του Παναγιώτη Μυλωνά

Συμπτώματα λεμφικής δυσλειτουργίας (συμφόρησης) και παθήσεις του λεμφικού συστήματος

Tip: Εξ αιτίας της κακής διατροφής, ελλιπούς αποτοξίνωσης του οργανισμού, έλλειψη άσκησης, ανεξέλεγκτου stress και αφυδάτωσης και λόγω του ότι το λεμφικό σύστημα είναι ανεξάρτητο από την καρδιά (μυϊκή αντλία) και η κυκλοφορία της λέμφου γίνεται με φυσικό τρόπο και χάρις στην κίνηση του σώματος, μπορεί να συσσωρευτούν μεγάλες ποσότητες τοξινών, φθαρμένων κυττάρων, παραπροϊόντων μεταβολισμού, πρωτεϊνών, τόσο στα λεμφικά αγγεία όσο και στα λεμφογάγγλια, δημιουργώντας την λεγόμενη συμφόρηση (congestion) του λεμφικού συστήματος. Αποτέλεσμα όλες οι ουσιώδεις λειτουργίες του λεμφικού συστήματος αρχίζουν να υπολειτουργούν-δυσλειτουργούν.

Μια σειρά συμπτωμάτων και παθήσεων, είναι η αρχή της εμφάνισης της συμφόρησης του λεμφικού συστήματος. Οι κυριότητες είναι : το πρήξιμο των λεμφαδένων, πόνος στις αρθρώσεις, χρόνια κόπωση, μυϊκοί πόνοι, συμπτώματα ινομυαλγίας, αρθρίτιδα (ρευματοπάθειες), σφίξιμο δακτυλιδιών των δακτύλων, κατακράτηση υγρών, ξηροδερμία, παχυσαρκία, οσφυαλγία, κεφαλαλγίες-ημικρανίες, εύκολα κρυολογήματα, ζαλάδες-ίλιγγος, διαταραχές μνήμης και εγκεφάλου, οίδημα, λέμφωμα, καρκίνος του λεμφικού συστήματος (λέμφωμα Hodgkin).

Tip: Καμία πάθηση δεν μπορεί να κάνει την εμφάνισή της, όταν η λέμφος (λεμφικό σύστημα) και το αίμα (κυκλοφορικό σύστημα), κυκλοφορούν ελεύθερα και απρόσκοπτα.

Tip: Ο καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί, λόγω χρόνιας σοβαρής λεμφικής συμφόρησης. Οι όγκοι συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους, πρώτα στα σημεία με την μεγαλύτερη λεμφική συμφόρηση.

Tip: Εξ αιτίας της λεμφικής συμφόρησης και της κακής κυκλοφορίας του αίματος, είναι δυνατόν το μεσοκυττάριο υγρό (το υγρό που περιβάλλει τα κύτταρα), να κατακλυστεί από τοξίνες και παραπροϊόντα μεταβολισμού, χωρίς την δυνατότητα απομάκρυνσής τους μέσω της λέμφου.

Tip: Η μακροχρόνια παραμονή όλων αυτών των τοξινών και άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού και των ελευθέρων ριζών στο μεσοκυττάριο υγρό και η μη αποτοξίνωσή τους μέσω του λεμφικού συστήματος, μπορεί να προκαλέσει την μετάλλαξη των υγιών κυττάρων (αερόβια λειτουργία κυττάρων) σε καρκινικά (εναερόβια λειτουργία κυττάρων), λόγω της μακροχρόνιας στέρησης οξυγόνου.

Tip: Καρκινικά κύτταρα ευρισκόμενα στα λεμφογάγγλια (λεμφαδένες), καθορίζουν την πρόοδο της θεραπείας κατά του καρκίνου, καθώς και το στάδιο εξέλιξής του.

Στην ιατρική χρησιμοποιείται το σύστημα ΄΄ΤΝΜ system΄΄, για την κατηγοριοποίηση του επιπέδου (στάδιο) εμφάνισης του καρκίνου (όγκου), της μετάστασης και των λεμφαδένων. Είναι ένα σύστημα για την περιγραφή της ποσότητας και της εξάπλωσης του καρκίνου στο σώμα ενός ασθενούς. Το T περιγράφει το μέγεθος του όγκου και την οποιαδήποτε εξάπλωση του καρκίνου στον κοντινό ιστό. Το Ν περιγράφει την εξάπλωση του καρκίνου στους κοντινούς λεμφαδένες και το Μ περιγράφει τη μετάσταση (διάδοση καρκίνου σε άλλα μέρη του σώματος). Το σύστημα αυτό δημιουργήθηκε και ενημερώνεται από την αμερικανική Μεικτή Επιτροπή για τον Καρκίνο (AJCC) και τη Διεθνή Ένωση κατά του Καρκίνου (UICC). Το σύστημα ΄΄TNM΄΄ χρησιμοποιείται για την περιγραφή των περισσότερων τύπων καρκίνου (1). Το σύστημα σταδιοποίησης  ΄΄TNM΄΄ για όλους τους συμπαγείς όγκους, επινοήθηκε από τον Pierre Denoix μεταξύ του 1943 και του 1952, χρησιμοποιώντας το μέγεθος και την προέκταση του πρωτεύοντος όγκου, την λεμφατική του εμπλοκή και την παρουσία μεταστάσεων για να ταξινομήσει την πρόοδο του καρκίνου (2).

