του Μυλωνά Παναγιώτη

Το άσθμα είναι μια κοινή χρόνια φλεγμονώδης πάθηση των αεραγωγών, η οποία χαρακτηρίζεται από διάφορα επαναλαμβανόμενα συμπτώματα και μεταβλητή στένωση των αεραγωγών. Είναι μια πάθηση στην οποία οι αεραγωγοί οι οποίοι οδηγούν στους πνεύμονες, γίνονται τόσο στενοί, καθιστώντας πολύ δύσκολη την αναπνοή είτε προσωρινά είτε μόνιμα. Αυτή η κατάσταση αναφέρεται επίσης μερικές φορές και ως βρογχικό άσθμα (bronchial asthma). Στα συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνονται ο βήχας, το φτάρνισμα, ο συριγμός, συμπεριλαμβανομένων των ήχων οι οποίοι προέρχονται από το στήθος καθώς προσπαθεί ο πάσχων να αναπνεύσει, πίεση και σφίξιμο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, δυσφορία μετά από σωματική δραστηριότητα (1), (2). Το άσθμα αποτελεί έναν τύπο χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (Chronic Obstructive Pulmonary Disease ή COPD). Είναι μια από τις πλέον κοινές χρόνιες παθήσεις, οι οποίες συμβαίνουν κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

Αιτίες εμφάνισης του άσθματος

i/ Το άσθμα και οι διάφορες αλλεργίες, έχουν σαν ρίζα την εμφάνιση φλεγμονών στον οργανισμό, οι οποίες φλεγμονές σχετίζονται άμεσα με την κατάσταση και την υγεία του εντέρου. Η υγεία του εντέρου εξαρτάται από την κατάσταση των τοιχωμάτων αυτού, φαινόμενο διαρρέοντος εντέρου (leaky gut syndrome), από την κατάλληλη μικροβιακή χλωρίδα του καθώς και από την ισχύ των γαστρικών υγρών του στομάχου. Η εμφάνιση του ενός ή ο συνδυασμός των ανωτέρω παραγόντων, έχει σαν αποτέλεσμα την δυσλειτουργία του εντέρου, την αρχή εμφάνισης φλεγμονών στο έντερο και το υπόλοιπο σώμα καθώς και το φαινόμενο της δυσβίωσης (dysbiosis), όπου το έντερο πλημμυρίζει από κακά βακτήρια, ζύμη (αφρούς), μύκητες και μικρόβια.

ii/ Μία από τις κύριες αιτίες εμφάνισης του άσθματος σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών φαρμάκων και η πολλαπλή χρήση των εμβολίων. Μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2014 στην εφημερίδα Annals of Allergy Asthma & Immunology με τίτλο : ΄΄Συνέπειες των αντιβιοτικών και λοιμώξεων κατά την βρεφική ηλικία΄΄, συνοψίζει : ΄΄ η χρήση αντιβιοτικών κατά την διάρκεια του πρώτου έτους ζωής, έχει σχέση με αυξημένο ρίσκο εμφάνισης παιδικού άσθματος, το οποίο ξεκίνησε πριν την ηλικία των 3 ετών. Απαιτείται αυξημένη προσοχή για την αποφυγή περιττής χρήσης αντιβιοτικών στα βρέφη΄΄ (3). Όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων στην παιδική-εφηβική ηλικία ενός ατόμου, τόσο αυξημένες είναι οι πιθανότητες εμφάνισης άσθματος αργότερα στο συγκεκριμένο άτομο. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Yale Universitys School of Public Health, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα American Journal of Epidemiology τον Φεβρουάριο του 2011, με την συμμετοχή 1401 παιδιών στην Αμερική, έδειξε ότι τα παιδιά τα οποία έλαβαν αντιβιοτικά από την ηλικία των 6 μηνών, είχαν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες (κατά 52%) να αποκτήσουν άσθμα και αλλεργίες από την ηλικία των 6 ετών, σε σχέση με τα παιδιά τα οποία δεν έλαβαν αντιβιοτικά (4).

Tip: Εάν αναγράψει κανείς στην Google την πρόταση ΄΄Τα αντιβιοτικά προκαλούν άσθμα΄΄ (Antibiotics Cause Asthma), θα έχει 1.2 εκατομμύρια χτυπήματα !

Tip: Η πολλαπλή χρήση των αντιβιοτικών μειώνει και μπορεί να καταστρέψει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Γνωρίζουμε ότι το 70-80% του ανοσοποιητικού μας συστήματος, βρίσκεται στο έντερο σε μορφή καλών βακτηρίων (υγιής χλωρίδα) και είναι αυτό το οποίο επηρεάζεται άμεσα από την συχνή χρήση των αντιβιοτικών (5).

