΄΄ Ο μεγαλύτερος εχθρός της γνώσης  δεν είναι η άγνοια, είναι η ψευδαίσθηση της γνώσης΄΄ –  Stephen Hawking

Ένας από τους πλέον δύσκολα ελεγχόμενους και διαχειρίσιμους τύπος καρκίνου, είναι ο καρκίνος του παγκρέατος. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι βαίνει συνεχώς με αυξανόμενους ρυθμούς, ενώ μικρότερο ποσοστό από το 5% των ασθενών, μπορεί να επιβιώσει για 5 χρόνια. Με άλλα λόγια το 95% των ατόμων που προσβάλλονται από τον καρκίνο του παγκρέατος, καταλήγουν από αυτή την πάθηση. Είναι επίσης γνωστό ότι για τον καρκίνο του παγκρέατος στο 4ο στάδιο, δεν υπάρχει θεραπεία και ότι ο καρκίνος του παγκρέατος σκοτώνει περισσότερους από 250.000 ανθρώπους το χρόνο παγκοσμίως και έχει το χειρότερο ποσοστό επιβίωσης από οποιονδήποτε άλλο όγκο. Για χρόνια, οι επιστήμονες αναζητούσαν τρόπους εύρεσης δεικτών, καθώς και εντοπισμό των παραγόντων κινδύνου, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προηγούμενη ανίχνευση του καρκίνου του παγκρέατος.

Ας δώσουμε λοιπόν κάποια χρήσιμα στοιχεία και πληροφορίες, βασισμένα πάντα σε αξιόπιστες έρευνες, σχετικά με τους παράγοντες οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή ή στην μείωση του ρίσκου εμφάνισης του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου.

Αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C, E και σελήνιο. Πως μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση του καρκίνου του παγκρέατος;

Έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή 23.658 ατόμων ηλικίας 40-70 ετών και η οποία διήρκησε 10 χρόνια, με σκοπό την διερεύνηση αν τα διαιτητικά αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες C και E, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος, για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας ημερήσια ημερολόγια διατροφής 7 ημερών, την ακριβέστερη διατροφική μεθοδολογία στην ενδεχόμενη εργασία. Η έρευνα  καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι οι υψηλότερες προσλήψεις των αντιοξειδωτικών σελήνιο, οι βιταμίνες C και Ε , μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος κατά 67% !!!. Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2012 στο Gut, το περιοδικό της Βρετανικής Εταιρείας Γαστρεντερολογίας (British Society of Gastroenterology).

Tip: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με τη μεγαλύτερη πρόσληψη σεληνίου από τη διατροφή, ήταν κατά το ήμισυ πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του παγκρέατος, σε σχέση με τα άτομα με τη χαμηλότερη πρόσληψη. Εκείνοι οι οποίοι κατανάλωναν την υψηλότερη διαιτητική πρόσληψη των τριών αντιοξειδωτικών – το σελήνιο και οι βιταμίνες C και E – ήταν 67% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του παγκρέατος σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη (1), (2).

Το μαγνήσιο και ο καρκίνος του παγκρέατος

Tip: Η λήψη μαγνησίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος, ενός από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους, σύμφωνα με μελέτη του 2015.

Μέχρι τώρα, δεν ήταν γνωστό αν το μαγνήσιο μείωνε έμμεσα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος (μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη) ή εάν είχε άμεσο αντίκτυπο στον σχηματισμό του καρκίνου. Τα ευρήματα της μελέτης VITamins και Lifestyle που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα British Journal of Cancer το 2015, εξέτασαν περισσότερους από 66.000 ασθενείς σε μια βάση δεδομένων για την υγεία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι πληρούσαν το συνιστώμενο διαιτητικό όριο (Recommended Dietary Allowance  ή RDA) για το μαγνήσιο, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος σε σύγκριση με εκείνους που δεν πληρούσαν το όριο του RDA για αυτό το συγκεκριμένο μέταλλο.

Tip: Η συνιστώμενη ημερήσια δόση (RDA) για το μαγνήσιο για ενήλικες, είναι 310-420 mg ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.

