του Μυλωνά Παναγιώτη

΄΄ Όταν προσεκτικά εξέταζα άτομα άνω των 40 ετών, οι οποίοι υπέφεραν από καούρες, δυσπεψίες και αέρια, σε ποσοστό πάνω από το 90% αυτών των ατόμων, παρουσίαζαν μειωμένη παραγωγή στομαχικού οξέος΄΄      –   Dr. Jonathan V. Wright

Με το παρόν άρθρο, θα ρίξουμε άπλετο φως γύρω από την σπουδαιότητα του στομαχικού οξέος, θα εξηγήσουμε τους λόγους-αιτίες της εμφάνισης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (acid reflux ή gastroesophageal reflux disease ή GERD) και θα αναφέρουμε τα κυριότερα μέτρα πρόληψης και αποφυγής αυτής της πολύ ενοχλητικής πάθησης.

Ας ξεκινήσουμε με την σημασία του στομαχικού οξέος (υδροχλωρικό οξύ), για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το στομαχικό οξύ, είναι απαραίτητο : i) για την διάσπαση και πέψη των πρωτεϊνών των τροφών. ii) για την ολοκληρωμένη απορρόφηση των βιταμινών και μετάλλων, iii) για την εξόντωση όλων των παθογόνων οργανισμών, βακτηριδίων και μικροβίων, τα οποία εισέρχονται στο στομάχι μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Tip: Το υδροχλωρικό οξύ, είναι υπεύθυνο για την διατήρηση του πολύ όξινου περιβάλλοντος του στομάχου, με pH 1-3. Οποιαδήποτε μείωση στην οξύτητα αυτού του περιβάλλοντος, επιφέρει ένα ντόμινο συμπτωμάτων στον οργανισμό και μια σειρά παθήσεων, μεταξύ των οποίων και την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.  

Tip: Η παραγωγή και η διατήρηση του υδροχλωρικού οξέος (στομαχικό οξύ) σε επιθυμητά επίπεδα για την διατήρηση του pH του στομάχου μεταξύ 1-3, αποτελεί ισχυρό παράγοντα αντιγήρανσης, εξασφάλισης ποιότητας ζωής και μακροζωίας.

Tip: Είμαστε ότι τρώμε και ότι μπορούμε να πέπτουμε και να απορροφούμε.

Προβλήματα και δυσλειτουργίες οι οποίες εμφανίζονται, από ανεπαρκή επίπεδα υδροχλωρικού οξέος του στομάχου

Τα χαμηλά επίπεδα του υδροχλωρικού οξέος του στομάχου, μπορεί να οδηγήσουν στα εξής συμπτώματα και αποτελούν την αρχή εμφάνισης αρκετών παθήσεων.

1/ Το βασικό πεπτικό ένζυμο η πεψίνη (pepsin), απαραίτητο για την διάσπαση των πρωτεϊνών των τροφών, δεν παράγεται με την παρουσία χαμηλών επιπέδων υδροχλωρικού οξέος. Απαιτεί πολύ όξινο περιβάλλον (pH 1-3) για την ελευθέρωσή του.

Tip: Χωρίς την κατάλληλη διάσπαση των πρωτεϊνών, δεν έχουμε την απαραίτητη παραγωγή των νευροδιαβιβαστών (neurotransmitters) του οργανισμού (σεροτονίνης, ντοπαμίνης), με πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης, έντονης ανησυχίας, κακής διάθεσης, δυσλειτουργίας εγκεφάλου, μειωμένης πνευματικής αντίληψης και ικανότητας καθώς και απώλεια μνήμης.

2/ Μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου, υπάρχει μια βαλβίδα, ένας μυϊκός σφιγκτήρας, ο οποίος ονομάζεται κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας, ο οποίος επιτρέπει την διέλευση των τροφών από τον οισοφάγο στο στομάχι, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει το ανέβασμα (παλινδρόμηση) των τροφών από το στομάχι στον οισοφάγο.

