του Παναγιώτη Μυλωνά

Tip: Η Αχίλλειος πτέρνα του οργανισμού, είναι το έντερο.

Ο μύκητας Candida Albicans ή απλώς μύκητας Candida, είναι ένας απαραίτητος ζυμομύκητας, ο οποίος βρίσκεται και ευδοκιμεί στους περισσότερους βλεννογόνους του οργανισμού. Ο μύκητας Candida χαρακτηρίζεται ως σαπροφυτικός, συντελεί στην διάσπαση των σακχάρων και ελέγχεται ώστε να διατηρείται πάντα σε φυσιολογικά επίπεδα από τα φιλικά βακτήρια του οργανισμού και από το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί να κάνει την εμφάνισή του στην στοματική κοιλότητα (γλώσσα, οισοφάγος), στο δέρμα, στα γυναικεία γεννητικά όργανα, στους βλεννογόνους του αναπνευστικού και κυρίως στο έντερο. Ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός του μύκητα Candida που ονομάζεται και καντιντίαση (Candidiasis), ή υπερανάπτυξη ζύμης (Yeast Overgrowth), προκαλεί μια σειρά έντονων συμπτωμάτων και προβλημάτων στον οργανισμό, τα οποία πολλές φορές καθίσταται δύσκολη η αναγνώριση της αιτίας προέλευσής τους.

Tip: Η κυριότερη αιτία εμφάνισης της καντιντίασης, δηλαδή  του πολλαπλασιασμού του μύκητα Candida στο έντερο, είναι η εμφάνιση του φαινομένου της δυσβίωσης (dysbiosis), που σημαίνει την διατάραξη της ισορροπίας της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου.

Tip: Όταν το πεπτικό σύστημα δυσλειτουργεί και μια από τις κυριότερες αιτίες είναι η ακατάλληλη οξύτητα του στομάχου με υψηλό pH και χαμηλά επίπεδα στομαχικών οξέων, oτότε μεγάλη ποσότητα άπεπτων τροφών και υδατανθράκων, με επιβλαβή και άχρηστα παραπροϊόντα του μεταβολισμού και με φθαρμένα και νεκρά κύτταρα, καταλήγουν στο έντερο και προκαλούν τον πολλαπλασιασμό του μύκητα Candida.

Tip: Ένα από τα κύρια συμπτώματα της κόπωσης-ανεπάρκειας των επινεφριδίων, είναι η πτώση των επιπέδων των στομαχικών οξέων, με ταυτόχρονη αύξηση του στομαχικού pH, με αποτέλεσμα την ελλειπή και ανεπαρκή διάσπαση και πέψη των τροφών.

Tip: O μύκητας Candida, δεν είναι εχθρός του οργανισμού, όπως πιστεύεται από πολύ κόσμο. Ο πολλαπλασιασμός του είναι μια προσαρμογή (adaption) του σώματος, για να εξουδετερώσει και να αποσυνθέσει το τοξικό φορτίο που καταλήγει στο έντερο από τις άπεπτες τροφές και τα επιβλαβή παραπροϊόντα του μεταβολισμού. Μόλις αποκατασταθεί η ισορροπία στην εντερική χλωρίδα, τότε σταματάει και ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός του μύκητα Candida.

Υπάρχει άμεση και αμφίδρομη σχέση μεταξύ του μύκητα Candida και της εμφάνισης του συνδρόμου κόπωσης των επινεφριδίων. Όπως έχουμε αναφέρει σε πολλά από τα άρθρα στην σελίδα μας, το 80% περίπου του ανοσοποιητικού μας συστήματος, βρίσκεται στο έντερο. Ένας από τους κύριους θεματοφύλακες της εύρυθμης λειτουργίας του ανοσοποιητικού, είναι τα φυσιολογικά επίπεδα έκκρισης της ορμόνης κορτιζόλης από τα επινεφρίδια. Ένα από τα συμπτώματα της κόπωσης-ανεπάρκειας των επινεφριδίων, είναι η ανεξέλεγκτη και εκτός ισορροπίας  έκκριση της ορμόνης κορτιζόλης.  Σε υψηλά επίπεδα στο 1ο και 2ο στάδιο της κόπωσης και σε πολύ χαμηλά-ανεπαρκή επίπεδα στο 3ο στάδιο της κόπωσης. Σε όλα τα στάδια της εμφάνισης της δυσλειτουργίας των επινεφριδίων, παρατηρείται πτώση στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η πτώση αυτή ευνοεί και διευκολύνει την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών, μικροβίων και μυκήτων στο έντερο, μεταξύ αυτών και την εκτός ελέγχου ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό του μύκητα Candida. Ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός του μύκητα Candida με την σειρά του, επιφέρει επιπλέον πτώση στην λειτουργία του ανοσοποιητικού, με περαιτέρω εξάντληση της λειτουργίας των επινεφριδίων και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