Tip: Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 76% της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος σε αυτούς που πήραν λιγότερο από το όριο του RDA για μαγνήσιο, σε σύγκριση με αυτούς που συνάντησαν ή υπερέβησαν το συνιστώμενο επίπεδο βάσης (3).

΄΄ Η έντονη επίδραση, παρατηρήθηκε μόνον σε όσα άτομα έπαιρναν τόσο διαιτητικά το μαγνήσιο, όσο και τα συμπληρώματα μαγνησίου τα οποία ήταν ευεργετικά΄΄, τονίζει ο συγγραφέας της μελέτης Daniel Dibaba, υποψήφιος διδάκτορας, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα στο Bloomingto !

Tip: ΄΄ Για όσους βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος, η προσθήκη συμπληρωμάτων μαγνησίου στη διατροφή τους μπορεί να αποδειχθεί επωφελής για την πρόληψη αυτής της ασθένειας “, δήλωσε ο συγγραφέας της έρευνας  Daniel Dibaba PhD.

H επίδραση του ήλιου στην εμφάνιση του καρκίνου του παγκρέατος

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος σε άτομα τα οποία ζουν σε περιοχές, οι οποίες παρουσιάζουν μικρότερη έκθεση στον ήλιο.

Tip: Ερευνητές παρουσίασαν στο συνέδριο του Αμερικανικού Συνδέσμου για την Έρευνα για τον Καρκίνο του παγκρέατος ( American Association for Cancer Research Pancreatic Cancer Conference ), αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με την οποία, τα άτομα που γεννήθηκαν σε περιοχές με την υψηλότερη ηλιοφάνεια, είχαν 24% χαμηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση του καρκίνου του παγκρέατος, σε σχέση με όσους ζούσαν σε περιοχές με την μικρότερη ηλιοφάνεια (4).

Οι μυκητιακές λοιμώξεις και ο καρκίνος του παγκρέατος

Μέχρι τώρα, έχουμε ακούσει πιθανώς ότι το σώμα μας, είναι γεμάτο με βακτήρια. Περίπου 100 τρισεκατομμύρια από αυτά ζουν στο δέρμα μας, στο στόμα μας και στις σπείρες των εντέρων μας. Μερικά μας προστατεύουν από τις λοιμώξεις και μας βοηθούν να χωνέψουμε τα τρόφιμα, ενώ άλλα μπορεί να μας κάνουν να αρρωστήσουμε σοβαρά. Οι μύκητες (fungi) , οι ιοί (viruses)  και τα πρωτόζωα (protozoa), μπορούν να νοιώσουν το σώμα μας σαν το σπίτι τους επίσης. Οι μύκητες είναι λιγότερο πολυάριθμοι από τα βακτήρια κατά τάξεις μεγέθους, αλλά καθώς οι ερευνητές μαθαίνουν, αυτοί οι αγνοημένοι οργανισμοί,  διαδραματίζουν σημαντικό φυσιολογικό ρόλο και όταν ο αριθμός τους ξεφύγει, μπορούν να τροποποιήσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ακόμη και να επηρεάσουν την ανάπτυξη του καρκίνου.

Στις 3 Οκτωβρίου του 2019, οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο με τίτλο “Στο πάγκρεας, οι κοινοί μύκητες, μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου“, αναφερόμενοι σε ευρήματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο διάσημο περιοδικό Nature. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη: οι μύκητες μπορούν να  μεταναστεύσουν από τον αυλό του εντέρου στο πάγκρεας και αυτό εμπλέκεται στην παθογένεια του παγκρεατικού αδενοκαρκινώματος  (Pancreatic ductal adenocarcinoma ή PDA), που είναι κακοήθεια του εξωκρινικού παγκρέατος, με τη χειρότερη πρόγνωση μεταξύ όλων των συμπαγών όγκων, όπου σύντομα θα εξελιχτεί ως την δεύτερη σημαντικότερη αιτία θανάτων, οι οποίοι σχετίζονται με τον καρκίνο (5), (6). Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι όγκοι PDA είχαν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ενός κοινού μυκητιακού γένους, το οποίο ονομάζεται Malassezia.

Tip: οι μύκητες οι οποίοι παγιδεύονται στο πάγκρεας, φαίνεται ότι οδηγούν στην ανάπτυξη του όγκου, ήτοι στην εμφάνιση του καρκίνου του παγκρέατος.

