του Μυλωνά Παναγιώτη

Ο λεμονοχυμός βοηθάει στην ρύθμιση της πίεσης του αίματος

Η κατανάλωση χυμού εσπεριδοειδών – όπως είναι τα λεμόνια- δείχνει μια πτώση στα επίπεδα της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Πρόσφατες έρευνες υπογραμμίζουν τον σπουδαίο ρόλο των φλαβονοειδών των εσπεριδοειδών, στην θεραπεία της αθηροσκλήρωσης, της παχυσαρκίας και της αντίστασης στην ινσουλίνη (4). Ο χυμός λεμονιού, τα ακατέργαστα φλαβονοειδή του και ο φλοιός του, μπορούν να ελαττώσουν την πίεση του αίματος στις υγιείς γυναίκες, ενώ το κιτρικό οξύ το οποίο περιέχουν, ρυθμίζει την συστολική πίεση του αίματος. Επίσης το κιτρικό οξύ αυξάνει την απορρόφηση του μαγνησίου και του ασβεστίου από τις τροφές, το οποίο και αυτό το γεγονός υποστηρίζει την ρύθμιση της πίεσης του αίματος (5) . Το κάλιο επίσης που περιέχεται στον χυμό λεμονιού, μεταξύ των άλλων βοηθάει στην λειτουργία του μυ της καρδιάς, ώστε να κυκλοφορεί ελεύθερα το αίμα στο σώμα (6) . Η βιταμίνη C του λεμονοχυμού, βοηθάει στην χαλάρωση των αρτηριών και άρα στην ρύθμιση της πίεσης του αίματος.

Ο λεμονοχυμός έχει αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες

Ο χυμός λεμονιού περιέχει φλαβονοειδή και βιταμίνη C, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά  και τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και ενάντια στην ανάπτυξη του καρκίνου (7), (11). Οι νερανζίνες και οι νερανζινίνες τις οποίες περιέχει ο χυμός λεμονιού, έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντι-αποπτωτικές ιδιότητες. Τα φλαβονοειδή του χυμού λεμονιού, σύμφωνα με έρευνα, ρυθμίζουν το ένζυμο aromatase στα κύτταρα του μαστού, υποστηρίζοντας την ιατρική αγωγή στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού (8) . Έρευνες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή μπορεί να μειώσουν το ρίσκο ανάπτυξης όγκων στο στήθος, στο έντερο, στον προστάτη, στο πάγκρεας. Σε συνδυασμό με μία δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, αποτελούν ισχυρή άμυνα του οργανισμού ενάντια στον καρκίνο (9) .  Ο λεμονοχυμός είναι από τα πλέον αλκαλικά ροφήματα και έχει την ιδιότητα να βοηθάει στην ρύθμιση των υγιών επιπέδων του pH του σώματος και μεσα σε ένα περιβάλλον με pH αλκαλικό, δεν μπορούν να αναπτυχθούν διάφορες αρρώστιες και καρκίνος. Μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2015 στην εφημερίδα Archives of Biochemistry and  Biophysics αποκαλύπτει ότι η citronella terpenes, η οποία περιέχεται στα λεμόνια, εμποδίζει την ανάπτυξη του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του συκωτιού.  

Και άλλες ιδιότητες και οφέλη του λεμονοχυμού

Έρευνες δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή των εσπεριδοειδών , βοηθάνε στην ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, με τον ίδιο ακριβώς μηχανισμό, όπως το Metformin, το οποίο είναι  συνταγογραφούμενο φάρμακο για τον έλεγχο του διαβήτη και της αντίστασης στην ινσουλίνη (12), (14) . Η φλούδα του λεμονιού μπορεί να μειώσει τις επιπλοκές των διαβητικών ατόμων στα μάτια, τα νεύρα, τα νεφρά, καθώς και να προστατέψει την υγεία τους (13) .

Tip: Ολόκληρο το λεμόνι με την φλούδα και τα σπόρια του, είναι το απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία της γεύσης και όχι μόνον, ενός υγιέστατου smoothie.

Λόγω της πηκτίνης την οποία περιέχουν τα λεμόνια, ο λεμονοχυμός βοηθάει και δίνει την αίσθηση του χορτάτου, αποφεύγοντας έτσι την περίσσεια κατανάλωσης τροφής. Αυξάνει τον μεταβολισμό του σώματος και μπορεί σταδιακά να μειώσει το βάρος του (15). Επίσης λόγω του ότι ο λεμονοχυμός βοηθάει στην πεπτική διαδικασία και στην αποτοξίνωση του συκωτιού, συντελεί στην διατήρηση του υγιούς βάρους του σώματος. Άλλο χαρακτηριστικό του λεμονοχυμού είναι ότι βοηθώντας να αποβληθούν οι τοξίνες, συντελεί στην διατήρηση υγιούς, καθαρής και λαμπρής επιδερμίδας και η βιταμίνη C που περιέχει, υποστηρίζει την παραγωγή κολλαγόνου, απαραίτητο για την αποφυγή των πρόωρων ρυτίδων και της χαλάρωσης του δέρματος (16) . Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, τα λεμόνια είναι μια από τις πλέον αλκαλικές τροφές για το σώμα. Αν και έχουν όξινη γεύση, στο σώμα λειτουργούν ως αλκαλική τροφή λόγω του μεταβολισμού τους, βελτιώνοντας έτσι το pH του αίματος. Πίνοντας λοιπόν λεμονοχυμό, βοηθάμε στην απομάκρυνση της οξύτητας του σώματος και την μείωση του ουρικού οξέος από τις αρθρώσεις, μειώνοντας τους πόνους και τις φλεγμονές. Ο λεμονοχυμός βοηθάει στην διάλυση-απομάκρυνση πετρών από τα νεφρά, από την χολή, το πάγκρεας, καθώς και τις εναποθέσεις του ασβεστίου από τους διάφορους ιστούς και όργανα του σώματος. Αποτελεί  έναν από τους καλύτερους τρόπους για να σβήσουμε την δίψα μας, από κάθε άλλο ποτό. Βοηθάει στον καθαρισμό της αναπνοής, διότι σύμφωνα με το περιοδικό Conscious Connection magazine, μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια του σώματος, τα οποία προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή. Ανακουφίζει επίσης από τους πόνους των δοντιών και την ουλίτιδα. Προμηθεύει τον οργανισμό με χρήσιμους ηλεκτρολύτες με την μορφή του καλίου, του μαγνησίου και του ασβεστίου τα οποία περιέχει. Ο λεμονοχυμός βοηθάει και απομακρύνει την δυσκοιλιότητα. Ο διατροφολόγος Naini Setalvad, αναφέρει ότι το νερό βοηθάει στην πεπτική διαδικασία και απορροφάται από τα σκληρά κόπρανα, βοηθώντας την κινητικότητα του εντέρου και προλαβαίνοντας την δυσκοιλιότητα.