Άλλος ένας τρόπος με τον οποίο ο πολλαπλασιασμός του μύκητα Candida εξασθενεί την λειτουργία των επινεφριδίων είναι ο εξής. Η ανεξέλικτη ανάπτυξη και ο πολλαπλασιασμός του μύκητα Candida, συντηρείται με την γλυκόζη (σάκχαρα), στην οποία ο μύκητας είναι πολύ λαίμαργος. Έτσι ενώ η γλυκόζη είναι από τις κύριες πρώτες ύλες για την παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια των κυττάρων, φθάνει πολύ μικρότερη ποσότητα εντός αυτών, με αποτέλεσμα την έλλειψη ενέργειας στον οργανισμό και την συνεχόμενη έκκριση της κορτιζόλης από τα επινεφρίδια, ώστε να προλάβουν την αυξημένη ζήτηση της γλυκόζης στον οργανισμό, μέσω της γλυκονεογέννησης (gluconeogenesis) στο ήπαρ για την μετατροπή από τα αποθέματα του γλυκογόνου σε γλυκόζη και της μετατροπής αποθηκευμένων πρωτεϊνών και λιπών του σώματος σε γλυκόζη. Χωρίς τα κατάλληλα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης, είναι αδύνατη η παραγωγή γλυκόζης από τα προνοητικά αποθέματα του οργανισμού σε γλυκογόνο, πρωτεΐνες, λίπη. Η συνεχής και μακροχρόνια έκκριση της κορτιζόλης από τα επινεφρίδια, προκαλεί-συντελει στην εμφάνιση του συνδρόμου της κόπωσης των επινεφριδίων.

Tip: Ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός του μύκητα Candida, μπορεί να δημιουργήσει αποικίες μυκήτων και πλοκάμια, τα οποία μπορούν να διαπεράσουν τα εντερικά τοιχώματα, να δημιουργήσουν το σύνδρομο του διαρρέοντος εντέρου (Leaky Gut Syndrome), να διαφύγουν τοξίνες και να ταξιδέψουν σε όλο το σώμα και να εμφανισθούν διάφορες, πολύπλοκες αυτοάνοσες παθήσεις, όπως είναι η νόσος του Hashimoto του θυρεοειδούς αδένα.

Tip: Μια από τις κύριες αιτίες της εμφάνισης του φαινομένου της δυσβίωσης της εντερικής χλωρίδας, είναι η ανεξέλεγκτη, συχνή και μακροχρόνια κατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων.

Tip: Τα αντισυλληπτικά φάρμακα και η θεραπεία με ορμόνες, βοηθάνε στον πολλαπλασιασμό του μύκητα Candida, διότι αυτά αυξάνουν την γλυκόζη του γυναικείου κόλπου έως και 80%, δηλαδή δίδουν αρκετή τροφή για την γιγάντωση του μύκητα.