Tip: Ο περιβάλλον υγιής ιστός, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, το κολλαγόνο και άλλες ίνες που συγκρατούν τον όγκο, καθώς και τα αιμοφόρα αγγεία τα οποία το τροφοδοτούν, συμβάλλουν στη στήριξη ή την πρόληψη της ανάπτυξης του καρκίνου του παγκρέατος.

Tip: Ο μυκητιακός πληθυσμός στο πάγκρεας μπορεί να είναι ένας καλός βιοδείκτης για το ποιος κινδυνεύει να αναπτύξει καρκίνο, καθώς και ένας πιθανόν  στόχος για τις μελλοντικές θεραπείες.

΄΄ Πρόκειται για μια τεράστια ευκαιρία για παρέμβαση και πρόληψη, κάτι που δεν έχουμε πραγματικά για τον καρκίνο του παγκρέατος΄΄, δήλωσε η Dr. Christine Iacobuzio-Donahue, ερευνητής καρκίνου του παγκρέατος στο Memorial Sloan Kettering στη Νέα Υόρκη !

Η περιοδοντική νόσος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος

Tip: Μέσα από χρόνιες έρευνες, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπάρχει μια οριστική σχέση μεταξύ της νόσου των ούλων και της εμφάνισης καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.

΄΄ Για χρόνια πιστεύαμε ότι η περιοδοντική νόσος, ήταν απλώς μια εντοπισμένη λοίμωξη των ούλων, αλλά περισσότερα στοιχεία αποδεικνύουν ότι μπορεί να συνδεθεί με μια σειρά συστημικών συνθηκών΄΄ , εξηγεί ο  Terrence J. Griffin, DMD, που εδρεύει στη Βοστώνη και είναι πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Περιοδοντολογίας (7).

Tip: Έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Journal of the National Cancer Institute ,  μας παρέχει τις πρώτες ισχυρές ενδείξεις, ότι η περιοδοντική νόσος, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος, δήλωσε η Dr. Dominique Michaud της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, η οποία ηγήθηκε της έρευνας. Οι άνδρες με ιστορικό περιοδοντικής νόσου, είχαν 64% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος από άνδρες χωρίς ιστορικό (8).

Μερικοί ερευνητές υποθέτουν ότι η χρόνια φλεγμονή, χαρακτηριστικό των περιοδοντικών προβλημάτων, μπορεί να είναι ο ένοχος.

Tip: Τα άτομα με περιοδοντική νόσο, έχουν αυξημένο επίπεδο φλεγμονωδών δεικτών, όπως η C- αντιδρώσα πρωτεΐνη  (CRP) στο αίμα τους.

Tip: ΄΄ Κρατώντας τα ούλα σας υγιή, είναι απλώς μια πραγματικά καλή ιδέα για όλους, δεδομένου ότι τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι η φροντίδα του στόματος σας μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη γενική υγεία΄΄ – Terrence J. Griffin, DMD !

 

Περισσότερες πληροφορίες για τα αίτια δημιουργίας του καρκίνου καθώς και  τα σωστά μέτρα πρόληψης του, στο βιβλίο μου    ΄΄ Το Βιβλίο της Αντιγήρανσης΄΄, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite (https://iwrite.gr/bookstore/vivlio-antigiransis/ ).

                                                                          Your  Health  In  Your  Hands**

*Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση ή αντικατάσταση ιατρικών συμβουλών. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που αφορούν την υγεία του. 

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή .

 References

1/ https://www.medscape.com/viewarticle/767959, 2/ https://gut.bmj.com/content/62/10/1489, 3/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4705892/ , 4/ https://www.medpagetoday.org/hematologyoncology/othercancers/33345?vpass=1, 5/ https://www.nytimes.com/2019/10/03/health/pancreatic-cancer-fungi.html , 6/ https://www.nature.com/articles/s41586-019-1608-2 , 7/ https://letswinpc.org/promising-science/2017/05/26/periodontal-disease-pancreatic-cancer/ , 8/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17228001, 9/ www.drsircus.com

 

 

Pin It on Pinterest