Οι λεπτομέρειες για τις πιθανές ενδείξεις του συστήματος ΄΄ΤΝΜ΄΄, έχουν ως εξής :

Για τον πρωτογενή όγκο (Τ) :

-ένδειξη  TX: Ο κύριος όγκος δεν μπορεί να μετρηθεί.

-ένδειξη T0: Ο κύριος όγκος δεν μπορεί να βρεθεί.

-ένδειξη T1, T2, T3, T4: Αναφέρεται στο μέγεθος και / ή την έκταση του κύριου όγκου. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός μετά τον Τ, τόσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος ή όσο περισσότερο έχει αναπτυχθεί σε κοντινούς ιστούς.

Για τους περιφερειακούς λεμφαδένες (N)

-ένδειξη NX: Ο καρκίνος στους κοντινούς λεμφαδένες δεν μπορεί να μετρηθεί.

-ένδειξη Ν0: Δεν υπάρχει καρκίνος στους κοντινούς λεμφαδένες.

-ένδειξη N1, N2, N3: Αναφέρεται στον αριθμό και τη θέση των λεμφαδένων που περιέχουν καρκίνο. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός μετά το Ν, τόσο πιο πολλοί  λεμφαδένες περιέχουν καρκίνο.

Για απομακρυσμένες μεταστάσεις (Μ)

-ένδειξη MX: Η μετάσταση δεν μπορεί να μετρηθεί.

-ένδειξη M0: Ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.  ένδειξη  M1: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος (3).

Tip: Οι νέες έρευνες δείχνουν ότι η υγιής λειτουργία του λεμφικού συστήματος, εξασφαλίζει και διατηρεί σε ομαλά επίπεδα τόσο τα επίπεδα της ινσουλίνης, όσο και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα (4).

Προστασία του λεμφικού συστήματος

Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό, ότι η εύρυθμη λειτουργία του λεμφικού συστήματος, βασίζεται στην ορθή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και αντιστρόφως. Ελεύθερη ροή αίματος, καθαρό αίμα με αλκαλικό pH, μπορούν να εξασφαλίσουν ταυτόχρονα και την υγεία του λεμφικού συστήματος.

Tip: Η υγιεινή διατροφή πλούσια στα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, η κάθε είδους άσκηση, ο ποιοτικός ύπνος, ο έλεγχος του stress, η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, ο έλεγχος του οξειδωτικού stress (ελεγχόμενη παραγωγή ελευθέρων ριζών), η ενίσχυση της φυσικής αποτοξινωτικής διαδικασίας του σώματος με κάθε τρόπο, είναι οι βασικές αρχές στις οποίες στηρίζεται η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του λεμφικού συστήματος, όσο και αυτή του κυκλοφορικού συστήματος.

Ειδικότερα:

1/  Ακολουθούμε μια δίαιτα πλούσια σε αντιφλεγμονώδη συστατικά. Έτσι μπορούμε να ελέγξουμε το οξειδωτικό stress, που αποτελεί το ισοζύγιο των προσλαμβανόμενων και παραγόμενων ελευθέρων ριζών στο σώμα μας και της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού, ενισχυμένη από την αντιφλεγμονώδη δίαιτα. Οι φλεγμονές και τα πιθανά πρηξίματα, μπορούν να αποτελέσουν τροχοπέδη στην φυσιολογική τόσο του λεμφικού, όσο και του κυκλοφορικού συστήματος. Η μη έγκαιρη απομάκρυνση των παραπροϊόντων του μεταβολισμού και των τοξινών από το μεσοκυττάριο υγρό μέσω της λέμφου, αποτελούν πηγές φλεγμονών και ΄΄στραγγαλίζουν΄΄ το περιβάλλον των κυττάρων.

Tip: Δίαιτα πλούσια σε θρεπτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά και η αποφυγή συντηρητικών, χημικών και επεξεργασμένων τροφών από το διαιτολόγιο, εξασφαλίζουν ομαλή λειτουργία του λεμφικού συστήματος.

Tip: Το λεμφικό σύστημα αποδίδει τα μέγιστα, σε ένα αλκαλικό περιβάλλον. Φροντίζουμε πάντα για την διατήρηση του αλκαλικού pH του αίματος (7-7.35).

Tip: Η κατανάλωση όλων των κόκκινων-μοβ χρώματος τροφίμων-φρούτων, βοηθάνε στην κίνηση της λέμφου. Κεράσια, μούρα (berries), ρόδια, κράνμπερυς, παντζάρια, έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθάνε στην κίνηση του λεμφικού συστήματος. Ειδικά το βότανο Manjistha (Rubia cordifolia) , (σημαίνει κόκκινη ρίζα) και τα παντζάρια, είναι πολύ αποτελεσματικά στην υγεία του λεμφικού συστήματος (5), (6).