Μελέτες έδειξαν ότι η χρήση εμβολίων και αντιβιοτικών, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, το οποίο με την σειρά του μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα εμφάνισης αλλεργιών και συμπτώματα άσθματος. Έχει βρεθεί ότι τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια, μπορεί να μετατοπίζουν τις δραστηριότητες μιας ειδικής ομάδας λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία ονομάζονται λεμφοκύτταρα (lymphocytes), τα οποία υπό κανονικές συνθήκες βοηθούν στην προστασία του σώματος από μολύνσεις και ιούς. Υπό την επίδραση των αντιβιοτικών και των εμβολίων, τα λεμφοκύτταρα ενδέχεται να αρχίσουν να απελευθερώνουν ορισμένες χημικές ουσίες, οι οποίες προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις και συστολή των αεραγωγών (13).

iii/ Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ή και να επιδεινώσει το άσθμα και τα συμπτώματά του. Σύμφωνα με τον Dr. F. Batmanghelidj, το άσθμα αποτελεί δείκτη, ότι στο σώμα υπάρχει αύξηση της παραγωγής του νευροδιαβιβαστή ισταμίνη (histamine), ο οποίος μεταξύ των άλλων είναι υπεύθυνος για τον μεταβολισμό του νερού και την διανομή του στο σώμα. Η αφυδάτωση του οργανισμού αποτελεί μια έντονη στρεσογόνα κατάσταση και μεταξύ των άλλων έχει σαν συνέπεια την αύξηση και την περίσσεια συγκέντρωσης ισταμίνης στο σώμα. Τα άτομα τα οποία πάσχουν από άσθμα, παρουσιάζουν μια αύξηση της συγκέντρωσης της ισταμίνης στους πνεύμονες. Η ισταμίνη ρυθμίζει την συστολή-σύσπαση του βρογχικού μυ. Η σύσπαση αυτή του βρογχικού μυ η οποία παράγεται από την ισταμίνη, έχει σαν αποτέλεσμα την μικρότερη εξάτμιση νερού κατά την διάρκεια της αναπνοής, ένας απλός φυσικός ελιγμός αυτοάμυνας, για την διατήρηση της ποσότητας νερού του σώματος. Όταν επιτευχθεί η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού με τις κατάλληλες ημερήσιες ποσότητες καθαρού νερού (8-10 ποτήρια), σε συνδυασμό με το αλάτι (1/2 κουταλάκι θαλασσινό μη ραφιναρισμένο), τα επίπεδα της ισταμίνης στο σώμα επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα και το άτομο – σύμφωνα πάντα με τον Dr. Batmanghelidj– ελευθερώνεται από τα συμπτώματα του άσθματος.

Tip: Το αλάτι είναι το φυσικό αντισταμινικό. Τα άτομα με άσθμα και αλλεργίες, πρέπει να έχουν αυξημένη την κατανάλωση αλατιού στον οργανισμό, για την αποφυγή παραγωγής περίσσειας ισταμίνης.

Tip: Το αλάτι είναι απαραίτητο για να διαλύσει την βλέννα στους πνεύμονες, ώστε να ελευθερώνεται εύκολα μέσω των αεραγωγών.

Tip: Το αλκοόλ και η καφεΐνη, συμβάλουν στην επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος στον οργανισμό.

iv/ Το stress σε οποιαδήποτε μορφή του, ψυχολογική, διατροφική, φυσική ή περιβαλλοντική, αποτελεί μια από τις αιτίες εμφάνισης και επιδείνωσης των συμπτωμάτων του άσθματος.

Tip: Μελέτες έχουν δείξει ότι το 67% και πλέον των ατόμων οι οποίοι υποφέρουν από άσθμα, παρουσιάζουν μειωμένη ικανότητα των επινεφριδίων, αυξημένο άγχος και άλλες διαταραχές της διάθεσης, οι οποίες σχετίζονται με το stress.

v/ Όλα τα είδη των αλλεργιών, είτε εποχικές είτε περιβαλλοντικές είτε διατροφικές, αποτελούν αιτίες εμφάνισης και επιδείνωσης των συμπτωμάτων του άσθματος.

Tip: Η σχέση μεταξύ άσθματος και αλλεργιών, είναι πολύ ισχυρή. Το άσθμα συνήθως εμφανίζεται σαν αποτέλεσμα της εμφάνισης διαφόρων τύπων αλλεργιών στον οργανισμό. 

Το άσθμα και τα συμβατικά φάρμακα αντιμετώπισής του

Τα περισσότερα είδη φαρμάκων τα οποία χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του άσθματος και των συμπτωμάτων του, είναι συνήθως αντιφλεγμονώδη, στεροειδή και εισπνευστήρες (βρογχοδιαλυτικά). Η πλειονότητα αυτών έχει άμεση και ανακουφιστική δράση, βοηθώντας στο άνοιγμα των αεραγωγών πολύ σύντομα, αλλά έχουν και σοβαρά μειονεκτήματα. Ο Dr. John Mills, προϊστάμενος των λοιμωδών παθήσεων στο San Francisco General Hospital, αναφέρει χαρακτηριστικά: ΄΄ τα συμβατικά φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του άσθματος, ιδιαίτερα τα στεροειδή, μπορούν να βλάψουν την ανοσολογική λειτουργία και να οδηγήσουν σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι γιατροί αναφέρουν ότι τα στεροειδή (κορτιζόνη, πρεδνιζόνη), προκαλούν παρενέργειες μόνο μετά από πολλά χρόνια. Νέα έρευνα όμως δείχνει, ότι οι μόνιμες βλάβες είναι άμεσες και καταστροφικές. Μελέτες δείχνουν ότι τα στεροειδή προκαλούν μόνιμα, εξασθενητικά αποτελέσματα, μετά από μια δόση (12) ΄΄.

συνεχίζεται……..

                                                                       Your  Health  In  Your  Hands**

*Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που  αφορούν την υγεία του. 

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή .

 

Pin It on Pinterest