Συμπτώματα του πολλαπλασιασμού του μύκητα Candida στο σώμα

Τα κυριότερα συμπτώματα τα οποία οφείλονται στον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό του μύκητα Candida, είναι : η κόπωση, η κακή λειτουργία της μνήμης, οι αϋπνίες, η έντονη ανησυχία, η αλλαγές στην διάθεση, οι πόνοι στις αρθρώσεις και στους μύες, η εμφάνιση κνησμών και εξανθημάτων στο δέρμα, η πνευματική σύγχυση, τα φουσκώματα μετά τα γεύματα, η έντονη επιθυμία για ζάχαρη, γλυκά και αμυλούχα τρόφιμα, οι κοιλιακοί πόνοι, οι ωτίτιδες, η κατάθλιψη, η χρόνια κόπωση, η κολπίτιδες, οι μολύνσεις του δέρματος και των νυχιών, η δυσκοιλιότητα, η αύξηση του βάρους του σώματος, οι ορμονικές διαταραχές, η κυστίτιδα, οι πονοκέφαλοι, η έλλειψη συγκέντρωσης, η ινομυαλγία, το σύνδρομο κόπωσης επινεφριδίων, η εμφάνιση  λευκού επιχρίσματος στην γλώσσα, οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, η δύσοσμη αναπνοή.

Tip: Η λειτουργία του εγκεφάλου, βρίσκεται σε άμεση σχέση και εξαρτάται από την υγεία του εντέρου. Έτσι για να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη εγκεφαλική λειτουργία, πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε την άρτια λειτουργία του εντέρου.

Tip: Άλλο ένα σύμπτωμα του πολλαπλασιασμού του μύκητα Candida, είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένες ρινικές διόδους, επαναλαμβανόμενες μολύνσεις ζύμης, καθώς και σε ευαισθησίες-αλλεργίες σε ορισμένα τρόφιμα και σε οσμές χημικών προϊόντων.

Αντιμετώπιση της καντιντίασης με φυσικούς τρόπους

Tip: Ο πρώτος και κύριος κανόνας για να σταματήσουμε τον πολλαπλασιασμό του μύκητα Candida, είναι απλά να του στερήσουμε τις τροφές και τις τις τοξίνες, που ευνοούν τον πολλαπλασιασμό του. Αυτές είναι κυρίως η ζάχαρη, τα προϊόντα από λευκό αλεύρι, γενικά οι υδατάνθρακες (κυρίως οι επεξεργασμένοι), το αλκοόλ, η μπύρα, το ροκφόρ και τα μπλε τυριά και όλες οι αλλεργιογόνες προς τον οργανισμό μας τροφές.

Tip: Ο δεύτερος κανόνας είναι η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των επινεφριδίων, η οποία θα επαναφέρει την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και την σωστή οξύτητα των στομαχικών οξέων, όπως και την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο προστατεύει και ελέγχει τον μύκητα Candida, ώστε να βρίσκεται πάντα σε φυσιολογικά επίπεδα.

Tip: Η διακοπτόμενη νηστεία (intermittent fasting) είναι πολύ αποτελεσματική για τον έλεγχο του μύκητα Candida και την επαναφορά του σε φυσιολογικά επίπεδα. Τα άτομα όμως με κόπωση-ανεπάρκεια των επινεφριδίων, δυσκολεύονται γενικά στην εφαρμογή της διακοπτόμενης νηστείας. Ο στόχος είναι από το βραδινό γεύμα έως το πρωινό, να μεσολαβεί εάν είναι δυνατόν τουλάχιστον 12 ώρες ανάπαυλας του πεπτικού συστήματος.

Tip: Η υποστήριξη των αποτοξινωτικών οργάνων του σώματος όπως είναι το έντερο, το ήπαρ, η σπλήνα, παίζουν καθοριστικό ρόλο στο έλεγχο του μύκητα Candida.

Tip: Το λάδι ρίγανης (oregano oil), το τσάι Essiac Tea το οποίο είναι μίγμα οκτώ βοτάνων, το σκόρδο, τα προβιοτικά, τα πεπτικά ένζυμα, το εκχύλισμα από φύλλα ελιάς (oil leaf extract), βοηθάνε αποτελεσματικά στον έλεγχο του μύκητα Candida.

 

ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ CANDIDIASIS

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 

ΝΑΙ ΟΧΙ
1.      Παίρνετε συχνά αντιβιοτικά( < 4 εβδομάδες κάθε φορά) ή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα( > 4 εβδομάδες)?

 

 

4

 

0

2.      Αισθάνεστε κουρασμένος/η , νιώθετε άβολα και έχετε γενικά δυσφορία?

 

 

4

 

0

3.      Υποφέρετε από μετεμμηνοπαυστικό σύνδρομο, εμμηνορρυσιακές ανωμαλίες, αλλαγές διάθεσης ή σεξουαλικές δυσλειτουργίες?