Tip: Η βαλβίδα αυτή (κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας), ελέγχεται-ρυθμίζεται ανάλογα με το pH του στομάχου. Όταν το pH του στομάχου γίνει περισσότερο αλκαλικό, λόγω της ανεπαρκούς παραγωγής-ύπαρξης υδροχλωρικού οξέος, η βαλβίδα αυτή απορυθμίζεται, επιτρέποντας την άνοδο του γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο, προκαλώντας τις γνωστές καούρες και την γαστοοισοφαγική παλινδρόμηση.

Tip: Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, προκαλείται από την ανεπάρκεια του υδροχλωρικού οξέος του στομάχου και όχι από την περίσσεια στομαχικού οξέος, όπως ευρύτατα είναι διαδεδομένο (Big Pharma).

3/ Mειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της υπέρμετρης ανάπτυξης βακτηρίων και μικροβίων, τα οποία δεν εξουδετερώνονται στο στομάχι και εισέρχονται στο έντερο. Είναι γνωστό ότι το 80% περίπου του ανοσοποιητικού μας συστήματος, βρίσκεται στο έντερο. Η γαστρική οξύτητα, αποτελεί βασικό παράγοντα, ο οποίος διαμορφώνει την ποικιλομορφία και την σύνθεση των μικροβιακών κοινοτήτων, οι οποίοι βρίσκονται στο έντερο, σύμφωνα με έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2015, στην εφημερίδα PlosOne(1).

4/ Πιθανή εμφάνιση του συνδρόμου του διαρρέοντος εντέρου (leaky gut syndrome), του πολλαπλασιασμού του μύκητα Candida, της εμφάνισης του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (helicobacter pylori).

5/ Ύπαρξη χαμηλών επιπέδων στον οργανισμό (ανεπάρκεια) των βασικών βιταμινών και μετάλλων Β12, ασβέστιο, σίδηρος και μαγνήσιο, λόγω της ελλιπούς απορρόφησης τους στο στομάχι.

6/ Εμφάνιση φουσκωμάτων, δυσκοιλιότητας, δυσπεψίας, καούρας, πρηξίματος, αερίων μετά το φαγητό και κυρίως μετά από την κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνούχων γευμάτων.

7/ Επιτάχυνση της εμφάνισης της οστεοπόρωσης, λόγω της κακής-ελλιπούς απορρόφησης του ασβεστίου στο στομάχι.

Tip: Η υποχλωριδία (hypochlorhydria), αποτελεί μια σοβαρή δυσλειτουργία του στομάχου, η οποία οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα του στομαχικού οξέος, λόγω της ανεπάρκειας παραγωγής υδροχλωρικού οξέος, εμφανίζοντας όλα τα ανωτέρω συμπτώματα στον οργανισμό.

 Tip: Η σωστή οξύτητα των υγρών του στομάχου, με pH μεταξύ 1-3, εξασφαλίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό και το σωστό pH του σώματος.

Παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την παραγωγή του υδροχλωρικού οξέος του στομάχου και επιταχύνουν την εμφάνιση της υποχλωριδίας

1/ Η ηλικία. Καθώς μεγαλώνουμε, παράγουμε όλο και μικρότερες ποσότητες υδροχλωρικού οξέος. Σε νεότερες ηλικίες, η παραγωγή του υδροχλωρικού οξέος, φθάνει σχεδόν στα 200 mg/ανά ώρα. Με την πάροδο του χρόνου, η παραγωγή αυτή μειώνεται σταδιακά και συνεχώς. Στην ηλικία των 20 ετών, παράγουμε πολύ περισσότερο υδροχλωρικό οξύ, από ότι στην ηλικία των 40 ετών.

Tip: Εάν η αυξημένη οξύτητα του στομάχου ήταν η αιτία εμφάνισης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (acid reflux), τότε όλοι οι νέοι άνθρωποι θα έπρεπε να πάσχουν και να υποφέρουν από την συγκεκριμένη πάθηση.

2/ Το χρόνιο stress. Τα χρόνια αυξημένα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης κατά την διάρκεια των στρεσογόνων καταστάσεων, μειώνουν την παραγωγή του υδροχλωρικού οξέος του στομάχου (περισσότερες λεπτομέρειες στο βιβλίο μου ΄΄Σύνδρομο Κόπωσης Επινεφριδίων-Σύνδρομο Έλλειψης Ενέργειας).

