του Μυλωνά Παναγιώτη

΄΄ Δεν εξεύρετε ότι είσθε ναός του Θεού και το Πνεύμα του Θεού κατοικεί εν υμίν; Εάν τις φθείρει τον ναόν του Θεού, τούτον θέλει φθείρει ο Θεός΄ διότι ο ναός του Θεού είναι άγιος, όστις είσθε σείς ΄΄ – Επιστολή Αποστόλου Παύλου προς Κορινθίους Α’ 3:16-18

Στον διάσημο Βραζιλιάνο συγγραφέα  Paulo Coelho ανήκει το ρητό : ΄΄ μην χάνετε τον καιρό σας προσπαθώντας να εξηγήσετε. Οι άνθρωποι ακούνε μόνο αυτό που θέλουν να ακούσουν ΄΄. Κόντρα λοιπόν στο ανωτέρω ρητό και έχοντας ως έμπνευση τις επιστημονικές έρευνες, την δίψα για την σωστή ενημέρωση, την αγάπη για τον συνάνθρωπο και την αλήθεια, το ενδιαφέρον των αναγνωστών της σελίδας, συνεχίζουμε να σπέρνουμε κάποιους σπόρους γνώσης και πληροφοριών, με την ελπίδα ότι κάποιοι από αυτούς θα φέρουν καρπό, ακολουθώντας το δικό μας ρητό : η γνώση είναι δύναμη και απομακρύνει τον φόβο. Αντικείμενο του άρθρου είναι η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία, τα αποτελέσματα και οι παρενέργειες τους. Μήπως άραγε πλησιάζει το τέλος τους;  

1) ΄΄ Πιστεύω, όπως και πολλοί άλλοι ειδικοί με τους οποίους μιλώ στις συνεντεύξεις, πάνω από το 90% των περιπτώσεων των καρκίνων είτε είναι αποτρέψιμοι είτε θεραπεύσιμοι ΄΄  – Dr. Joseph Mercola

2) O Dr. Martin Tallman προϊστάμενος στο τμήμα της λευχαιμίας στο Memorial SloanKettering Cancer Center, αναφέρει: ΄΄ νομίζω ότι οριστικά απομακρυνόμαστε ολοένα και πιο μακριά από την χημειοθεραπεία και πλησιάζουμε περισσότερο πλέον σε μοριακή στοχευόμενη θεραπεία ΄΄.

3) Τον Ιανουάριο του 2002, η New England Journal of Medicine, αναφέρει τα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με την οποία οι κλινικές δοκιμές για πάνω από 20 χρόνια σε ασθενείς με προχωρημένο στάδιο καρκίνου του πνεύμονα, η χημειοθεραπεία είχε αποφέρει βελτίωση της επιβίωσης, για μόνον δυο μήνες (1).

4) H Fox News τον Σεπτέμβριο του 2012, δημοσιεύει άρθρο με τίτλο ΄΄ Οι κοινές θεραπείες για τον καρκίνο, μπορεί να δημιουργούν επικίνδυνα καρκινογόνα βλαστοκύτταρα (stem cells) ΄΄ (2). Στο άρθρο αναφέρεται πως σύμφωνα με τους ερευνητές η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία, βοηθάει στο να δημιουργηθούν καρκινογόνα βλαστοκύτταρα, τα οποία έχουν την ιδιότητα να δημιουργούν νέους όγκους και είναι πολύ ανεκτικά στην αναφερόμενη θεραπεία. Το γεγονός αυτό ίσως βοηθήσει τους ερευνητές να εξηγήσουν, γιατί ο καρκίνος σε προχωρημένο στάδιο, είναι τόσο ανθεκτικός τόσο στην χημειοθεραπεία, όσο και στην ακτινοθεραπεία. Οι επιστήμονες έχουν βρει, ότι τα καρκινικά βλαστοκύτταρα έχουν περισσότερες πιθανότητες από τα υπόλοιπα καρκινικά κύτταρα να επιβιώσουν από τις χημειοθεραπείες και τις ακτινοθεραπείες, πιθανόν επειδή η βλαστική τους ικανότητα (stemness), επιτρέπει σ’ αυτά να αυτo-ανανεώνονται, διορθώνοντας την ζημιά του DNA τους. Σύμφωνα με τον Dr. Chiang Li, ερευνητή στο Harvard Medical School in Boston, ΄΄ η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία όχι μόνον μπορoύν να δημιουργήσουν καρκινογόνα βλαστοκύτταρα (stem cells), τυχόν προϋπάρχοντα καρκινογόνα βλαστοκύτταρα σε έναν όγκο, ήταν πολύ ανθεκτικά στις θεραπείες και παρέμειναν ανέπαφα ΄΄.