 

 

4

 

0

4.      Έχετε ενοχλήσεις από επαναλαμβανόμενες κολπικές λοιμώξεις ή λοιμώξεις του προστάτη ή δυσκολίες στην ούρηση?

 

Είναι αυτές οι λοιμώξεις σοβαρές ή επίμονες?

 

 

3

 

 

0

 

1

 

0

5.   Έχετε χρόνιες μυκητιακές λοιμώξεις στο δέρμα ή στα νύχια?

 

 

Είναι αυτές οι λοιμώξεις σοβαρές ή επίμονες?

3 0

 

1 0
6. Έχετε συνήθως ευαισθησία σε δυνατές χημικές οσμές, καπνό, αρώματα ή κολόνιες?

 

 

2

 

0

7. Υποφέρετε από φτωχή μνήμη ή αδυναμία συγκέντρωσης ? Νιώθετε εκτός τόπου και χρόνου μερικές φορές?

 

 

2

 

0

8. Έχετε πάρει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα γλυκοστερεοειδή ή άλλα στερεοειδή φάρμακα? Έχετε πάρει αντισυλληπτικά χάπια για χρονική περίοδο μεγαλύτερη από 2 χρόνια?  

2

 

0

9. Μήπως οι απλοί υδρογονάθρακες και τα γλυκά χειροτερεύουν τα συμπτώματά σας ?

 

 

2

 

0

10. Έχετε έντονη επιθυμία για ζάχαρη?

 

1 0
11. Μήπως υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, διάρροια , κοιλιακούς πόνους ή πρηξίματα αερίων (φουσκώματα)? 1 0
12. Έχετε φαγούρες ή καούρες στο δέρμα? Έχετε προβλήματα από ανεξήγητα εξανθήματα? 1 0
13. Βλέπετε μια λευκή επικάλυψη πάνω στη γλώσσα σας?

 

1 0
 

Η συνολική σας βαθμολογία

 

 

 

  • Εάν η συνολική σας βαθμολογία είναι 12 και μεγαλύτερη για τις γυναίκες ή 10 και μεγαλύτερη για τους άνδρες, τότε αυτό υποδηλώνει ότι τα προβλήματα υγείας, μπορεί να έχουν σχέση με την ύπαρξη καντιντίασης στον οργανισμό
  • Εάν η συνολική σας βαθμολογία είναι 16 και μεγαλύτερη για τις γυναίκες ή 14 και μεγαλύτερη για τους άνδρες, τότε αυτό το αποτέλεσμα δείχνει ότι τα προβλήματα υγείας έχουν σχέση με την ανάπτυξη του μύκητα Candida στον οργανισμό
  • Εάν η συνολική σας βαθμολογία είναι 20 και μεγαλύτερη για τις γυναίκες ή 18 και μεγαλύτερη για τους άνδρες, τότε έχετε σοβαρά προβλήματα από τον πολλαπλασιασμό του μύκητα Candida στον οργανισμό***.

Κάποια από τα εργαστηριακά τεστ που μπορεί να γίνουν για την ύπαρξη του μύκητα Candida στον οργανισμό, είναι το τεστ κοπράνων, τα τεστ για την ύπαρξη αντισωμάτων του Candida στο σώμα, όπως είναι οι ανοσφαιρίνες Γ (IgG), η ανοσφαιρίνη Μ (IgM) και η ανοσφαιρίνη Α (IgA). Επίσης ένα πολύ ευαίσθητο τεστ για την ανίχνευση ύπαρξης πολλαπλασιασμού του μύκητα Candida, είναι το Candida DNA με αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (Candida DNA by polymerase chain reaction).

*** Το τεστ αυτοεξέτασης για την ύπαρξη Candidiasis στον οργανισμό, είναι από το βιβλίο ΄΄ HAPPY GUT΄΄, του συγγραφέα-ιατρού VINCENT PEDRE, MD

                                                                     Your  Health  In  Your  Hands**

*Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση ή αντικατάσταση ιατρικών συμβουλών. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που αφορούν την υγεία του. 

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή .

 

 

Pin It on Pinterest