του Μυλωνά Παναγιώτη

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Είναι μια ασθένεια εκφυλιστική και θανατηφόρα, η οποία περιγράφηκε αρχικά από το Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Αλοΐσιο Αλτσχάιμερ το 1906 (εξ ού και το όνομα). Στα πρώτα στάδια, το συνηθέστερο αναγνωρισμένο σύμπτωμα είναι η απώλεια μνήμης, όπως και η δυσκολία στην επαναφορά στην μνήμη πρόσφατων γεγονότων. Με την πρόοδο της ασθένειας, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σύγχυση, οξυθυμία, επιθετικότητα, ταλάντευση διάθεσης, διακοπή ομιλίας, απώλεια της μακροπρόθεσμης μνήμης, και τη γενική κοινωνική απόσυρση του πάσχοντος καθώς οι αισθήσεις του μειώνονται. Το Αλτσχάιμερ αναπτύσσεται για μια απροσδιόριστη χρονική περίοδο, και μπορεί να αναπτυχθεί για χρόνια. Η έρευνες δείχνουν ότι η ασθένεια συνδέεται με τον σχηματισμό πλακών στον εγκέφαλο.  Από το 2008, περισσότερες από 500 κλινικές δοκιμές ερευνούν πιθανές θεραπείες για την ασθένεια, αλλά είναι άγνωστο εάν οποιαδήποτε από αυτές θα αποδειχθεί επιτυχής. Σύμφωνα με το Alzheimer’s Association, το Αλτσχάιμερ και οι άλλοι τύποι άνοιας, είναι υπεύθυνο για περισσότερους θανάτους απο τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη μαζί. Ας ρίξουμε τώρα μια ματιά στις τελευταίες έρευνες και στα αποτελέσματά τους.

Πρωτοποριακή έρευνα των Πανεπιστημίων Harvard και Brown με επικεφαλής τις Drs. Denis Selkoe και Suzanne de la Monte, απέδειξαν ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη , (γνωστή και ως προδιαβητική κατάσταση), αποτελεί τον κύριο παράγοντα για το ξεκίνημα της αλληλουχίας ζημιών στον εγκέφαλο και η οποία κλέβει την μνήμη, οδηγώντας στην νόσο Αλτσχάιμερ. Η αντίσταση στην ινσουλίνη οδηγεί στην εμφάνιση φλεγμονών και στον εγκέφαλο, χαρακτηριστικό φαινόμενο της αρχής εμφάνισης της άνοιας. Σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 2.632 άνδρες και γυναίκες, η οποία κράτησε πάνω από πέντε χρόνια και τα αποτελέσματα της δημοσιεύθηκαν στην Journal of the American Medical Association το 2004, βρέθηκε ότι τα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη και με φλεγμονές, είχαν δραματική εμφάνιση πτώσης στις γνωστικές λειτουργίες. Άλλοι ερευνητές καταλήγουν στο ότι υπάρχει ισχυρή διασύνδεση μεταξύ της διατροφής την οποία ακολουθεί κάποιος και του ρίσκου της εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που προκαλείται και ο διαβήτης τύπου 2. Σύμφωνα με έρευνα της Mayo Clinic, με συμμετοχή 11.000 ατόμων βρέθηκε ότι οι διαβητικοί εμφάνισαν μεγαλύτερη ταχύτητα πτώσης στις γνωστικές ικανότητες και στην εμφάνιση άνοιας. Σε έρευνα πάλι από την Mayo Clinic, η οποία δημοσιεύθηκε στην Journal of Alzheimers Disease, βρέθηκε ότι διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες, αυξάνει κατά 89% το ρίσκο για την εμφάνιση της άνοιας.

Tip: Σύμφωνα με την World Health Organization η άνοια δεν αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη της γήρανσης.

Σύμφωνα με τον Dr. David Perlmutter  συγγραφέα του βιβλίου Grain Brain, τα στοιχεία και οι μαρτυρίες δείχνουν ότι διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες, η οποία συνοδεύεται με άνοδο του σακχάρου του αίματος, έχουν άμεση σχέση με την συρρίκνωση του κέντρου μνήμης του εγκεφάλου. Και όταν ο ιππόκαμπος (hippocampus) ο οποίος αποτελεί το κέντρο της μνήμης συρρικνώνεται, έχουμε απώλεια μνήμης. Ερευνητές επίσης από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin των ΗΠΑ το 2007, ανακάλυψαν ότι υπάρχει πολύ στενή σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης D στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ και στα πτωχά αποτελέσματα των γνωστικών τεστ στα οποία υποβλήθηκαν. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Manchester, βρήκαν ότι παίρνοντας μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης D, βοηθάει τα άτομα μεγάλης ηλικίας, να παραμένουν πνευματικά ικανοί. Έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από μια διεθνή ομάδα ερευνητών, η οποία κράτησε έξι χρόνια, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην Science Daily τον Αύγουστο του 2014, κατέληξε στο ότι τα άτομα στα οποία υπήρχε σοβαρή έλλειψη της βιταμίνης D, είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια και Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με μια έρευνα Ιαπώνων, η αντίσταση στην ινσουλίνη και  ο διαβήτης, φαίνεται ότι επιταχύνουν την ανάπτυξη πλακών στον εγκέφαλο, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ. Η έρευνα παρακολούθησε 135 άτομα για δέκα έως δεκαπέντε χρόνια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη οδηγεί στην εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 και με την σειρά του ο διαβήτης αυξάνει το ρίσκο για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ. Έρευνα επίσης έδειξε ότι τα άτομα τα οποία πάσχουν από κατάθλιψη, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν οποιοδήποτε τύπο άνοιας και Αλτσχάιμερ. Άλλη έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1400  άτομα ηλικίας 50 ετών, τα οποία υποβάλλονταν σε γνωστικά τεστ για 14 χρόνια, έδειξε ότι τα υπέρβαρα άτομα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ πιο σύντομα από τα άτομα με φυσιολογικό βάρος σώματος. Μάλιστα δε άλλη έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε το 2008 έδειξε ότι τα επιπλέον κιλά τα οποία είναι συγκεντρωμένα στην κοιλιακή χώρα, σχετίζονται με αυξημένο ρίσκο για την εμφάνιση άνοιας.

(συνεχίζεται)     www.yourhealthinyourhands.gr/ania-ke-altschaimer-mathenis-ke-prolavenis-meros-2o/

                                H  Υγεία Στα Χέρια Σας   –   Your Health In Your Hands**

                                                                                                                         

 

*Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που  αφορούν την υγεία του.

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή

Pin It on Pinterest