του Μυλωνά Παναγιώτη

Η χοληστερίνη αποτελεί από τα πλέον βασικά στοιχεία για την λειτουργία του οργανισμού. Βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματος. Η ζωή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τις λειτουργίες της χοληστερίνης. Αποτελεί  βασικό συστατικό της κατασκευής των μεμβρανών των κυττάρων. Ο εγκέφαλος είναι πλούσιος σε χοληστερίνη. Η χοληστερίνη εξασφαλίζει την μεταξύ τους άριστη επικοινωνία των κυττάρων. Χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης, οδηγούν σε πτωχές γνωστικές επιδόσεις. Η χοληστερίνη αποτελεί την βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή των ορμονών από τα επινεφρίδια. Έτσι οι αντι-stress ορμόνες κορτιζόλη και αδρεναλίνη καθώς και οι sex ορμόνες τεστοστερόνη, προγεστερόνη, οιστρογόνα, εξαρτώνται άμεσα από τα βέλτιστα επίπεδα της χοληστερίνης στον οργανισμό. Η χοληστερίνη χρησιμοποιείται από το σώμα για την σύνθεση της χολής. Η ισχυρότερη αντικαρκινική βιταμίνη-ορμόνη D, την συνθέτει το σώμα μας με βάση την χοληστερίνη. Η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

Tip: Η χοληστερίνη παράγεται κατά κύριο λόγο στο συκώτι, περίπου το 75% και το 25% την προσλαμβάνουμε από τις τροφές. Το σώμα μας διατηρεί αυτή την ισορροπία, ανεξάρτητα από το ποσοστό της προσλαμβανόμενης χοληστερίνης μέσω των τροφών.

Tip: Το 1997 ο Ancel Keys, πατέρας της υπόθεσης-θεωρίας  των λιπιδίων, δήλωνε ότι : ΄΄δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στην χοληστερίνη της διατροφής και στην χοληστερίνη του αίματος΄΄.

Tip: Δεν υπάρχει κακή και καλή χοληστερίνη. Υπάρχει η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας  LDL ( Low Density Lipoprotein) , η οποία μεταφέρει την χοληστερίνη εκεί όπου την χρειάζεται ο οργανισμός και η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας HDL ( High Density Lipoprotein), η οποία δεσμεύει και επιστρέφει την περίσσεια χοληστερίνης, πίσω στο συκώτι.

Tip: Η χοληστερίνη ΔΕΝ αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Tip: Η χοληστερίνη είναι ένα επιδιορθωτικό υλικό του σώματος. Αποτελεί μία προσαρμογή (adaption) του οργανισμού, ο οποίος προσπαθεί να καλύψει και να προστατέψει τις φθορές, τις ρωγμές, τα σκισίματα των αρτηριών και των άλλων ιστών.

Tip: Η κύρια αιτία αυτών των φθορών και των ρωγμών στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, είναι η μακροχρόνια έλλειψη του οργανισμού σε κύρια θρεπτικά συστατικά παραγωγής και διατήρησης του κολλαγόνου του συνδετικού ιστού των αρτηριών, με κύρια την βιταμίνη C, η περίσσεια των ελευθέρων ριζών (οξειδωτικό stress) οι οποίες δημιουργούν φλεγμονές στα τοιχώματα και οξειδώνουν την λιποπρωτεΐνη LDL, τα ανεβασμένα επίπεδα σακχάρου του αίματος λόγω κακής διατροφής και το stress.

 Ο βιοχημικός Dr. George Mann του Πανεπιστημίου του Vanderbilt, ο οποίος συμμετείχε στην μεγάλη έρευνα γνωστή και ως Framingham Heart Study, περιέγραψε την υπόθεση ότι η χοληστερίνη αποτελεί έναν δείκτη για τις καρδιακές παθήσεις, ως ΄΄ την μεγαλύτερη απάτη η οποία διαπράχθηκε ποτέ στο Αμερικάνικο κοινό ΄΄.

