Του Μυλωνά Παναγιώτη

Έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα www.yourhealthinyourhands.gr/blog  οτι το χρόνιο stress, από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχεται αυτό (συναισθηματικό, ψυχολογικό, διατροφικό, φυσικό, περιβαλλοντικό), έχει σαν αποτέλεσμα την κόπωση των επινεφριδίων, η οποία με την σειρά της επιφέρει διαταραχές σε ολόκληρο το ορμονικό σύστημα και έναν όλεθρο στο εσωτερικό του οργανισμού. Για να δούμε τώρα πως το χρόνιο stress μπορεί να επιφέρει-επιδεινώσει το σύνδρομο κυριαρχίας των οιστρογόνων.  Δυο πολύ βασικές –θηλυκές κατά κύριο λόγο- ορμόνες, είναι τα οιστρογόνα τα οποία είναι υπεύθυνα για τα θηλυκά χαρακτηριστικά και η προγεστερόνη. Οι ιδιότητες της μιας αντισταθμίζουν τις ιδιότητες της άλλης και οι δυο μαζί είναι υπεύθυνες για την διατήρηση της βέλτιστης ισορροπίας στο σώμα μας, καθ’ όλες τις περιόδους της ζωής μας. Οποιοδήποτε λόγος διατάραξης της ισορροπίας μεταξύ των οιστογόνων που ανήκουν στην κατηγορία των διεγερτικών ορμονών και της προγεστερόνης η οποία ανήκει στην κατηγορία των κατευναστικών ορμονών, μπορεί να προκαλέσει πολυάριθμα συμπτώματα μεταβολικής δυσλειτουργίας και παθήσεων.

Τα οιστρογόνα παράγονται και στις ωοθήκες. Ρυθμίζουν τον μηνιαίο κύκλο, προάγουν την διαίρεση των κυττάρων και την ανάπτυξή τους, ανεβάζουν την διάθεση, είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη των θηλυκών χαρακτηριστικών κατά την εφηβεία, επηρεάζουν όλα τα σεξουαλικά γυναικεία όργανα. Στην ουσία τα οιστρογόνα αποτελούνται από ένα τρίο ορμονών, την οιστρόνη (E1), την οιστραδιόλη  (Ε2) και την οιστριόλη (Ε3). Σαν αντιστάθμισμα της ενέργειας των οιστρογόνων, το σώμα χρησιμοποιεί την ορμόνη προγεστερόνη. Η προγεστερόνη παράγεται κατά κύριο λόγο στις ωοθήκες, αλλά και στα επινεφρίδια και των δυο φύλων, καθώς και στους όρχεις των ανδρών. Η προγεστερόνη αποτελεί βασική ορμόνη για την λειτουργία του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και δρα ως ανταγωνιστής των οιστρογόνων. Για παράδειγμα τα οιστρογόνα διεγείρουν την ανάπτυξη κυστών στο στήθος, ενώ η προγεστερόνη προστατεύει ενάντια στην ανάπτυξη κυστών. Τα οιστρογόνα σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνων του μαστού και του ενδομητρίου, ενώ η προγεστερόνη έχει προστατευτικές ιδιότητες έναντι του καρκίνου.

Η παραγωγή των οιστρογόνων και της προγεστερόνης στον οργανισμό μειώνονται με την πάροδο της ηλικίας κατά τρόπο δυσανάλογο, με την προγεστερόνη να μειώνεται πέραν του διπλασίου από τα οιστρογόνα. Αυτό από μόνο του δημιουργεί μια ανισορροπία στην σχέση των οιστρογόνων με την προγεστερόνη και αποτελεί πρόδρομο της κυριαρχίας των οιστρογόνων. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους εμφάνισης-επιδείνωσης της κυριαρχίας των οιστρογόνων, είναι το stress.

Κατά την διάρκεια του χρόνιου stress, παρατηρείται το φαινόμενο της κόπωσης των επινεφριδίων, όπου η αυξανόμενη έκκριση της κορτιζόλης, μειώνει τα επίπεδα της προγεστερόνης, η οποία έμμεσα χρησιμοποιείται για την αυξημένη παραγωγή-έκκριση της κορτιζόλης. Έτσι με μειωμένα τα επίπεδα της προγεστερόνης, έχουμε διατάραξη της ισορροπίας μεταξύ οιστρογόνων-προγεστερόνης. Υπερέχοντα οιστρογόνα με την σειρά τους προκαλούν αϋπνίες και έντονη ανησυχία, τα οποία επιβαρύνουν επί πλέον την λειτουργία των επινεφριδίων. Αυτό το γεγονός προκαλεί περαιτέρω μείωση της παραγόμενης από τα επινεφρίδια προγεστερόνης, κάνοντας πιο αισθητή-πιο έντονη την κυριαρχία των οιστρογόνων. Αν αυτός ο φαύλος κύκλος διαρκέσει για μερικά χρόνια, παρατηρείται σχεδόν ολοκληρωμένη πτώση της λειτουργίας των επινεφριδίων (τρίτο στάδιο της πάθησης), με πάμπολλα δυσμενή συμπτώματα για τον οργανισμό, τα οποία περιγράφονται στο βιβλίο μου ΄΄Σύνδρομο Κόπωσης Επινεφριδίων (Σύνδρομο Έλλειψης Ενέργειας) – Μύθοι και Πραγματικότητα΄΄. Πολλές γυναίκες με το σύνδρομο κόπωσης των επινεφριδίων, συνήθως παρουσιάζουν ταυτόχρονα και το σύνδρομο κυριαρχίας των οιστρογόνων και αντιστρόφως. Έτσι αν άμεσα φροντίσουμε για την αποκατάσταση της εύρυθμης-ορθής λειτουργίας των επινεφριδίων, έμμεσα βελτιώνουμε και την ισορροπία μεταξύ οιστρογόνων-προγεστερόνης, αφήνοντας περισσότερη ποσότητα προγεστερόνης διαθέσιμη για την αντιστάθμιση των οιστρογόνων. Άμεσα βοηθώντας την ισορροπία μεταξύ οιστρογόνων-προγεστερόνης, έμμεσα υποστηρίζουμε τα επινεφρίδια να παράγουν περισσότερη προγεστερόνη, η οποία με την σειρά της θα είναι διαθέσιμη για την παραγωγή της κορτιζόλης. Επί πλέον η προγεστερόνη  από μόνη της έχει ηρεμιστικά για τον οργανισμό αποτελέσματα, υποστηρίζοντας τον ύπνο, βοηθώντας και δίνοντας ανάσες στην λειτουργία των στρεσαρισμένων επινεφριδίων.

Tip: Ελέγχοντας και διαχειριζόμενοι σωστά το stress, βοηθάμε την λειτουργία των επινεφριδίων, αυξάνουμε τα επίπεδα της παραγόμενης προγεστερόνης, βοηθούμε στην αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ οιστρογόνων-προγεστερόνης, μειώνουμε τα συμπτώματα της κυριαρχίας των οιστρογόνων.

 

 

 

Πηγές

 

 

* Ολες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που  αφορούν την υγεία του.

 

 

Pin It on Pinterest