του Μυλωνά Παναγιώτη

Tip: Η χρόνια αφυδάτωση του σώματος, δημιουργεί επιπλέον stress στον οργανισμό. Το stress προκαλεί περαιτέρω αφυδάτωση, προκαλώντας την έναρξη ενός φαύλου κύκλου και επιφέροντας την δυσλειτουργία των επινεφριδίων, συμβάλλοντας  στην κόπωση αυτών.

Το νερό αποτελεί το πλέον απαραίτητο στοιχείο, για την βέλτιστη λειτουργία όλων των οργάνων του σώματος. Το 75% του οργανισμού μας αποτελείται από νερό, ενώ η συγκέντρωσή του στον εγκέφαλο, εκτιμάται ότι φθάνει το 85%. Ενώ σε όλους μας λίγο πολύ είναι γνωστή η σπουδαιότητα του νερού, στην φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων του οργανισμού, λίγοι είναι εκείνοι οι οποίοι φροντίζουν για την σωστή ενυδάτωσή του. Έτσι συνήθως την δίψα, το πολύτιμο αυτό σημάδι-μήνυμα της αυτοάμυνας του οργανισμού απέναντι στον κίνδυνο της αφυδάτωσής του, φροντίζουμε να την καλύπτουμε με διάφορα άλλα ροφήματα-ποτά όπως η μπύρα, το κρασί, ο καφές, τα διάφορα ανθρακούχα, τις σόδες, τα αναψυκτικά, στερώντας από το σώμα την πολύτιμη πρώτη ύλη επιβίωσής του το νερό και αφυδατώνοντας επιπλέον το σώμα με την διουρητική τους δράση.  Όλα τα ανωτέρω ροφήματα μπορεί να περιέχουν και κάποια ποσότητα νερού, περιέχουν όμως και καφεΐνη, αλκοόλ, ζάχαρη, διάφορες γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες όλες τους αποτελούν διεγερτικά και μορφές stress για τα επινεφρίδια, αναγκάζοντας τα σε υπερλειτουργία και εκκρίνοντας τις αντι-stress ορμόνες, όπως είναι η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη.

Το ίδιο συμβαίνει και όταν ο οργανισμός μας βρίσκεται σε χρόνια αφυδάτωση, η οποία δημιουργεί στρεσογόνες καταστάσεις στο σώμα, αναγκάζοντας ως αυτοάμυνα, την συνεχή έκκριση των ανωτέρω αντι-stress ορμονών, συμβάλλοντας στην κόπωση των επινεφριδίων και την εμφάνιση μιας σειράς επικινδύνων συμπτωμάτων στον οργανισμό. Ο εγκέφαλος ο οποίος είναι το όργανο τα κύτταρα του οποίου έχουν την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό, με την χρόνια αφυδάτωση αρχίζει  να δυσλειτουργεί. Οι ενεργειακές  ανάγκες για την βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου, καλύπτονται τόσο από τον μεταβολισμό της γλυκόζης στα κύτταρα όσο και από την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, την οποία προκαλεί η ροή του νερού στα κύτταρα μέσω των μεμβρανών τους, γνωστή και ως φαινόμενο όσμωσης. Αποτέλεσμα της μακροχρόνιας έλλειψης του νερού, προκαλείται  δυσλειτουργία σε πολλές ζωτικές του λειτουργίες, επιφέροντας την εμφάνιση φαινομένων όπως φόβου, ανεξέλεγκτου άγχους, θυμού, νευρικότητας, συναισθηματικές διαταραχές και κατάθλιψη. Όλα τα ανωτέρω δεν είναι παρά ισχυρές στρεσογόνες καταστάσεις για την λειτουργία των επινεφριδίων, αναγκάζοντας τα σε χρόνια υπερδιέγερση και συμβάλλοντας-επιδεινώνοντας την κόπωση των επινεφριδίων ή σύνδρομο έλλειψης ενέργειας ή σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, το οποίο και ανατροφοδοτεί και ενισχύει με την σειρά του, όλα αυτά τα συμπτώματα.

Η χρόνια αφυδάτωση του οργανισμού, προκαλεί αδυναμία αποβολής των παρα-προϊόντων του μεταβολισμού από τα κύτταρα, προκαλώντας την συσσώρευση τοξινών εντός και εκτός των κυττάρων, δυσχεραίνοντας την λειτουργία τους και επιφέροντας προβλήματα στην τροφοδότησή τους με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο.

Tip:  Ο οργανισμός για να επιτελέσει άριστα τις χιλιάδες λειτουργίες του, απαιτεί το ελάχιστο 8-10 ποτήρια καθαρού νερού ημερησίως, με μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι θαλασσινό μη  ραφιναρισμένο, καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Tip: Από τις βασικές αρχές της αντιγήρανσης, είναι η διατήρηση της ενδοκυτταρικής και εξωκυτταρικής ισορροπίας, μεταξύ του νερού και αλατιού στον οργανισμό.

Tip: Η σωστή  ενυδάτωση, περιλαμβάνει τον συνδυασμό πρόσληψης καθαρού νερού και ποσότητας θαλασσινού αλατιού μη ραφιναρισμένου, καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Tip: Η χρόνια αφυδάτωση – μακροχρόνια έλλειψη καθαρού νερού και αλατιού από τον οργανισμό, συμβάλλει στην υπερλειτουργία-κόπωση των επινεφριδίων, την δυσλειτουργία του εγκεφάλου, την γενική πτώση της ενέργειας στο σώμα, το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης.

Tip: Τα άτομα με το σύνδρομο κόπωσης των επινεφριδίων, πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, με έμφαση στην αυξημένη πρόσληψη του αλατιού, διότι λόγω των μεταβολών των επιπέδων της εκκρινόμενης ορμόνης από τα επινεφρίδια αλδοστερόνης, προκαλείται απώλεια της ποσότητας του αλατιού του σώματος, δυσχεραίνοντας έτσι την εξωκυτταρική ισορροπία του νερού στα κύτταρα.

References

΄΄Σύνδρομο Κόπωσης Επινεφριδίων (Σύνδρομο Έλλειψης Ενέργειας) – Μύθοι & Πραγματικότητα΄΄                  του Μυλωνά Παναγιώτη

                                                                            Your  Health  In  Your  Hands **

 

 *Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που  αφορούν την υγεία του.

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή .

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest