του Μυλωνά Παναγιώτη

Φυσικοί τρόποι πρόληψης, αντιμετώπισης και ελέγχου των συμπτωμάτων του άσθματος

Tip: Σε γενικές γραμμές οι τρόποι για να μπορέσουμε να ελέγξουμε-μειώσουμε τα συμπτώματα του άσθματος περιλαμβάνουν την μείωση των φλεγμονών στον οργανισμό, την βελτίωση της υγείας του εντέρου, την αποκατάσταση της σωστής ενυδάτωσης του οργανισμού, την εξάλειψη από το διαιτολόγιό μας των τροφίμων τα οποία μας προκαλούν διάφορες αλλεργίες, τον έλεγχο του stress με ταυτόχρονη την υποστήριξη της λειτουργίας των επινεφριδίων, την αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D στον οργανισμό, την ενίσχυση του σώματος με τροφές που περιέχουν μαγνήσιο ή και με συμπληρώματα, την διατήρηση του φυσιολογικού βάρους του σώματος.

Πιο αναλυτικά

  • Εμπλουτίζουμε την διατροφή μας με τροφές και συμπληρώματα, τα οποία έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία και μειώνουν τις φλεγμονές του σώματος
  • Τα καροτονοειδή τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, όπως είναι οι γλυκοπατάτες, τα καρότα και τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι, το μπρόκολο, οι λαχανίδες, το σπανάκι, το σέσκουλο, το κάρδαμο, όπως έδειξε έρευνα, μειώνουν τα συμπτώματα και τον αριθμό κρίσεων του άσθματος (9).
  • Ενισχύουμε την διατροφή μας με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά (οργανικής προέλευσης κατά προτίμηση) ή και με συμπληρώματα αυτής της βιταμίνης
  • Προτιμάμε τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά, όπως είναι το κεφίρ, το τουρσί, το γιαούρτι και αν κριθεί απαραίτητο λαμβάνουμε ένα καλό συμπλήρωμα προβιοτικών.
  • Τα ωμέγα-3 λιπαρά έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα έχουμε πάντα στην διατροφή μας.
  • Αποφεύγουμε ή περιορίζουμε στο ελάχιστο δυνατό την κατανάλωση των αντιβιοτικών φαρμάκων καθώς και την πολλαπλή χρήση των εμβολίων
  • Αποκαθιστούμε την σωστή ενυδάτωση του οργανισμού και εγκαθιστούμε ένα καλό φίλτρο νερού, το οποίο να απομακρύνει τυχόν χλώριο, φθόριο και άλλες βλαβερές ουσίες

Tip: Πίνοντας πριν ένα ποτήρι νερό απαραίτητα και βάζοντας στην γλώσσα ψίγματα αλατιού, ενεργοποιείται άμεσα ο εγκέφαλος ότι μεγάλη ποσότητα αλατιού έχει φθάσει στο σώμα και αρχίζει να χαλαρώνει τα βρογχίλια, ελευθερώνοντας την αναπνοή (17).

  • Το άσθμα όπως αναφέραμε αποτελεί μια φλεγμονώδη πάθηση και ο συνδυασμός διττανθρακικού νατρίου (μαγειρική σόδα) με λεμονοχυμό, μπορεί να βοηθήσει, διότι μειώνει τις φλεγμονές, ρυθμίζει το pH του σώματος και χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία.
  • Η εξάσκηση με βαθιές αναπνοές για λίγα λεπτά της ημέρας, μαθαίνοντας να αναπνέουμε με το διάφραγμα και να χαλαρώνουμε τους μύες του θώρακος και των ώμων, πρέπει να αποτελεί μια από τις κύριες καθημερινές δραστηριότητες των ατόμων με άσθμα.

Tip: Ανασκόπηση από επτά διαφορετικές έρευνες έδειξε ότι οι ασκήσεις με βαθιές αναπνοές, μειώνουν την σοβαρότητα και την διάρκεια των κρίσεων του άσθματος (11).

  • Αποφεύγουμε όσο το δυνατόν τον καθιστικό τρόπο ζωής και να ξοδεύουμε τον περισσότερο χρόνο της ημέρας κλεισμένοι σε εσωτερικούς χώρους.
  • Το άσθμα μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά, όταν το άτομο αλλάξει κλιματικό περιβάλλον. Η εγκατάσταση ενός αποδοτικού συστήματος καθαρισμού του αέρα στο σπίτι, βοηθάει σημαντικά.
  • Ο περιορισμός της επαφής με στοιχεία τα οποία ερεθίζουν την αναπνοή όπως ο καπνός, η σκόνη, τα χημικά καθαριστικά, η μούχλα, έχουν θετικό αντίκτυπο στην μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος.

