του Παναγιώτη Μυλωνά

Σύμφωνα με τις πρόσφατες αναφορές σε διεθνή papers που αναφέρονται στις δοκιμές της χλωροκίνης (ή υδροχλωροκίνης), ενός υπάρχοντος φαρμάκου για την ελονοσία, σε ασθενείς με τον κορονοϊό, προκύπτουν αποτελέσματα τα οποία είναι πολύ αισιόδοξα. Βέβαια το δείγμα των ασθενών που έγιναν οι δοκιμές είναι πολύ μικρό, δεν παύει όμως να είναι ενθαρρυντικό για μελλοντικές έρευνες με μεγαλύτερο δείγμα ατόμων, σε παγκόσμια κλίμακα.

Ας ρίξουμε μια ματιά στις σχετικές μελέτες. Μια μελέτη με τίτλο:΄΄Ιόντα ψευδαργύρου Zn2 + αναστέλλουν τη δράση της πολυμεράσης του κονοναϊού και ιονοφόρα ψευδαργύρου, αποκλείουν την αντιγραφή αυτών των ιών στην κυτταρική καλλιέργεια΄΄ , η οποία δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2010 στην εφημερίδα PLOSPATHOGENS, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι  η αύξηση της ενδοκυτταρικής συγκέντρωσης ιόντων ψευδαργύρου (Ζη2 +) με την χρήση ιονοφόρων  ψευδαργύρου (zinc ionophore) όπως η πυριθειόνη (pyrithione ή ΡΤ), μπορεί να επηρεάσει αποτελεσματικά την αντιγραφή του RNA μιας ποικιλίας ιών, συμπεριλαμβανομένου του ιού της πολιομυελίτιδας και του ιού της γρίπης (1).

Tip: Η χλωροκίνη είναι ένα ιονοφόρο του ψευδαργύρου.

Μια άλλη έρευνα με τίτλο ΄΄ Η χλωροκίνη είναι ένα ιονοφόρο του ψευδαργύρου΄΄, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα PLOSONE τον Οκτώβριο του 2014, αναφέρει ότι ο συνδυασμός χλωροκίνης και ψευδαργύρου, αύξησε την κυτοτοξικότητα της χλωροκίνης και προκάλεσε την απόπτωση στα καρκινικά κύτταρα . Έτσι, η χλωροκίνη είναι ένα ιονοφόρο ψευδαργύρου, μια ιδιότητα που μπορεί να συμβάλει στην αντικαρκινική δραστηριότητα της χλωροκίνης (2).

Με απλά λόγια, ο μηχανισμός είναι ο ακόλουθος. Οι διαφόρων τύπων ιοί, μεταξύ αυτών και οι κορονοϊοί, έχουν την ικανότητα να εισέλθουν στο κύτταρο, να κλέψουν την ΄΄μηχανή΄΄ αντιγραφής του RNA του κυττάρου και να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται από μόνοι τους, μειώνοντας αισθητά την αναπαραγωγική ικανότητα του υγιούς κυττάρου. Κατόπιν μπορούν να εξέλθουν των κυττάρων και να μεταδοθούν και σε άλλα άτομα. Τα ιόντα ψευδαργύρου (Zn2+), δεν μπορούν με ευκολία να διαπεράσουν την λιπώδη μεμβράνη του κυττάρου, ώστε μεγάλες ποσότητες να εισέλθουν στο κύτταρο και να το προστατέψουν από την ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των διαφόρων παθογόνων ιών. Η χλωροκίνη όμως βοηθάει στην είσοδο των ιόντων ψευδαργύρου (Zn2+)  εντός του κυττάρου, διαπερνώντας πλέον εύκολα τις κυτταρικές μεμβράνες.

Tip: Η χλωροκίνη, ενισχύει τη απορρόφηση του ψευδαργύρου εντός των κυττάρων, εμποδίζοντας την αναπαραγωγή και τον πολλαπλασιασμό των ιών, με ταυτόχρονη εξουδετέρωση αυτών.