3/ Η ύπαρξη του ελικοβακτήριου του πυλωρού ( helicobacter pylori). Το ελικοβακτήριο του πυλωρού, είναι ένα βακτήριο με ελικοειδή μορφή, το οποίο αντέχει και δεν εξουδετερώνεται εύκολα από το όξινο περιβάλλον του στομάχου και το οποίο ΄΄βιδώνει΄΄ κατά κάποιο τρόπο στα τοιχώματα του στομάχου, αφού διαπεράσει την βλεννώδη εσωτερική επιφάνεια του στομάχου, προκαλώντας έλκος στομάχου και δωδεκαδακτύλου, χρόνια γαστρίτιδα, αλλά και καρκίνο. Έχει την ιδιότητα παραγωγής αμμωνίας, η οποία εξουδετερώνει την οξύτητα του στομάχου, μειώνει την παραγωγή του υδροχλωρικού οξέος, δημιουργώντας ένα πιο αλκαλικό περιβάλλον.

Tip: Το ελικοβακτήριο του πυλωρού, μπορεί να δημιουργήσει χρόνιες φλεγμονές στο στομάχι, διαβρώνοντας και καταστρέφοντας την προστατευτική βλέννα η οποία καλύπτει τα εσωτερικά τοιχώματα του στομάχου, με αποτέλεσμα τα γαστρικά υγρά με μικροσκοπικά σωματίδια τροφών, να πιέζονται στα ανώτατα τμήματα του στομάχου, του διαφράγματος (βαλβίδας) και του οισοφάγου, προκαλώντας τις γνωστές καούρες.

Tip: Τα χαμηλά επίπεδα του στομαχικού οξέος και οι χρόνιες φλεγμονές οι οποίες δημιουργούνται από το ελικοβακτήριο του πυλωρού, είναι οι βασικές αιτίες εμφάνισης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

4/ Η πρόσληψη φαρμάκων, τα οποία εμποδίζουν την παραγωγή του υδροχλωρικού οξέος του στομάχου, τα οποία ονομάζονται αναστολείς οξέων (acid blockers), με δημοφιλέστερα αυτά της κατηγορίας Αναστολείς Αντλίας Πρωτονίων (Proton Pump Inhibitors ή PPIs). Tα συγκεκριμένα φάρμακα, αναστέλλουν την λειτουργία των αντλιών πρωτονίου του σώματος, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την παραγωγή του υδροχλωρικού οξέος (10).  Σύμφωνα με προειδοποιητική νότα του FDA Αμερικής (Food & Drug Administration of USA), τα φάρμακα τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των PPIs (Proton Pump Inhibitors), δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πάνω από 14 συνεχόμενες ημέρες ή περισσότερο από 42 συνολικά ημέρες τον χρόνο (2).

Σύμφωνα με έρευνα, τα ανωτέρω φάρμακα, έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμινών και ανόργανων ουσιών, οι οποίες επηρεάζουν τον μεταβολισμό της βιταμίνης Β12, της βιταμίνης C, του σιδήρου και του μαγνησίου (3). Άλλη έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα PlosOne τον Ιούνιο του 2015, η οποία εξέτασε πάνω από 16 εκατομμύρια κλινικά έγγραφα, σε 2.9 εκατομμύρια άτομα, σχετικά με το εάν η χρήση των φαρμάκων PPIs σχετίζεται με καρδιαγγειακό κίνδυνο στον γενικό πληθυσμό, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χρήση αυτών των φαρμάκων, μπορεί να επηρεάσει την αγγειακή λειτουργία, ενώ υποστηρίζει την συσχέτιση της χρήσης των, με τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου (myocardial infarction) στον γενικό πληθυσμό (4). Τέλος άλλη έρευνα με την συμμετοχή 73.679 ατόμων, ηλικίας 75 ετών και άνω, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα JAMA Neurology το 2016, έδειξε ότι η αποφυγή της φαρμακευτικής αγωγής με φάρμακα τύπου PPI, μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη άνοιας (5).

(συνεχίζεται)

                                 Your  Health  In  Your  Hands **  ( Η Υγεία Στα Χέρια Σας )

 

*Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που  αφορούν την υγεία του.

 

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή .

Pin It on Pinterest