Tip: Η ελάττωση-εξάλειψη όλων των τροφών οι οποίες δημιουργούν αλλεργίες και φλεγμονές  στον οργανισμό με κύρια την ζάχαρη, τα γαλακτοκομικά παστεριωμένα προϊόντα, τα προϊόντα τα οποία περιέχουν τρανς-λιπαρά οξέα, τα φυτικά έλαια, τα προϊόντα της σόγιας, αποτελούν ένα καλό βήμα μείωσης του άσθματος.

  • Προσπαθούμε να ελέγξουμε-μειώσουμε το καθημερινό stress. Έρευνες δείχνουν ότι οι τεχνικές ελέγχου του stress, βοηθούν στην μείωση του άσθματος και των συμπτωμάτων του.
  • Εξετάζουμε με άλλη ματιά την υπόθεση της υγιεινής (hygiene hypothesis). Υπάρχει μια τάση στον σύγχρονο πολιτισμό μας, σχετικά με την εμμονή στην καθαριότητα, ειδικά στα παιδιά. Οπωσδήποτε αυτό μπορεί να μην είναι και τόσο υγιές, όπως αρχικά έχουμε σκεφθεί. Φαίνεται ότι η έκθεση σε κοινές βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας, μπορεί να συμβάλλει στην παροχή ερεθίσματος στο ανοσοποιητικό σύστημα, για την πρόληψη του άσθματος (16).

΄΄Από την σκοπιά της δημόσιας υγείας, η συχνότερη χρήση των σημερινών πρακτικών υγιεινής, μπορεί να μην είναι απαραιτήτως η καλύτερη΄΄ – Dr. Elaine Larson, Professor of pharmaceutical and therapeutic research and epidemiology  of Columbia University

΄΄ Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι τα μικρόβια τα οποία βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές, μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά από το άσθμα. Το δέρμα των ζώων μπορεί επίσης να είναι μια δεξαμενή για διάφορα είδη μικροβίων, ακολουθώντας παρόμοιους μηχανισμούς, όπως έχουν παρατηρηθεί και σε αγροτικό περιβάλλον ΄΄ – Dr. Christina TischerHelmholtz Munchen Research Center

Tip: Ο Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος των Η.Π.Α. (Environmental Protection Agency), αναφέρει ότι το περιβάλλον στους εσωτερικούς χώρους, είναι δυο έως πέντε φορές πιο τοξικό από το εξωτερικό περιβάλλον!

  • Αποφεύγουμε τα αντιβακτηριακά σαπούνια, τα απολυμαντικά και τα διάφορα χημικά καθαριστικά.
  • Χρησιμοποιούμε μαξιλάρια και μαξιλαροθήκες, τα οποία δεν είναι αλλεργιογόνα. 

Βιταμίνη D και άσθμα

  • Ενισχύουμε τα επίπεδα της βιταμίνης D του οργανισμού με την βοήθεια του ήλιου και με συμπληρώματα. Πρόσφατη έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στην Cochran Database of Systematic Reviews, με την συμμετοχή 435 παιδιών και 658 ενηλίκων με ήπιο έως μέτριο άσθμα, έδειξε ότι εκείνα τα άτομα τα οποία έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D, παρουσίαζαν μικρότερο αριθμό κρίσεων άσθματος, απαιτούνταν λιγότερη χρήση στεροειδών φαρμάκων και εμφάνιζαν μικρότερες πιθανότητες επίσκεψης σε νοσοκομείο, εξ αιτίας των κρίσεων του άσθματος (10). Έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The American Journal of Clinical Nutrition το 2007, έδειξε ότι η έλλειψη της βιταμίνης D μεταξύ των μητέρων, αποτελούσε καθοριστικό παράγοντα για το εάν τα παιδιά τους έπασχαν από άσθμα, ανεξάρτητα από την πρόσληψη βιταμίνης D του παιδιού μετά την γέννηση και ότι η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης D στην μητέρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενδέχεται να μειώσει τον κίνδυνο συμπτωμάτων συριγμού, στις πρώιμες παιδικές ηλικίες (14). Άλλη μελέτη του 2009, καταλήγει στα ίδια συμπεράσματα, δηλαδή ότι υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στα νεογεννηθέντα βρέφη με συμπτώματα μόλυνσης του ανωτέρου αναπνευστικού και της ανεπάρκειας της βιταμίνης D, τόσο σ’ αυτά όσο και στις μητέρες τους. Η μελέτη συνοψίζει: τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα νεογνά με υποκλινική ανεπάρκεια βιταμίνης D, μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο να υποφέρουν από συμπτώματα μόλυνσης του ανωτέρου αναπνευστικού. Η ισχυρή θετική συσχέτιση μεταξύ των συγκεντρώσεων της βιταμίνης D των νεογέννητων και των μητέρων, δείχνει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην επαρκή συμπλήρωση των μητέρων με την βιταμίνη D, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά τους χειμερινούς μήνες (15). 

