογέννηση (neurogenesis). Το λίθιο βοηθάει στην εξισορρόπηση βίαιων και ψυχαναγκαστικών συμπεριφορών. Προάγει την μακροζωία  (41), (42), (43), (44), (45), (46).

 Απόψεις φημισμένων ιατρών, ερευνητών, επιστημόνων σχετικά με το λίθιο

  • Το λίθιο είναι ένα μικροθρεπτικό συστατικό. Είναι παρόν σε όλα τα όργανα και τους ιστούς του σώματος. Έχει παρόμοιες ιδιότητες με εκείνες του μαγνησίου και του ασβεστίου – Mark Hyman M.D.
  • Tο λίθιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του ανθρωπίνου σώματος –Lawrence Wilson M.D., συγγραφέας του ΄΄Lithium΄΄
  • To οροτικό λίθιο (Lithium orotate), δεν απαιτεί αιματολογικές εξετάσεις για τον καθορισμό του θεραπευτικού επιπέδου, όπως οι συνταγογραφούμενες μορφές του λιθίου (ανθρακικό λίθιο), δεν είναι τοξικό για τα νεφρά όπως το φαρμακευτικό ανθρακικό λίθιο (Lithium carbonate), το οποίο απορροφάται ελάχιστα από τα κύτταρα, την κύρια περιοχή όπου εκτελεί τις λειτουργίες του – Ward Dean M.D.
  • Μετά από δεκαετίες κλινικής έρευνας και εργαστηριακές εξετάσεις στους ασθενείς μου, ανακάλυψα ότι η χορήγηση οροτικού λιθίου μέχρι 40 mg ημερησίως, είναι απολύτως ασφαλής (χωρίς αρνητικές παρενέργειες ή τοξικότητα) και απολύτως αποτελεσματική για τον έλεγχο πολλών νοητικών, νευρολογικών και φυσικών συνθηκών – Dr. Jonathan Wright
  • Το συνταγογραφούμενο λίθιο (ανθρακικό λίθιο), απορροφάται ελάχιστα από τα κύτταρα, όπου πρέπει να κάνει την δουλειά του. Επειδή απορροφάται τόσο ελάχιστα, τα επίπεδά του στο αίμα, πρέπει να είναι αρκετά υψηλά, ώστε να το οδηγήσουν στα κύτταρα. Δυστυχώς αυτά τα ΄΄θεραπευτικά΄΄ επίπεδα αίματος, είναι επικίνδυνα και κοντά στα τοξικά επίπεδα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ασθενείς οι οποίοι παίρνουν συνταγογραφούμενο λίθιο, πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά. Η επιτυχής λειτουργία με το οροτικό λίθιο, μετριέται με την κλινική εικόνα του ασθενούς και όχι με τα επίπεδα στο αίμα  –Ward Dean M.D.
  • To oροτικό λίθιο, είναι μια βιοδιαθέσιμη μορφή λιθίου, η οποία διατίθεται ως διατροφικό συμπλήρωμα – Linda Fugate Ph.D., συγγραφέας του ΄΄ Lithiums Potential Role in Prenenting Alzheimers Disease ΄΄
  • H Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ (Harvard Medical School), έχει αναλύσει πάνω από 30 μελέτες, οι οποίες περιελάμβαναν μετα-ανάλυση ερευνών σε άτομα και διαπίστωσε ότι το λίθιο, μειώνει το ποσοστό και τον κίνδυνο απόπειρας αυτοκτονίας, κατά 80-90%, σε ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη, διπολική διαταραχή και σχιζοσυναισθηματική διαταραχή. Στην πραγματικότητα ο συνολικός κίνδυνος αυτοκτονιών, ήταν κατά πέντε φορές μικρότερος μεταξύ των ατόμων που έλαβαν λίθιο, σε σύγκριση με τα άτομα τα οποία δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία με λίθιο.
  • Το λίθιο είναι το πλέον ισχυρό ιχνοστοιχείο που ανακαλύφθηκε ποτέ, για την πρόληψη της βέλτιστης λειτουργίας του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος – Dr. Edward Group
  • To oροτικό λίθιο, περιέχει απαράμιλλη αποτελεσματικότητα στην θεραπεία της ημικρανίας, των σταθερών πονοκεφάλων καθώς και στην θεραπεία της κατάθλιψης, του αλκοολισμού και της επιληψίας. Το οροτικό λίθιο είναι αποτελεσματικό σε ασυνήθιστα χαμηλά μεγέθη πρόσληψης και δεν προκαλεί αρνητικές παρενέργειες – Dr. Hans Nieper

Ενδείξεις και αντενδείξεις σχετικά με την πρόσληψη συμπληρωμάτων λιθίου

Tip: Για να είστε πάντα ασφαλείς, συνιστώ πάντα στα άτομα τα οποία παίρνουν λίθιο οροτικό (Lithium orotate), να παίρνουν και 1-2 κουταλάκια του γλυκού λινέλαιο ή κάποιο άλλο βασικό λιπαρό οξύ, μαζί με 400 IU (Διεθνείς Μονάδες) βιταμίνη Ε, στην μορφή μικτές τοκοφερόλες (mixed tocopherols) – Dr. Jonathan Wright (14)

