του Μυλωνά Παναγιώτη

΄΄ Η τέχνη της θεραπευτικής πηγάζει από την φύση, όχι από τον ιατρό. Συνεπώς ο ιατρός οφείλει να είναι απροκατάληπτος και να διδάσκεται από την φύση΄΄  – Paraclesus   – Ελβετός  ιατρός, βοτανολόγος, φιλόσοφος

΄΄ Το νερό με το λεμόνι πρέπει να αποτελεί μια επιπλέον πρακτική στην κορυφή του βασικού σχεδίου-πλάνου θεραπείας΄΄    –   Dr. Alison Chen, ND

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενη ενότητα, η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, αποτελεί ένα από τα σημεία-κλειδιά για την αντιγήρανση του σώματος. Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να επιβιώσει πέρα από ελάχιστες ημέρες δίχως το νερό, καθώς αναφέραμε ότι το 75-80% του σώματός μας αποτελείται από νερό. Πολλά άτομα όμως δυσκολεύονται στο να καταναλώσουν τις απαραίτητες ποσότητες νερού – 6 έως 8 ποτήρια ημερησίως – , για την βέλτιστη λειτουργία των οργάνων και των λειτουργικών διαδικασιών του σώματος. Ο λεμονοχυμός  (στυμένο λεμόνι σε νερό), αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο, με τον οποίο μπορούμε ευχάριστα, γευστικά και πολύ χρηστικά για τον οργανισμό όπως θα δούμε, να καταναλώσουμε τις επαρκείς ημερήσιες ποσότητες νερού, ενυδατώνοντας σωστά το σώμα μας.

Το λεμόνι ανήκει στην κατηγορία των εσπεριδοειδών. Η λατινική του ονομασία είναι Citrus Limon. Τα εσπεριδοειδή περιέχουν βιοδραστικές ενώσεις όπως είναι τα φλαβονοειδή, τα φαινολικά, οι βιταμίνες, τα τερπενοειδή και ουσιώδη έλαια, τα οποία αποτελούν μια σειρά από προστατευτικά οφέλη για την υγεία μας, όπως είναι οι αντιοξειδωτικές, οι αντιφλεγμονώδεις, οι αντικαρκινικές και οι αντιμικροβιακές τους ιδιότητες. Ο χυμός λεμονιού περιέχει λοιπόν φλαβονοειδή όπως είναι η εσπεριδίνη, η εσπερετίνη, οι νερονζίνες όπως και βιοδραστικές ενώσεις όπως είναι το κιτρικό οξύ, οι πολυφαινόλες, η βιταμίνη C. Επιπλέον περιέχει κάλιο, ασβέστιο, ίνες, σίδηρο, βιταμίνη Α, φώσφορο, μαγνήσιο, πηκτίνη και φυτοχημικά όπως είναι τα λεμονοειδή. Περιέχει πολύ μικρή ποσότητα φρουκτόζης και είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Ας δούμε λοιπόν πια είναι τα οφέλη για τον οργανισμό και την υγεία, με την βοήθεια και των σχετικών ερευνών από τον λεμονοχυμό, πράγμα το οποίο θα πρέπει να γίνει η πρώτη μας συνήθεια όχι μόνον το πρωί με άδειο στομάχι, αλλά και κατά την διάρκεια της ημέρας.

Ο λεμονοχυμός βοηθάει στην αποτοξίνωση του σώματος

Θα αναφερθούμε-συναντήσουμε αρκετές φορές στην έννοια αποτοξίνωση και σε άλλες ενότητες. Με τον συγκεκριμένο όρο εννοούμε την συνεχή διαδικασία του οργανισμού να αποβάλλει όλες τις τοξίνες και ξένα προς αυτό σωματίδια, με στόχο την επίτευξη της ισορροπίας (homeostasis) στο σώμα. Ο λεμονοχυμός αποτελεί μια απλή μορφή τεχνικής αποτοξίνωσης, η οποία υποστηρίζει τα όργανα του σώματος τα οποία συμμετέχουν σ’ αυτή, να εργάζονται ήπια για την επίτευξη της βέλτιστης απόδοσής τους, χωρίς να επιταχύνουν-επιβαρύνουν τις φυσικές λειτουργικές διαδικασίες, πράγμα το οποίο αποτελεί και την πλέον σωστή μορφή αποτοξίνωσης. Η οξύτητα του λεμονιού στο σώμα και το έντερο, προκαλεί την έκκριση γαστρικών υγρών από το πάγκρεας και χολής από το συκώτι και την χοληδόχο κύστη. Έτσι υποστηρίζεται η φυσική μετακίνηση και απομάκρυνση των τοξινών οι οποίες βρίσκονται στο συκώτι και στα λιπώδη κύτταρα, αποτελεσματικά (1). Το νερό του λεμονοχυμού βοηθάει-υποστηρίζει και τα υπόλοιπα όργανα τα οποία συμμετέχουν στην αποτοξίνωση, όπως είναι τα νεφρά, οι πνεύμονες, το δέρμα. Τα νεφρά μεταξύ των άλλων λειτουργιών, είναι το κύριο όργανο το οποίο εξασφαλίζει την ισορροπία του νερού στο σώμα. Ο Dr. Alexander F. Beddoes  υπογραμμίζει ότι το συκώτι μπορεί να παράγει περισσότερα ένζυμα με την βοήθεια του λεμονοχυμού, από κάθε άλλη τροφή και αυτό βοηθάει στο να δώσει μια ώθηση στην λειτουργία του σημαντικού αυτού οργάνου (2). Το λεμόνι αυξάνει την ούρηση στο σώμα, λειτουργώντας ως ένα φυσικό διουρητικό, ελευθερώνοντας και απομακρύνοντας τις τοξίνες από το ουροποιητικό σύστημα και αποφεύγοντας τις πιθανές λοιμώξεις του.

