του Μυλωνά Παναγιώτη

Ο  διαβήτης είναι μια πολύ γνωστή πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Διακρίνουμε τον διαβήτη τύπου 1, ο οποίος αποτελεί και την πιο σπάνια μορφή της νόσου, τον διαβήτη τύπου 2 και τον συνδυασμό του τύπου 1 και 2. Στον διαβήτη τύπου 1, το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται-καταστρέφει τα κύτταρα στο πάγκρεας, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της ορμόνης ινσουλίνης, με αποτέλεσμα την μη δυνατότητα παραγωγής της σπουδαιότατης αυτής ορμόνης. Συμβαίνει συνήθως στα άτομα νεαρής ηλικίας και δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για αυτού του τύπου διαβήτη.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ο πλέον κοινός τύπος της πάθησης και αντιπροσωπεύει ποσοστό  90-95% των ατόμων με την πάθηση του διαβήτη. Σ’ αυτόν τον τύπο της νόσου, το πάγκρεας παράγει την ορμόνη ινσουλίνη, την οποία το σώμα δυσκολεύεται να αναγνωρίσει και να την διαχειριστεί κατάλληλα, έχοντας ήδη δημιουργήσει προ πολλού το φαινόμενο της αντίστασης στην ινσουλίνη. Το φαινόμενο της αντίστασης στην ινσουλίνη, έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία μεγάλης ποσότητας στην κυκλοφορία του αίματος ινσουλίνης και σακχάρου (γλυκόζης), λόγω της αδυναμίας των κυττάρων να ΄΄ακούσουν΄΄ στα χτυπήματα της ινσουλίνης και να εισάγουν την πολύτιμη γλυκόζη για την παραγωγή ενέργειας εντός αυτών. Η αρχή της αντίστασης στην ινσουλίνη, δημιουργεί προδιαβητικές καταστάσεις στον οργανισμό, όπου τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μπορούν να κυμαίνονται μεταξύ 110-126 mg/dl. Tα συμπτώματα τα οποία ακολουθούν από την αρχή της αντίστασης στην ινσουλίνη, τα οποία αποτελούν μια προδιαβητική κατάσταση καταλήγοντας στον διαβήτη τύπου 2, είναι : η πρόωρη γήρανση, η παχυσαρκία με έμφαση στην κοιλιακή χώρα, οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, τα προβλήματα των νεφρών, τα εγκεφαλικά, η άνοια, τα υψηλά τριγλυκερίδια, η σεξουαλική ανικανότητα.  Τα ανωτέρω συμπτώματα είναι γνωστά και ως συμπτώματα του Συνδρόμου X ή Μεταβολικού Συνδρόμου (Metabolic Syndrome).

Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι ο διαβήτης τύπου 2, είναι μια πάθηση η οποία οφείλεται στα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η πραγματικότητα είναι ότι ο διαβήτης τύπου 2, αποτελεί μια πάθηση της κακής διαχείρισης από το σώμα της ορμόνης ινσουλίνης και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση-διατήρηση υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η αύξηση λοιπόν του επιπέδου σακχάρου στο αίμα, αποτελεί ένα παράπλευρο σύμπτωμα της κακής διαχείρισης της ινσουλίνης  στον οργανισμό μας. Η κακή διαχείριση της ινσουλίνης, έχει ήδη ξεκινήσει πριν από δεκαετίες στο σώμα μας, λόγω της κακής διατροφής, της αυξημένης κατανάλωσης ζάχαρης, προϊόντων με άσπρο αλεύρι, της καθιστικής ζωής και των περιβαλλοντικών τοξινών, τα οποία οδήγησαν σταδιακά στο φαινόμενο της αντίστασης των μεμβρανών των κυττάρων  στην ινσουλίνη και του διαβήτη τύπου 2.

(συνεχίζεται)                                Your Health In your Hands **

*Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που  αφορούν την υγεία του.

 

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή .

 

Pin It on Pinterest