4) Το κύριο συμπέρασμα το οποίο βγαίνει από τα ανωτέρω, είναι ότι η επικρατούσα σημερινή τάση προσέγγισης για την θεραπεία του καρκίνου (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία), ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ.

5) η New York Times αναφέρει: ΄΄ αυτές οι παρεμβάσεις (χημειοθεραπεία –ακτινοθεραπεία)  μπορούν να αποβούν τόσο βάναυσες (brutal) για τον ασθενή, όπως ακριβώς είναι και για τον όγκο ΄΄.

6) Ο Dr. Ulrich Abel Γερμανός ερευνητής- επιδημιολόγος από την Heidelberg/Mannheim Tumor Clinic , ο οποίος συγκέντρωσε και μελέτησε χιλιάδες έρευνες σχετικά με τον καρκίνο και την χημειοθεραπεία, δημοσίευσε μια σοκαριστική αναφορά το 1990, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε : ΄΄ η χημειοθεραπεία είναι αναποτελεσματική για το 80% όλων των τύπων καρκίνου ΄΄. Ο Dr. Abel στην αναφορά του (Chemotherapy of Advanced Epithelial Cancer, Stuttgart : Hippocrates Verlag GmbH, 1990), περιγράφει την χημειοθεραπεία ως ΄΄ επιστημονική ερημιά ΄΄ (scientific wasteland), συνοψίζοντας ότι:    ΄΄ οι θεραπείες για προχωρημένους επιθηλιακούς καρκίνους, σπάνια ήταν επιτυχείς ΄΄.    ( Ο Dr. Abel, μιλώντας για επιθηλιακούς καρκίνους, αναφέρεται στους πλέον κοινούς τύπους αδενοκαρκινομάτων,  όπως είναι του πνεύμονα, του μαστού, του προστάτη, του εντέρου. Αυτοί οι τύποι καρκίνου είναι υπεύθυνοι για το 80%  των θανάτων από καρκίνο στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες (3).

7) Η χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα υγιή κύτταρα, τα οποία τα θέτει σε ενέργεια να εκκρίνουν μια πρωτεΐνη, η οποία υποστηρίζει την ανάπτυξη όγκου, κάνοντας τον καρκίνο πιο ανθεκτικό  σε οποιαδήποτε περαιτέρω θεραπεία. Ερευνητές οι οποίοι εξέτασαν ιστούς από άτομα με καρκίνο του προστάτη, μετά από την χημειοθεραπεία, βρήκαν ότι υπήρχε βλάβη στο DNA των υγιών κυττάρων. Η χημειοθεραπεία σύμφωνα με τους ερευνητές, καταστρέφει το DNA των κυττάρων και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνον την καταστροφή του DNA των καρκινικών κυττάρων, αλλά και την καταστροφή του DNA των υγιών κυττάρων, όπως αναφέρουν σε έρευνά τους, η οποία δημοσιεύθηκε στη Nature Medicine  τον Αύγουστο του 2012 (4). Οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα υγιή κύτταρα τα οποία υφίστανται ζημιά από την χημειοθεραπεία, εκκρίνουν μια πρωτεΐνη, η οποία ονομάζεται WNT16B, η οποία ενισχύει την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων. Ο Dr. Peter S. Nelson, μέλος του Hutchinson Cancer Centers Human Biology Division, αναφέρει ότι : ΄΄ όταν εκκρίνεται η πρωτεΐνη WNT16B, αλληλεπιδρά με τα γειτονικά καρκινικά κύτταρα, αναγκάζοντας αυτά να αναπτυχθούν, να εισβάλλουν και το κυριότερο να ανθίστανται σε μεταγενέστερες θεραπείες ΄΄.   

8) Μια από τις χειρότερες συνέπειες της ακτινοθεραπείας, είναι η ανάπτυξη δευτερογενούς καρκίνου, διότι η έκθεση σε αυξημένη ραδιενέργεια, οδηγεί στην αύξηση του ρίσκου εμφάνισης καρκίνου. Η American Cancer Society αναγνωρίζει ότι η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία είναι καρκινογενείς και μπορεί να αυξήσουν το ρίσκο εμφάνισης δευτερογενούς καρκίνου και το ρίσκο αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο, όταν και τα δυο είδη θεραπείας δίδονται ταυτόχρονα. Επίσης η American Cancer Society παραδέχεται ότι : ΄΄ η ακτινοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα υγιή-νορμάλ κύτταρα και μερικές φορές αυτή η ζημιά, μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία ΄΄.