2/ H oποιασδήποτε μορφής άσκηση, με κυρίαρχο ρόλο το περπάτημα.

Tip: Το λεμφικό σύστημα εργάζεται και αποδίδει καλύτερα, με την οποιαδήποτε μορφή κίνηση του σώματος, λόγω του ότι η κίνηση του λεμφικού συστήματος, στηρίζεται στην φυσική κυκλοφορία. Έτσι η κίνηση, ακόμη και το απλό περπάτημα, βοηθάνε στην κίνηση και αποτοξίνωση του λεμφικού συστήματος, βοηθώντας το ταυτόχρονα να μεταφέρει το πολύτιμο φορτίο του σε όλα τα κύτταρα. Σκεφθείτε τους σπουδαιότερους λεμφαδένες που βρίσκονται στις μασχάλες και πόση κίνηση και αποφυγή συμφόρησης, δίνουμε με την κίνηση των χεριών.

Tip: Η αναπήδηση σε ένα απλό τραμπολίνο για λίγα λεπτά της ώρας, είναι αποτελεσματικός σύμμαχος για την κίνηση και την ορθή λειτουργία του λεμφικού συστήματος.

3/ Η σωστή ενυδάτωση του σώματος, βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία και στο πλύσιμο των δυο σπουδαίων αποτοξινωτικών οργάνων, των νεφρών. Η αφυδάτωση του οργανισμού, αποτελεί σοβαρό παράγοντα εμφάνισης συμφόρησης στο λεμφικό σύστημα.

4/ Ο έλεγχος του stress. To χρόνιο  stress προκαλεί όξινο περιβάλλον στον οργανισμό και συμβάλλει στην πιθανή εμφάνιση συμφόρησης του λεμφικού συστήματος.

5/ Η χρήση σάουνας, βοηθάει στην αποτοξίνωση του σώματος. Ως γνωστόν το δέρμα μας, θεωρείται το τρίτο νεφρό του οργανισμού και παίζει αποφασιστικό ρόλο στην απομάκρυνση των τοξινών, μέσω των πόρων του. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ αποσμητικά και αντιιδρωτικά, διότι φράζουν τους πόρους του δέρματος. Το τρίψιμο του δέρματος με μια στεγνή πετσέτα, βοηθάει στον καθαρισμό του.

Tip: ¨Έρευνες δείχνουν ότι η χρήση σάουνας, μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με χρόνιους σωματικούς πόνους, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, κατάθλιψης και καρδιακής ανεπάρκειας (7).

6/ Το ειδικό μασάζ για το λεμφικό σύστημα, βοηθάει την απελευθέρωση τοξινών από τα κύτταρα και αποκαθιστά την ομαλή λειτουργία σε περιοχές με λεμφική συμφόρηση. Απαιτούνται ειδικές γνώσεις από το άτομο που θα πραγματοποιήσει το λεμφικό μασάζ, όσον αφορά την εξάπλωση και λειτουργία των λεμφαγγείων και των λεμφογαγγλίων.

7/ Προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, μπορούν να διαταράξουν – προκαλέσουν φθορές στις εσωτερικές βλέννες του εντέρου, με πιθανή την εμφάνιση λεμφικής συμφόρησης. Το 80% περίπου του λεμφικού συστήματος εντοπίζεται στην εντερική οδό (Gut Associated Lymphatic TissuesGALT), οπότε η ποιότητα της εντερικής χλωρίδας, παίζει σημαντικό ρόλο στην λεμφική κυκλοφορία, στην αποτοξίνωση και στην ποιότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Στο έντερο αναπτύσσονται και καταπολεμιούνται οι περισσότεροι παθολογικοί μικροοργανισμοί, βακτήρια, μύκητες. Ατελής πέψη των τροφών, μπορεί να προκαλέσει την συγκέντρωση μεγάλης ποσότητας τοξικών υλικών στο έντερο, προκαλώντας επιπλοκές τόσο στο λεμφικό σύστημα, όσο και σε άλλες περιοχές στον οργανισμό.

8/ Η διατήρηση της άριστης κατάστασης του ήπατος, του κύριου αποτοξινωτικού οργάνου του σώματος, με τις σε τακτικά χρονικά διαστήματα μεθόδους αποτοξίνωσης του και η ενίσχυση της λειτουργίας του, μέσω κατάλληλης διατροφής και συμπληρωμάτων.

                                                                            Your  Health  In  Your  Hands**

*Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση ή αντικατάσταση ιατρικών συμβουλών. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που αφορούν την υγεία του. 

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή .

References

1/ https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/tnm-staging-system , 2/ https://en.wikipedia.org/wiki/TNM_staging_system , 3/ https://www.cancer.gov/about-cancer/diagnosis-staging/staging , 4/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15386809 , 5/ http://www.subodhgupta.com/manjistha-benefits-for-lymphatic-drainage-system/ , 6/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20195764 , 7/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20569036 , 8/ https://draxe.com/lymphatic-system/ , 9/ http://lifespa.com/the-miracle-of-lymph/ , 10/ https://lifespa.com/lymph-blood-sugar-ampk/

 

 

 

 

Pin It on Pinterest