Οδηγίες για την παρασκευή και την κατανάλωση του λεμονοχυμού

Σε ένα γεμάτο ποτήρι καθαρό νερό, στύβουμε μισό λεμόνι – αν ο βάρος μας είναι μέχρι 70 κιλά- και το πίνουμε το πρωί νηστικοί, όπου έχει μεγάλη ανάγκη ο οργανισμός μας για ενυδάτωση και αποβολή τοξινών. Εάν το βάρος μας είναι πάνω από 70 κιλά, τότε στύβουμε ένα ολόκληρο λεμόνι σε ένα ποτήρι καθαρό νερό. Επειδή το λεμόνι είναι όξινο και μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών, προτιμάμε να πλένουμε πρώτα τα δόντια μας και κατόπιν να πίνουμε τον λεμονοχυμό. Το νερό το οποίο χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι από φίλτρο και κατά προτίμηση χλιαρό. Σύμφωνα με το Sacred Source Nutrition, είναι σημαντικό το νερό να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου, επειδή το κρύο νερό μπορεί να σοκάρει τον οργανισμό και να χάσουμε τα οφέλη του λεμονοχυμού.  Καλόν είναι να περιμένουμε γύρω στα 15 λεπτά και κατόπιν να πάρουμε το πρωινό μας. Την ίδια διαδικασία μπορούμε εάν επιθυμούμε να επαναλάβουμε και κατά την διάρκεια της ημέρας και κυρίως πριν ή μετά την άσκηση, περπάτημα ή τρέξιμο. Τα λεμόνια εάν είναι δυνατόν να είναι βιολογικής προέλευσης. Για εκείνους οι οποίοι αγαπούν τα smoothies, βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τα άλλα υλικά της επιθυμίας μας και ένα πλυμένο ολόκληρο λεμόνι με την φλούδα και ο χυμός μας απογειώνεται σε γεύση και θρεπτικά συστατικά. Ο φλοιός του λεμονιού περιέχει 5 έως 10 φορές περισσότερες βιταμίνες και στοιχεία, από ότι ο χυμός του. Στην Ayuverdic  ιατρική, ο φλοιός του λεμονιού χρησιμοποιείται για την αποτοξίνωση του συκωτιού. Μπορούμε εναλλακτικά στον λεμονοχυμό μας να προσθέσουμε και ένα κουταλάκι αγνό μέλι. Ο λεμονοχυμός με το μέλι, βοηθάει στον καθαρισμό του εντέρου και την αποβολή άπεπτης τροφής καθώς και άλλων τοξινών που βρίσκονται σ΄αυτή. Το μέλι είναι ένα αποτελεσματικό αντιβακτηριδιακό συστατικό, το οποίο έχει την ικανότητα να πλήττει έναν μεγάλο αριθμό από τις κοινές λοιμώξεις. Όταν αναμιγνύεται με το νερό και το λεμόνι τα οποία όπως αναφέραμε δρούνε ως ένα εξαιρετικό φυσικό διουρητικό, αυτός ο συνδυασμός βοηθάει στον καθαρισμό του ουροποιητικού συστήματος. Εξ άλλου για το μέλι υπάρχουν αναφορές ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες (17) .

 

                                                                        Your  Health  In  Your  Hands **

 

*Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που  αφορούν την υγεία του.

 

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή .

References

1/ www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13880200701214995

2/ www.liversupport.com

3/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2507689

4/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23254473

5/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003767/

6/ www.webmd.com/heart-disease/potassium-and-your-heart

7/ www.pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf8006568

8/ www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0303720711003571

9/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22888839

10/ www.circ.ahajournals.org/content/97/22/2222.short

11/ www.sciencedirect.com/science/article/pii/S8755966886800217

12/ www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0367326X13002980

13/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26788291

14/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15465737

15/ www.webmd.com/diet/news/20040105/drinking-water-may-speed-weight-loss

16/ www.Ipi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health/vitamin-C

17/ www.benefits-of-honey.com/anticancer.html

18/ www.dralisonchen.com, 19/ www.huffingtonpost.ca , 20/ tasty-yummies.com   

21/ www.thehealthsite.com , 22/ www.davidwolfe.com , 23/ www.draxe.com ,

24/ www.drsircus.com , 25/ www.lifehack.org , 26/ www.undergroundhealth.com ,

27/ www.well-beingsecrets.com/lemon-water-benefits/      

 

 

 

Pin It on Pinterest