9) Πρόσφατη έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Cancer από ερευνητές με επικεφαλής τον Christopher Friese στο Πανεπιστήμιο του Michigan, έδειξε οτι to 42% των γυναικών οι οποίες χρησιμοποίησαν ως θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού την χημειοθεραπεία ή την ακτινοθεραπεία, μέσα στους επτά πρώτους μήνες μετά την διάγνωση και την θεραπεία, ανέφεραν την εμφάνιση σοβαρών παρενεργειών. Σε αυτές συμπεριλαμβάνοντας ναυτία, εμετός, διάρροια, δυσκοιλιότητα, πόνος, πρήξιμο στα χέρια, δυσκολία στην αναπνοή και δερματική ενόχληση γύρω από το στήθος (9).

10) Εάν τα μωρά ενώ βρίσκονται ακόμη στην κοιλιά της μητέρας, εκτεθούν σε ακτίνες-Χ, η πιθανότητα για την εμφάνιση όλων των τύπων καρκίνου αργότερα, αυξάνει κατά 40%, η πιθανότητα  εμφάνισης όγκων του νευρικού συστήματος αυξάνει κατά 50% και της εμφάνισης λευχαιμίας κατά 70%.

11) Για κάθε μαστογραφία την οποία πραγματοποιεί μια γυναίκα, αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 5%, εξ αιτίας της ακτινοβολίας την οποία δέχεται.

12) Η χημειοθεραπεία καταστρέφει μεγάλο αριθμό λευκών κυττάρων, μειώνοντας την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο στην κυριολεξία ΄΄ψήνεται΄΄. Πως λοιπόν ένα μειωμένης ικανότητας ανοσοποιητικό σύστημα θα παλέψει και θα μπορέσει να εξουδετερώσει τα καρκινικά κύτταρα;

13) ΄΄ Αρκετοί ογκολόγοι συστήνουν την χημειοθεραπεία σχεδόν για κάθε τύπου καρκίνου με την πίστη ακλόνητη, παρά τις σχεδόν σταθερές αποτυχίες ΄΄ – Albert Braverman  MD – ΄΄ Medical Oncology in the 90sLancet, 1991, vol. 337,p.901΄΄(5).

14) ΄΄ Εάν ο φίλος σου αγγίξει την χημειοθεραπεία, είναι ξοφλημένος ΄΄ – Ernst Wynder ειδικός στην χημειοθεραπεία, πρώην καθηγητής στο SloanKettering Hospital ( σε μια προειδοποίηση-συμβουλή ενός φίλου).

15) ΄΄ Έχουμε μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία σκοτώνει ανθρώπους δεξιά και αριστερά, μόνον για οικονομικό όφελος. Η ιδέα των ερευνών τους είναι να δουν, εάν οι δυο δόσεις από αυτό το δηλητήριο, είναι καλύτερες από ότι οι τρείς δόσεις από εκείνο το δηλητήριο ΄΄ – Glen Warner MD ογκολόγος.

16) ΄΄ Η χημειοθεραπεία είναι μια κτηνώδης συντριπτικά θεραπεία, η οποία δεν έχει θέση στο μέλλον της ιατρικής ΄΄  – Dr. Mark Sircus

 

References

1/ www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMoa011954 , 2/ www.foxnews.com/health/2012/09/27/common-cancer-treatments-may-create-dangerous-cancer-stem-cells.html , 3/ www.helseurt.com/wp-content/uploads/2014/10/Chemotherapy-of-advanced-epithelial-cancer.pdf , 4/ www.nhs.uk/news/2012/08august/Pages/chemotherapy-encourages-cancer-claims-researchers.aspx , 5/ www.bmj.com/rapid-response/2011/11/03/love-money-root-all-evil 6/ www.holisticcancersolutions.com/efficacy_of_chemo.htm , 7/ www.drmercola.com, 8/ www.drsircus.com , 9/ www.time.com/4645337/nearly-half-of-women-with-breast-cancer-report-serious-side-effects/?xid=newsletter-brief    

 

 

                                                                          Η  υγεία  στα  χέρια  σας

                                                                    Your  Health  In  Your  Hands**

                                                                              God  bless us all

 

*Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που  αφορούν την υγεία του.

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή .

Pin It on Pinterest