Πρόσφατο άρθρο με τίτλο ΄΄Συναίνεση εμπειρογνωμόνων για την φωσφορική χλωροκίνη, για τη θεραπεία νέας πνευμονίας από κοροναϊό΄΄, δημοσιευμένο στις 12 Μαρτίου του 2020 στην Κίνα από Κινέζους ερευνητές, αναφέρει χαρακτηριστικά : ΄΄ στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, ένας νέος κορονοϊός (COVID-19) προκάλεσε ξέσπασμα στην Wuhan και γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλες τις επαρχίες της Κίνας και σε 26 άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας σε μια σοβαρή κατάσταση για την πρόληψη της επιδημίας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένο φάρμακο. Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι η φωσφορική χλωροκίνη (χλωροκίνη), είχε ένα ευρύ φάσμα αντι-ιικών επιδράσεων, συμπεριλαμβανομένου του αντι-κορονοϊού. Εδώ διαπιστώσαμε ότι η θεραπεία των ασθενών που διαγνώστηκαν ως νέα πνευμονία κορονοϊού με χλωροκίνη, μπορεί να βελτιώσει το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας, να μειώσει τη διαμονή στο νοσοκομείο και να βελτιώσει την έκβαση του ασθενούς. Προκειμένου να καθοδηγηθεί και να ρυθμιστεί η χρήση χλωροκίνης σε ασθενείς με νέα πνευμονία του κορονοϊού, η πολυκεντρική ομάδα συνεργασίας του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας της Επαρχίας Γκουανγκντόνγκ (Department of Science and Technology of Guangdong Province and Health Commission of Guangdong Province)  και της Επιτροπής Υγείας της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ για την χλωροκίνη στη θεραπεία νέας πνευμονίας από κορώνα, προκάλεσε εκτενή συζήτηση με την συναίνεση εμπειρογνωμόνων. Αυτοί συνιστούσαν ένα δισκίο φωσφορικής χλωροκίνης, των 500 mg δύο φορές την ημέρα για 10 ημέρες σε ασθενείς που διαγνώστηκαν ως ήπιες, μέτριες και σοβαρές περιπτώσεις νέας πνευμονίας από κορονοϊό και χωρίς αντενδείξεις στη χλωροκίνη (3) ΄΄.

Άλλο ένα πρόσφατο αισιόδοξο paper δημοσιευμένο στις 10 Μαρτίου του 2020 με τίτλο ΄΄ Η υψηλή θερμοκρασία και η υψηλή υγρασία, μειώνει τη μετάδοση του COVID-19΄΄, καταλήγει ότι:

Tip:Το αποτέλεσμα είναι συνεπές με το γεγονός ότι η υψηλή θερμοκρασία και η υψηλή υγρασία μειώνουν σημαντικά τη μετάδοση του ιού. Υποδεικνύει ότι η άφιξη της καλοκαιρινής και βροχερής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τη μετάδοση του COVID-19 (4).

Όλα τα ανωτέρω βέβαια βρίσκονται σε πειραματικό επίπεδο ακόμη, αλλά οι μελέτες των ειδικών επιστημόνων συγκλίνουν στο ότι σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα στην μάχη με τον κορονοϊό.

Τα καλύτερα λοιπόν είναι μπροστά μας. Να αισιοδοξούμε και προπαντός να λέμε όχι στον φόβο, ο οποίος στρεσάρει τα μέγιστα τον οργανισμό, στερώντας τον το πολύτιμο οξυγόνο.

Tip: Φροντίζουμε πάντα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, του καλύτερου συμμάχου μας στην μάχη με τους ιούς.

                               

                                                                   Your  Health  In  Your  Hands**

*Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση ή αντικατάσταση ιατρικών συμβουλών. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που αφορούν την υγεία του. 

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή .

References

1/ https://journals.plos.org/plospathogens/article?id=10.1371/journal.ppat.1001176, 2/ https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0109180 , 3/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32164085 , 4/ https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3551767

 

 

Pin It on Pinterest