Σύμφωνα με τον Dr. Mark Millar (The Lithium Doctor), σχεδόν το 1% του πληθυσμού, φαίνεται να παρουσιάζει κάποια ασυνήθιστη ευαισθησία, ακόμα και σε μικρές ποσότητες συμπληρωμάτων λιθίου, με πιθανή πρόκληση παρενεργειών, οπότε καλόν είναι τα συγκεκριμένα άτομα να το αποφεύγουν. Επίσης προτείνει στα άτομα τα οποία λαμβάνουν συνταγογραφούμενο λίθιο, να αποφεύγουν την λήψη συμπληρωμάτων λιθίου. Οι έγγειες γυναίκες ή εκείνες οι οποίες θηλάζουν, τα άτομα με δυσλειτουργία νεφρών ή καρδιαγγειακά προβλήματα, τα άτομα στα οποία χορηγούνται φάρμακα για ψυχικές διαταραχές, σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή, να αποφεύγουν την πρόσληψη συμπληρωμάτων λιθίου και η πρόσληψη ακόμη και μικροποσοτήτων οροτικού λιθίου, να γίνεται πάντα με την σύσταση και την επίβλεψη του θεράποντος ιατρού.

Tip: Τα άτομα τα οποία λαμβάνουν συμπληρώματα λιθίου, πρέπει να φροντίζουν να είναι πολύ καλά ενυδατωμένος ο οργανισμός τους. 

                                                      www.yourhealthinyourhands.gr **

*Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση ή αντικατάσταση ιατρικών συμβουλών. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που αφορούν την υγεία του. 

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή .

 

References

1/ https://www.research.va.gov/resources/pubs/docs/va_research_currents_feb_08.pdf ,2/ https://www.psychologytoday.com/intl/blog/evolutionary-psychiatry/201201/could-you-have-lithium-deficiency , 3/ http://tahomaclinic.com/2010/05/lithium-the-misunderstood-mineral-part-1/ , 4/ http://intelegen.com/nutrients/lithium.htm ,5/ https://alsearsmd.com/2009/12/merry-christmas/ , 6/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=Lithium%3A%20occurrence%2C%20dietary%20intakes%2C%20nutritional%20essentiality , 7/ https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-7-2 , 8/ http://www.thelithiumdoctor.com/faqs/ , 9/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26768 , 10/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21989601 , 11/ http://www.thelithiumdoctor.com/research/ , 12/ Farah et al. cell mol neurobiol 2013;33:411-420 , 13/ https://books.google.gr/books?id=TcaWDQAAQBAJ&pg=PA93&lpg=PA93&dq=Farah+R+et+al.+Lithium%27s+gene+expression+profile,+a+cDNA+microarray+study.+Cell+Mol+Neurobiol.+2013;33:411%E2%80%93420.&source=bl&ots=YAHwkD9F9I&sig=RJdsvr-8fs6kOSO9lq75K_c-FU8&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjIrcT9puLdAhWOt4sKHcgNAYwQ6AEwAHoECAgQAQ#v=onepage&q=Farah%20R%20et%20al.%20Lithium’s%20gene%20expression%20profile%2C%20a%20cDNA%20microarray%20study.%20Cell%20Mol%20Neurobiol.%202013%3B33%3A411%E2%80%93420.&f=false , 14/ http://tahomaclinic.com/2010/05/lithium-the-misunderstood-mineral-part-1/ , 15/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11072948 , 16/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12605892 , 17/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10826655 , 18/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11872257 , 19/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10405156 , 20/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9271202 , 21/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4063497/ , 22/ https://greenvalleynaturalsolutions.com/BEL/BEL-BL-teddy-A.php , 23/ https://jeffreydachmd.com/wp-content/uploads/2015/12/Lithium-treatment-of-psychotic-excitement-Bipolar-Disorder-John-Cade-1949.pdf , 24/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1699579 , 25/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7511924 , 26/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19407280 , 27/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25025988 , 28/ https://www.cambridge.org/core/journals/the-british-journal-of-psychiatry/article/lithium-in-drinking-water-and-suicide-mortality/681D92C1B8FF112958A92C2D6D373F80 , 29/ https://jeffreydachmd.com/wp-content/uploads/2015/12/Lithium-water-supply-suicide-mortality-Texas-Bl%C3%BCml-2013.pdf , 30/ https://www.huffingtonpost.com/2014/09/17/7up-history_n_5836322.html?guccounter=1 ,31/ https://jeffreydachmd.com/wp-content/uploads/2015/12/7-Up-Lithium-and-Depression-William-B-Jensen.pdf , 32/ https://jeffreydachmd.com/wp-content/uploads/2015/11/Lithium-Neuropsychiatric-Neuroplasticity-Glycogen-Synthase-Kinase3_Wada_2009.pdf , 33/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4146276/ , 34/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3172812/ , 35/ https://jeffreydachmd.com/wp-content/uploads/2015/11/Lazzara-Kim-Lithium-in-Parkinsons-Neurodegenerative-Dis-Front-Neurosci-2915.pdf , 36/ https://jeffreydachmd.com/2015/12/lithium-orotate-neuroprotection-part-two/ , 37/ https://jeffreydachmd.com/2015/12/lithium-orotate/ , 38/ www.lowdoselithium.org , 39/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23814104 , 40/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19276559 , 41/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3151375/ , 42/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3172812/ , 43/ http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S0213-61632009000100006&script=sci_arttext , 44/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15236914/ , 45/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20588072 , 46/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21301855 , 47/ https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/is-lithium-orotate-good-or-bad-for-you/ , 48/ https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2649277

Pin It on Pinterest