του Μυλωνά Παναγιώτη

Οι πλέον σημαντικές αιτίες εμφάνισης του καρκίνου του μαστού είναι:

i) Η κυριαρχία των οιστρογόνων (estrogen dominance). Τα οιστρογόνα παράγονται κυρίως στις ωοθήκες, αλλά και σε μικρότερες ποσότητες στα επινεφρίδια. Ρυθμίζουν τον μηνιαίο κύκλο, προάγουν την διαίρεση των κυττάρων και την ανάπτυξή τους, ανεβάζουν την διάθεση, είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη των θηλυκών χαρακτηριστικών κατά την εφηβεία, επηρεάζουν όλα τα σεξουαλικά γυναικεία όργανα. Στην ουσία τα οιστρογόνα αποτελούνται από ένα τρίο ορμονών, την οιστρόνη (E1), την οιστραδιόλη (Ε2) και την οιστριόλη (Ε3). Σαν αντιστάθμισμα της ενέργειας των οιστρογόνων, το σώμα χρησιμοποιεί την ορμόνη προγεστερόνη. Η προγεστερόνη παράγεται κατά κύριο λόγο στις ωοθήκες, αλλά και στα επινεφρίδια και των δυο φύλων, καθώς και στους όρχεις των ανδρών. Η προγεστερόνη αποτελεί βασική ορμόνη για την λειτουργία του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και δρα ως ανταγωνιστής των οιστρογόνων. Για παράδειγμα τα οιστρογόνα διεγείρουν την ανάπτυξη κυστών στο στήθος, ενώ η προγεστερόνη προστατεύει ενάντια στην ανάπτυξη κυστών. Τα οιστρογόνα σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνων του μαστού και του ενδομητρίου, ενώ η προγεστερόνη έχει προστατευτικές ιδιότητες έναντι του καρκίνου. Κυριαρχία των οιστρογόνων (estrogen dominance), είναι το φαινόμενο κατά το οποίο κυρίως οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες, εμφανίζουν μεγάλη συγκέντρωση οιστρογόνων, σε σχέση με την ορμόνη προγεστερόνη ή η αναλογία των οιστρογόνων προς την προγεστερόνη, είναι πολύ μεγάλη. 

Tip: Κυριαρχία των οιστρογόνων (estrogen dominance), είναι το φαινόμενο κατά το οποίο κυρίως οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες, εμφανίζουν μεγάλη συγκέντρωση οιστρογόνων, σε σχέση με την ορμόνη προγεστερόνη ή η αναλογία των οιστρογόνων προς την προγεστερόνη, είναι πολύ μεγάλη.

Tip: Όλες οι σχετικές έρευνες συγκλίνουν σε ένα κοινό αποτέλεσμα. Η πλειοψηφία των καρκίνων του μαστού στις γυναίκες, δεν οφείλεται σε γενετικά αίτια. Πάνω από το 80% των περιπτώσεων του καρκίνου του μαστού, οφείλεται στην κυριαρχία των οιστρογόνων. Έτσι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να θεραπευτεί και να αντιστραφεί, εάν τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό τεθούν υπό έλεγχο και επανέλθουν σε ισορροπία.

΄΄ Σχεδόν όλοι οι παράγοντες κινδύνου οι οποίοι σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού, έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την κυριαρχία των οιστρογόνων ή οιστρογόνων τα οποία δεν βρίσκονται σε ισορροπία με την προγεστερόνη. Πιστεύουμε ότι διορθώνοντας αυτή την ανισορροπία την οποία ο Dr. Lee έχει ορίσει ως κυριαρχία των οιστρογόνων (estrogen dominance), αποτελεί την ουσία στην πρόληψη και την θεραπεία του καρκίνου του μαστού ΄΄ – John R. Lee  MD, David Zava PH.D., Virginia Hopkins

ii) Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D στον οργανισμό. Ο Dr Cedric F. Garland του Κέντρου Καρκίνου του San Diego Moores του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, είναι ο επιδημιολόγος που έχει συνδέσει τις κουκκίδες μεταξύ ανεπάρκειας βιταμίνης D και καρκίνου. Σύμφωνα με τον Dr. Garland, σε όλες σχεδόν τις μορφές καρκίνου του μαστού, η βιταμίνη D επηρεάζει τη δομή των επιθηλιακών κυττάρων . Αυτά τα κύτταρα συγκρατούνται μαζί από μια ουσία που μοιάζει με κόλλα που ονομάζεται Ε-καντερίνη (E-cadherin), η οποία παρέχει δομή στο κύτταρο. Η ε-καντερίνη αποτελείται κυρίως από βιταμίνη D και ασβέστιο. Εάν δεν υπάρχει επαρκή βιταμίνη D στον οργανισμό μας, η δομή αυτή χωρίζεται και αυτά τα κύτταρα κάνουν αυτό που είναι προγραμματισμένα να κάνουν για να επιβιώσουν – πηγαίνουν προς τα εμπρός και πολλαπλασιάζονται. Αν αυτή η διαδικασία ανάπτυξης (κυτταρικός πολλαπλασιασμός) βγει εκτός ελέγχου, μπορεί να καταλήξει σε καρκίνο.

Tip: Το 2011, η ομάδα του Dr. Garland διαπίστωσε ότι ένα επίπεδο βιταμίνης D των 50 ng / ml σχετίζεται με 50% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού (1). Ομοίως, μια μελέτη του 2007 που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα  American Journal of Preventive Medicine κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι το επίπεδο βιταμίνης D μεγαλύτερο από 33 ng / mL συσχετίστηκε με 50% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Γερμανικό Αντικαρκινικό Κέντρο Ερευνών Deutsches Krebsforschungszentrum ( DKFZ), σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Αμβούργο-Επεντορφ, έδειξε ότι οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, εμφανίζουν υψηλό ρίσκο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Τα αποτελέσματα της έρευνας, δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό Carcinogenesis.

Τα έτος 2007 ερευνητές ομαδοποίησαν τα αποτελέσματα από δυο μελέτες. Την μελέτη του Harvard Nurses Health Study και την μελέτη του St. Georges Hospital του Λονδίνου  και δημοσίευσαν τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία ασθενείς με υψηλά επίπεδα της βιταμίνης D, είχαν την μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

iii) Η ανεπάρκεια του ιωδίου στον οργανισμό.

΄΄ Η απουσία του ιωδίου στο σώμα, προάγει την εμφάνιση του καρκίνου΄΄ Dr. Jorge Flechas

Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι υψηλές δόσεις ιωδίου, σχετίζονται με χαμηλή συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και χαμηλές με υψηλή συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού (4). Η Lynne Farrow στο βιβλίο της ΄΄The Iodine Crisis΄΄, αναφέρει ότι : ΄΄ όταν επιστήμονες έδωσαν σε ένα γκρουπ ασθενών με καρκίνο του μαστού ιώδιο, μετά από βιοψία, το ιώδιο α) προκάλεσε τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων, β) επιβράδυνε την διαίρεση των καρκινικών κυττάρων, γ) μείωσε τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων τα οποία τροφοδοτούσαν τον όγκο, δ) το ιώδιο μείωσε την παραγωγή οιστρογόνων από τις υπερδραστήριες ωοθήκες΄΄.

Tip: ΄΄ Το ιώδιο αποτελεί τον φύλακα της ακεραιότητας του μαστού΄΄ Dr. Jorge Flechas

iv) Τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης μελατονίνης στον οργανισμό.

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη, για την παραγωγή της οποίας υπεύθυνη είναι η επίφυση (pineal gland), ένας αδένας ο οποίος ευρίσκεται στο κέντρο του εγκεφάλου. Είναι η ορμόνη του ύπνου. Μας βοηθάει να κοιμόμαστε  βαθιά και να έχουμε έναν ποιοτικό ύπνο, απαραίτητο για όλες τις σπουδαίες λειτουργικές διαδικασίες του οργανισμού, κατά την διάρκεια της νύχτας. Αλλά είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η μελατονίνη ρυθμίζει επίσης τα επίπεδα του ανθρώπινου οιστρογόνου (estrogen) και της αυξητικής ορμόνης (growth hormone)  στο σώμα, δύο κρίσιμες ορμόνες στη διαδικασία ανάπτυξης του καρκίνου και έχει βρεθεί ότι έχει επιγενετικές ιδιότητες (διορθωτικές του καρκίνου). Έχει επίσης βρεθεί ότι επηρεάζει τις θέσεις των υποδοχέων (receptors) των οιστρογόνων στο σώμα, τροποποιώντας τις έτσι ώστε τα ΄΄κακά΄΄οιστρογόνα (ανθρώπινα και ξενοιοστρογόνα) , να μην μπορεί να δεσμευτούν σε αυτά (5), (7).

Tip: Έρευνες έχουν δείξει ότι η μελατονίνη καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού, κατά 75% !

Άλλες κλινικές έρευνες έδειξαν ότι τα επίπεδα της μελατονίνης το βράδυ στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού, είναι χαμηλότερα σε σχέση με τις υγιείς γυναίκες.

Tip: Άλλη μια σημαντική παρατήρηση για πολλά χρόνια, έδειξε ότι η επίφυση στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού, είναι πιο πιθανό να έχει υποστεί ασβεστοποίηση (calcification).

Tip: Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού, έχουν μικρότερα επίπεδα κυκλοφορίας της μελατονίνης.

Υψηλά επίπεδα μελατονίνης, μειώνουν την παραγωγή οιστρογόνων από τις ωοθήκες  και είναι αυτή η ανατροφοδότηση, η οποία παίζει προστατευτικό ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Tip: Με την διαρκή έκθεση σε τεχνητά νυκτερινά φώτα, τα επίπεδα της μελατονίνης μειώνονται, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι τιμές οιστρογόνων.

Μια από τις μεγαλύτερες μελέτες οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί, γνωστή και ως NursesStud (6), έδειξε ότι οι νοσοκόμες οι οποίες εργάζονται σε νυκτερινές βάρδιες, έχουν 50% αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, με τα επίπεδα της μελατονίνης στο αίμα να βρίσκονται στα χαμηλότερα.

                                                                 Your  Health  In  Your  Hands **

*Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που  αφορούν την υγεία του. 

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή .

References

1/ https://health.ucsd.edu/news/releases/pages/2014-03-06-vitamin-d-and-breast-cancer-survival.aspx , 2/ https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/05/12/vitamin-d-may-prevent-breast-cancer.aspx , 3/ https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/04/13/vitamin-d-breast-cancer-prevention.aspx , 4/ www.iodineresearch.com/breastpg3.html , 5/ https://www.canceractive.com/cancer-active-page-link.aspx?n=1242 , 6/ http://www.nurseshealthstudy.org/ , 7/ http://www.impactjournals.com/Genes&Cancer//index.php?abs=107 , 8/ What Your Doctor May Not Tell You About BREAST CANCER – John R. Lee, M.D., David Zava Ph.D., Virginia Hopkins

 

 

Pin It on Pinterest