Ο λεμονοχυμός βοηθάει στην πεπτική λειτουργία του σώματος

Η ατομική σύνθεση του χυμού από το λεμόνι, είναι παρόμοια με αυτή του σάλιου και των πεπτικών υγρών του στομάχου, με αποτέλεσμα να ΄΄ξεγελάει΄΄ το συκώτι ώστε να παράγει χολή, η οποία είναι απαραίτητη για την πεπτική λειτουργία, βοηθώντας τις τροφές να μετακινούνται ομαλά κατά μήκος του γαστρεντερικού σωλήνα.  Το λεμόνι είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία βοηθούν στην ελευθέρωση τοξινών από τον γαστρεντερικό σωλήνα. Οι πεπτικές ιδιότητες του λεμονοχυμού, βοηθούν στην μείωση των συμπτωμάτων από ανεπεξέργαστες τροφές, όπως είναι οι καούρες, τα ρεψίματα, τα φουσκώματα. Το American Cancer Society, συστήνει τον ζεστό λεμονοχυμό στους καρδιοπαθείς, ώστε να προκαλέσουν την κινητικότητα του εντέρου.

Ο λεμονοχυμός ενισχύει την παραγωγή ενέργειας και την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού

Τρεις από τις συνηθισμένες αιτίες εμφάνισης της κόπωσης – έλλειψης ενέργειας, είναι και : i) η αφυδάτωση του σώματος, ii) το stress το οποίο μεταξύ των άλλων συμπτωμάτων επιφέρει χαμηλής ποιότητας ύπνο-αϋπνίες και iii) η έλλειψη σιδήρου. Και στις τρεις ανωτέρω αιτίες μπορεί να βοηθήσει ο λεμονοχυμός, ενισχύοντας την λειτουργία του βρόγχου HPA axis –υποθάλαμος, υπόφυση, επινεφρίδια-, βοηθώντας και στην απορρόφηση του σιδήρου χάρις στην βιταμίνη C που περιέχει (3). Η πρωινή κατανάλωση του λεμονοχυμού με άδειο στομάχι, μπορεί να προκαλέσει αυξημένα επίπεδα ενέργειας, λόγω των αρνητικών ιόντων με τα οποία είναι φορτωμένο το λεμόνι και τα οποία μόλις εισέλθουν στον πεπτικό σωλήνα, προκαλούν αύξηση στα επίπεδα της παραγόμενης ενέργειας του σώματος. Τα λεμόνια είναι πλούσια πηγή σε βιταμίνη C, η οποία βοηθάει-ενισχύει τον οργανισμό να αποφεύγει-παλεύει τα κρυολογήματα, ενισχύοντας παράλληλα και το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι πλούσια πηγή σε κάλιο, το οποίο τονώνει την λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Το κάλιο επίσης βοηθάει στον έλεγχο της πίεσης του αίματος. H βιταμίνη C η οποία περιέχεται, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες,  υποστηρίζει την λειτουργία του αναπνευστικού και βοηθάει στην σωστή απορρόφηση του σιδήρου, απαραίτητος για την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα λεμόνια μπορούν και μειώνουν την ποσότητα των φλεγμάτων τα οποία παράγει το σώμα. Ο Dr. Williams αναφέρει ότι προσθέτοντας στον λεμονοχυμό λίγο μέλι, βοηθάει το σώμα να απορροφήσει τις βλέννες. Ο λεμονοχυμός  βοηθάει στην ενυδάτωση ολόκληρου του λεμφικού συστήματος. Η βιταμίνη C ενισχύει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι απαραίτητα για την λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενώ προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό stress. Ο λεμονοχυμός αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο για την μείωση των ιογενών λοιμώξεων, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στον πονόλαιμο.

συνεχίζεται…

                                                                    Your  Health  In  Your  Hands **

 

*Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που  αφορούν την υγεία του.

 

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή .

Pin It on Pinterest