Μαγνήσιο και άσθμα

Tip: Το μαγνήσιο παίζει ουσιαστικό ρόλο στον έλεγχο του άσθματος, διότι αποτελεί ένα από τα πλέον ισχυρά αντιφλεγμονώδη στοιχεία.

Tip: ΄΄ Η ανεπάρκεια μαγνησίου, ενισχύει σίγουρα την αλλεργική κατάσταση στον οργανισμό ΄΄ – Jerry M. Phillips, D.Sc, Ph.D, George Washington University Medical Center

Tip: Αυξάνοντας τα επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό, μπορούμε να βοηθήσουμε στον έλεγχο και την αποφυγή κρίσεων άσθματος και αλλεργιών. Μπορούμε να μειώσουμε τα επίπεδα της ελευθέρωσης και της συγκέντρωσης ισταμίνης στο σώμα, να μειώσουμε τις φλεγμονές των αεραγωγών και των πνευμόνων.

Το μαγνήσιο έχει άμεση σχέση με την κυτταρική ισορροπία (homeostasis), παίρνει μέρος σε δεκάδες ενζυματικές αντιδράσεις, ενώ δρα και ως χαλαρωτικό για τους μύες. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το μαγνήσιο μπορεί να έχει αντισταθμιστικά αποτελέσματα σε καταστάσεις βρογχοσυστολής και περίσσειας ισταμίνης στον οργανισμό. Έρευνα από ομάδα ερευνητών, η οποία δημοσιεύθηκε το 2010 σχετικά με την χρήση συμπληρωμάτων μαγνησίου για τον έλεγχο του άσθματος και της ποιότητας ζωής σε άνδρες και γυναίκες με ήπιο έως μέτριο άσθμα, έδειξε ότι τα άτομα τα οποία έπαιρναν συμπληρώματα μαγνησίου (citrate), 340 mg την ημέρα για 6 μήνες, βελτίωσαν την ικανότητα μετακίνησης του αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες, πέτυχαν έλεγχο του άσθματος και βελτίωσαν την ποιότητα της ζωής τους (6) . Έρευνες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τόσο σε ανθρώπους όσο και σε αρουραίους στα εργαστήρια, έδειξαν ότι οι χαμηλές προσλαμβανόμενες ποσότητες μαγνησίου, είχαν σχέση με δυσλειτουργίες των πνευμόνων (συμπεριλαμβανομένης της χωρητικότητας αυτών και της ροής των αεραγωγών) (7) , ενώ η ανεπάρκεια του μαγνησίου έδειξε μεγαλύτερα επίπεδα ισταμίνης (histamine), παρουσία ουσιών οι οποίες ενεργοποιούσαν διάφορες αλλεργίες (8).

                                                                 Your  Health  In  Your  Hands**

 

*Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που  αφορούν την υγεία του. 

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή . 

 

References

1/ https://el.wikipedia.org/wiki/Ασθμα , 2/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072704 , 3/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24631182 , 4/ https://academic.oup.com/aze/article/173/3/310/130413/Antibiotic-Exposure-by-6-Months-and-Asthma-and , 5/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10564096 , 6/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20100026 ,  7/ https://academic.oup.com/aje/article/155/2/125/107977/Dietary-Magnesium_potassium-Sodium-and-Children-s , 8/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2273195 , 9/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373941 , 10/ www.koin.com/2016/09/14/study-vitamin-d-reduces-severe-asthma-attacks , 11/ www.breathe.erjournals.com/content/10/4/312 , 12/ www.healthy.net/Health/Article/STEROIDS/6656/1 , 13/ https://draxe.com/asthma-symptoms/ , 14/ www.ajcn.nutrition.org/content/85/3/853.abstract , 15/ https://www.ncni.nlm.nih.gov/pubmed/18030309?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed , 16/ https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/04/06/managing-your-childs-asthma-with-natural-medicine.aspx , 17/ YOUR BODY’S MANY CRIES FOR WATER- F. Batmanghelidj, M.D., 18/ https://www.doctorschierling.com/blog/category/asthma , 19/ https://drsircus.com/respiratory-disease/natural-treatments-for-asthma-and-copd/ , 20/ https://drsircus.com/asthma/magnesium-asthma/ , 21/ https://draxe.com/asthma-natural-remedies/ , 22/ https://draxe.cam/asthma-symptoms/ , 23/ https://alsearsmd.com/2007/06/natural-cures-for-inflammation-calm-asthma/ 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest