του Μυλωνά Παναγιώτη

Προτάσεις οι οποίες βοηθούν στην παραγωγή ικανοποιητικών επιπέδων στομαχικού οξέος, στην αποφυγή της υποχλωριδίας και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων από την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Οι κάτωθι προτάσεις, αποτελούν τις φυσικές απαντήσεις και λύσεις για την αποφυγή της υποχλωριδίας, την αύξηση της παραγωγής του υδροχλωρικού οξέος και την ανακούφιση από τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

  1. Η χρήση του συμπληρώματος βεταΐνη υδροχλωρικού οξέος ( Betaine HCL) Είναι ένα πολύ καλό συμπλήρωμα, το οποίο βοηθάει στην παραγωγή του υδροχλωρικού οξέος του στομάχου(11).  Λαμβάνεται πριν από το γεύμα. Να αποφεύγεται η χρήση του στα άτομα με έλκος στομάχου και σε όσα κάνουν χρήση φαρμάκων PPI.
  2. H γλυκόριζα (licorice), στην μορφή της απογλυκερυλιωμένης γλυκόριζας (deglycyrrhizinated licorice ή DGL). Πολλές επιστημονικές έρευνες έδειξαν, ότι η DGL, έχει την ικανότητα να αποκαθιστά την ακεραιότητα των εσωτερικών τοιχωμάτων του οισοφάγου, του στομάχου και του εντέρου, αυξάνοντας την έκκριση της προστατευτικής βλέννας, μειώνοντας τις πιθανές φθορές και αποφεύγοντας τις φλεγμονές.
  3. Η αλόη (aloe vera). Το φυτό της αθανασίας, σύμφωνα με τους Αρχαίους Αιγυπτίους. Έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ μειώνει τα συμπτώματα της καούρας, βοηθώντας στην καλύτερη πέψη των τροφών(12).
  4. Το μηλόξυδο (apple cider vinegar). Βοηθάει την παραγωγή υδροχλωρικού οξέος. 1-2 κουταλιές της σούπας σε λίγο νερό, (με λίγες σταγόνες λεμονιού), πριν από κάθε γεύμα. Κατά προτίμηση το μηλόξυδο οργανικής προέλευσης.
  5. Τα πεπτικά ένζυμα. Βοηθάνε στην καλύτερη πέψη των τροφών, ενώ συμβάλλουν στην απομάκρυνση των φουσκωμάτων και των αερίων (13).
  6. Οι βιταμίνες Β6, Β12 και φολικό οξύ, οι οποίες εξασφαλίζουν την ορθή βιοχημική διαδικασία της μεθυλίωσης (methylation), μίας από τις σπουδαιότερες βιοχημικές διεργασίες του οργανισμού, η οποία μεταξύ των άλλων, είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του υδροχλωρικού οξέος του στομάχου.
  7. Το θαλασσινό μη ραφιναρισμένο αλάτι (sea salt), το οποίο περιέχει πάνω από 80 μεταλλικά ιχνοστοιχεία.
  8. Το μέλι Manuka της Νέας Ζηλανδίας, είναι εξαιρετικό για την λειτουργία του στομάχου και του εντέρου, με πολύ υψηλά επίπεδα πολυφαινολών και με μέγιστη αντιοξειδωτική ικανότητα και προστασία. Μάλιστα δε σε συνδυασμό με την μαστίχα Χίου, η οποία κυκλοφορεί και ως συμπλήρωμα, αποτελεί την πρώτη γραμμή για την ξερίζωμα του ελικοβακτηρίου του πυλωρού .
  9. Η μείωση των στρεσογόνων καταστάσεων και η ορθή διαχείριση του stress, έχουν σαν αποτέλεσμα την φυσιολογική ημερήσια έκκριση της ορμόνης κορτιζόλης στον οργανισμό. Τα υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης σε χρόνιες στρεσογόνες καταστάσεις, μειώνουν αισθητά την παραγωγή του υδροχλωρικού οξέος του στομάχου.
  10. Η χρήση του συμπληρώματος της μελατονίνης(melatonin), μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της υποχλωριδίας. Τελευταία οι ερευνητές έδειξαν ότι κύτταρα στο στομάχι και στο έντερο (γαστρεντερικός σωλήνας), επίσης εκκρίνουν μελατονίνη, εκτός του αδένα της επίφυσης (pineal gland). Αυτά τα κύτταρα είναι υπεύθυνα για την διατήρηση των επιπέδων της μελατονίνης, κατά την διάρκεια της ημέρας (7). Έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από Πολωνούς ερευνητές, η οποία έλαβε χώρα το 2013 και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα International Journal of Molecular Sciences, διαπίστωσε ότι τα επίπεδα μέσης μελατονίνης, ήταν χαμηλότερα σε ασθενείς με GERD (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) και με υποτροπιάζοντα έλκη στομάχου, σε σύγκριση με τα υγιή άτομα. Η έρευνα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι τα χαμηλότερα επίπεδα μελατονίνης στην γαστρεντερική οδό, συμβάλλουν στην εμφάνιση και την ανάπτυξη πολλών παθήσεων του στομάχου και των εντέρων. Οι ερευνητές πρότειναν ότι η μελατονίνη με την μορφή συμπληρώματος, μπορεί να είναι ευεργετική, εάν χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικούς σκοπούς (8), (9).
  11. Η διατήρηση του καλίου (potassium) σε υψηλά επίπεδα στον οργανισμό, βοηθάει στην παραγωγή του υδροχλωρικού οξέος. Μια καλή συνήθεια είναι η κατανάλωση πολύχρωμης σαλάτας εποχής, πλούσια σε κάλιο, πριν από το γεύμα, για την ενίσχυση του καλίου και την παραγωγή του στομαχικού οξέος.
  12. Η βελτίωση της ποιότητας διατροφής μας, με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά, η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης-ορμόνης D στον οργανισμό στα επιθυμητά επίπεδα των 40-60 ng/mL, η κάθε μορφής άσκηση με πρωτεύοντα ρόλο το περπάτημα. Τα μικρά γεύματα, το πολύ καλό μάσημα της τροφής με 30 φορές την κάθε μας μπουκιά, η αποφυγή μεγάλων γευμάτων με ζωικές πρωτεΐνες, η αποφυγή των τροφών οι οποίες μας προκαλούν αλλεργίες, βοηθάνε στην ορθότερη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος, εξασφαλίζοντας φυσιολογικά επίπεδα υδροχλωρικού οξέος του στομάχου, αποφεύγοντας όλα τα δυσμενή συμπτώματα τα οποία περιγράψαμε ανωτέρω.

Your  Health  In  Your  Hands** ( Η Υγεία  Στα Χέρια  Σας)

 

*Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που  αφορούν την υγεία του.

 **Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή .

 

References

  1. http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0134116, 2/ http://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/ucm213206.htm, 3/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25083257, https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11894-010-0141-0, 4/ http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0124653, 5/ http://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/article-abstract/2487379, 6/ http://www.liveinthenow.com/article/fda-warns-acid-blockers-safe-2-weeks, 7/ https://www.sepalika.com/gerd/melatonin-for-acid-reflux/ , 8/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2821302/ , 9/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18616070 , 10/ https://www.magonlinelibrary.com/doi/abs/10.12968/npre.2008.6.1.28115 , 11/ https://examine.com/supplements/trimethylglycine/ , 12/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26742306 , 13/ https://pdfs.semanticscholar.org/4a4d/fd1e0e0f4774aaedfa0a6a1af9408f9ec755.pdf , 14/ https://articles.mercola.com/acid-reflux/how-to-get-rid-acid-reflux.aspx

 

Pin It on Pinterest