Tip: Όταν το 2004 το National Cholesterol Education Program των ΗΠΑ, χαμήλωσε ακόμη περισσότερο τα βέλτιστα επίπεδα της χοληστερίνης για τον οργανισμό, τα 8 από τα  9 άτομα, άρχισαν να έχουν ΄΄οικονομικούς δεσμούς΄΄ με τις φαρμακευτικές εταιρείες (Big Pharma), εκτοξεύοντας στα ύψη τα κέρδη τους.

Έχουμε δεχθεί μια πλύση εγκεφάλου (να ήτανε και η μοναδική), από την προπαγάνδα (Big Pharma, ΜΜΕ, περιοδικά, εφημερίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης), ότι η χοληστερίνη είναι η κύρια αιτία της αθηροσκλήρωσης και των καρδιακών παθήσεων. Εάν η χοληστερίνη ήταν ο ΄΄κακός παράγων΄΄ της υπόθεσης των καρδιαγγειακών παθήσεων, γιατί δεν σχηματίζεται αθηροσκλήρωση και στις φλέβες; Η ποσότητα της χοληστερίνης η οποία κυκλοφορεί στις αρτηρίες, είναι ίση μ’ αυτή η οποία κυκλοφορεί στις φλέβες. Δείγμα αίματος για την εργαστηριακή μέτρηση της χοληστερίνης παίρνουμε από φλέβα και όχι από αρτηρία. Η φλέβα αποκτά αθηρωματική πλάκα, μόνον όταν χρησιμοποιηθεί ως αντικαταστάτης κλειστής αρτηρίας, λόγω αθηροσκλήρωσης.

Ας αφήσουμε τα αποτελέσματα μιας από τις μεγαλύτερες έρευνες οι οποίες έγιναν στην Αμερική, να μιλήσουν από μόνα τους. Μια πολύ μεγάλη λοιπόν έρευνα, η οποία συσχέτιζε την διατροφική δίαιτα με την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων, με την ονομασία ΄΄Nurses Health Study΄΄, η οποία πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή 121.700 γυναικών νοσοκόμων, ηλικίας από 30 έως 55 ετών, ξεκινώντας  το 1976, από το Πανεπιστήμιο του Harvard, κατέδειξε μια σειρά από σοβαρά αποτελέσματα. Σε μια λεπτομερή ανάλυση των δεδομένων 84.129 γυναικών αυτής της μελέτης, ερευνητές προσδιόρισαν τους κυριότερους πέντε παράγοντες, οι οποίοι μειώνουν δραστικά το ρίσκο της εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, σε ποσοστό πάνω από 80%. Οι παράγοντες αυτοί σύμφωνα με τους ερευνητές ήταν: i) η αποφυγή του καπνίσματος, ii) η διατήρηση υγιούς βάρους σώματος, με τον δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) κάτω του 25 (διαίρεση του βάρους σε κιλά, δια του τετραγώνου του ύψους σε εκατοστά), iii) η διατροφή με τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, ενισχυμένη με ωμέγα-3 λιπαρά και φυτικές ίνες, iv) η μεσαίου τύπου ή έντονη άσκηση για τουλάχιστον μισή ώρα καθημερινά  και v) η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα New England Journal of Medicine, τον Ιούλιο του 2000. Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, πουθενά δεν αναφέρεται η έννοια μείωση της χοληστερίνης, ως παράγοντας μείωσης του ρίσκου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Με άλλα λόγια :

Tip: Η μείωση της χοληστερίνης δεν έχει σχεδόν κανένα αποτέλεσμα στην παράταση της ζωής των ατόμων.

Τότε εύλογα γεννιέται το ερώτημα. Πού άραγε στηρίζεται η αγορά της πώλησης περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, φαρμάκων μείωσης της χοληστερίνης (στατίνες) ; Για την απάντηση ας προβληματιστεί και ας την δώσει ο καθένας στον εαυτό του.

 

                                                                   Your Health In Your Hands **

 

*Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που  αφορούν την υγεία του.

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή .

 

 

Pin It on Pinterest