του Μυλωνά Παναγιώτη

Ως γνωστόν το χρόνιο stress από όποια πηγή και αν προέρχεται αυτό, ψυχολογικό, διατροφικό, φυσικό, περιβαλλοντικό, μπορεί να επιφέρει την κόπωση των επινεφριδίων (adrenal fatigue). Κόπωση των επινεφριδίων έχουμε λοιπόν όταν τα επινεφρίδια βγαίνουν εκτός ισορροπίας, με συνέπεια την εμφάνιση αδυναμίας του οργανισμού να ανταποκριθεί και να διαχειριστεί οποιαδήποτε στρεσογόνα κατάσταση, με πολλά δυσμενή για τον οργανισμό αποτελέσματα. Τα επινεφρίδια όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα (www.yourhealthinyourhands.gr/blog) , παράγουν πάνω από 50 ορμόνες. Μεταξύ αυτών και τις : προγνενολόνη, προγεστερόνη, αλδοστερόνη, δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA), τεστοστερόνη, οιστρογόνα, αδρεναλίνη (επινεφρίνη), νοροεπινεφρίνη, ανδροστενεδιόνη. Από τις σπουδαιότερες παραγόμενες από τα επινεφρίδια ορμόνες, είναι η κορτιζόλη, η ορμόνη της ζωής ή και αντι-stress ορμόνη. Από την φυσιολογική ή μη ημερήσια έκκριση της κορτιζόλης, εξαρτάται σχεδόν όλος ο κυρκάδιος ρυθμός έκκρισης, όλων των υπολοίπων ορμονών που εκκρίνουν τα επινεφρίδια. Με την κόπωση των επινεφριδίων διαταράσσονται τα επίπεδα έκκρισης της ημερήσιας κορτιζόλης (πότε υψηλά και πότε χαμηλά), με αποτέλεσμα να επέρχεται δραστική μείωση στα επίπεδα των παραγόμενων ορμονών τεστοστερόνης και DHEA. Το χρόνιο stress λοιπόν, μειώνει την παραγωγή της τεστοστερόνης και της DHEA.

Η τεστοστερόνη και η DHEA, ανήκουν στην κατηγορία των ανδρογόνων, χαρακτηρίζονται ως ορμόνες του sex και εμφανίζονται και στα δυο φύλα, σε διαφορετικά επίπεδα έκκρισης. Η τεστοστερόνη η οποία παράγεται και στους όρχεις, είναι η ορμόνη της ζωτικότητας, της ενέργειας, της διάθεσης, της φυσικής αντοχής και δύναμης, της ανάπτυξης, της προστασίας κατά του καρκίνου, της ενίσχυσης της λίμπιντο. Ελέγχει τον σχηματισμό των ανδρικών χαρακτηριστικών του φύλου και την ανάπτυξή τους. Επιβεβαιώνει την ύπαρξη ικανοποιητικών επιπέδων ερυθρών κυττάρων στον οργανισμό, καθώς και την μέγιστη δυνατή πυκνότητα των οστών. Διατηρεί το μυϊκό σύστημα του σώματος και συμβάλλει στην διατήρηση των υψηλών επιπέδων ενέργειας. Η Wall Street Journal σε άρθρο της ( 31 Ιανουαρίου 2014) αναφέρει ότι :΄΄η επιδημία των χρόνιων πόνων με τους οποίους χιλιάδες γυναίκες παλεύουν (στην Αμερική), μπορεί να σχετίζεται με την ανισσοροπία των ορμονών του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης΄΄.

Η δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA), έχει αντιγηραντικές και χαλαρωτικές ιδιότητες. Είναι ανταγωνιστής της κορτιζόλης, δηλαδή εξουδετερώνει την επίδραση υψηλών επιπέδων της κορτιζόλης, σε περιόδους stress. Βελτιώνει την μνήμη, βελτιώνει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προστατεύει την λειτουργία του εγκεφάλου, προστατεύει το σώμα από την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, μειώνει το λίπος ενώ αυξάνει την μυϊκή μάζα του σώματος. Έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και τελικά μετατρέπεται σε τεστοστερόνη και σε οιστρογόνα.

Tip: Η DHEA έχει μεγάλη βιολογική σημασία και αποτελεί δείκτη για την βιολογική ηλικία του ατόμου.

Με την πάροδο της ηλικίας η παραγωγή της  (όπως και αυτή της τεστοστερόνης), μειώνεται και μάλιστα δε με μεγαλύτερη ταχύτητα στις γυναίκες. Κατά την διάρκεια του χρόνιου stress, η παραγωγή της DHEA μειώνεται και κατά συνέπεια μειώνονται δραστικά και όλες οι ωφέλιμες  για τον οργανισμό ιδιότητές της.

Tip: Η μείωση των επιπέδων των παραγόμενων ορμονών τεστοστερόνης και DHEA, σχετίζεται με την εμφάνιση πολλών εκφυλιστικών διαδικασιών στο σώμα, που έχουν σχέση με την γήρανσή του.

Επειδή και οι δυο ορμόνες μειώνονται με την πάροδο της ηλικίας, ο καλύτερος τρόπος να τις διατηρήσουμε στα μέγιστα ικανά επίπεδα, είναι η αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των επινεφριδίων. Μάλιστα δε, πολύ χαμηλά επίπεδα της εργαστηριακά μετρημένης ορμόνης τεστοστερόνης, αποτελούν δείκτη για περαιτέρω έρευνα ύπαρξης της κόπωσης των επινεφριδίων.

Tip: Το χρόνιο stress από όποια πηγή και αν προέρχεται, επιφέρει την κόπωση των επινεφριδίων, αποσταθεροποιεί-μειώνει την παραγωγή πολύ αξιόλογων ορμονών για τον οργανισμό, όπως είναι η τεστοστερόνη και η DHEA και ΄΄σκοτώνει΄΄ την ποιότητα ζωής του ατόμου.

Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την μείωση της τεστοστερόνης στον οργανισμό, είναι η ελλιπής σε ουσιώδη θρεπτικά συστατικά διατροφή καθώς και σε ουσιώδη ωμέγα-3  λιπαρά, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, η έλλειψη ύπνου, τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D, η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης, η επιβαρυμένη λειτουργία του συκωτιού, το οποίο αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τα επίπεδα τεστοστερόνης, η αυξημένη κατανάλωση φαρμάκων και τα χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης, την οποία χρησιμοποιούν σαν πρώτη ύλη τα επινεφρίδια για την παραγωγή των ορμονών από αυτά.

 

 

Πηγές

1/ www.drlam.com 

2/ draxe.com

3/ www.mayoclinic.org

4/ www.charlottewattshealth.com

5/ wikipedia.org

6/ Adrenal Fatigue – The 21st Century Stress Syndrome –James L. Wilson,N.D., D.C., Ph.D.

7/ Σύνδρομο Κόπωσης Επινεφριδίων (Σύνδρομο Έλλειψης Ενέργειας) – Μύθοι & Πραγματικότητα  – Μυλωνάς Παναγιώτης

8/ www.yourhealthinyourhands.gr

9/ www.wsj.com ( Jan. 31, 2014)

10/ https://www.anabolicmen.com/stress-and-testosterone/

11/ https://www.myhealthwire.com/news/menshealth/975

12/ https://news.utexas.edu

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter) στην ιστοσελίδα  www.yourhealthinyourhands.gr  και θα σας έρχονται όλα τα καινούργια άρθρα στο email σας, μόλις δημοσιεύονται

*Ολες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που  αφορούν την υγεία του.

 

 

 

Pin It on Pinterest