του Παναγιώτη Μυλωνά

΄΄ Έχουμε μάθει να ζούμε με τους έξυπνα πλασαρισμένους μύθους, ώστε η αλήθεια να μας φαίνεται τόσο απόμακρη, μας ξενίζει πλέον ακόμα και στο άκουσμα της και την αποφεύγουμε, σβήνοντας την ολοένα και πιο συχνά από το λεξιλόγιό μας΄΄.

Tip: Κορεσμένα λιπαρά, η απαγορευμένη τροφή που δεν πρέπει να σταματήσετε ποτέ να τρώτε.

Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε ακούσει και διαβάσει την άποψη, συνεπικουρώντας της συμβατικής ιατρικής, ότι η κατανάλωση κορεσμένων ζωικών λιπαρών, είναι βλαβερή για τον οργανισμό μας και προκαλεί καρδιακές παθήσεις. Στην πραγματικότητα όμως αποδεικνύεται, όπως θα δούμε και από τα διασταυρωμένα αποτελέσματα πολλών ερευνών, ότι τα άτομα που έχουν το υψηλότερο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών στην δίαιτά τους, παρουσιάζουν τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η δαιμονοποίηση των κορεσμένων λιπαρών άρχισε το 1953, όταν ο Dr. Ancel Keys,  δημοσίευσε μια οδηγία (paper), η οποία συνέκρινε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών με την θνησιμότητα των καρδιακών παθήσεων. Η θεωρία του αποδείχθηκε ελάχιστη, τουλάχιστον, αλλά η λανθασμένη εξαφάνιση και ο κατευθυνόμενος πόλεμος εναντίον των κορεσμένων λιπαρών, συνεχίζεται  από τότε. Ευτυχώς, η αλήθεια αρχίζει τελικά να βγαίνει στην επιφάνεια, καθώς οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να αμφισβητούν σοβαρά τα ευρήματα της θεωρίας του Dr. Ancel Keys.

Tip: Τα τελευταία 40 τουλάχιστον χρόνια, οι διαφημιστικές καμπάνιες και το μάρκετινγκ, είναι συντεταγμένες στην διαφήμιση των τροφών με πολύ χαμηλά ή μηδενικής περιεκτικότητας λιπαρά, ενώ έμμεσα προωθούν τις τροφές που έχουν δημιουργηθεί στα εργαστήρια με την ονομασία τρανς-λιπαρά οξέα, δαιμονοποιώντας τα κορεσμένα λιπαρά που προέρχονται κυρίως από τις ζωικές πηγές.

Aρκετές  αυτόχθονες φυλές σε όλο τον κόσμο, αποτελούν ζωντανή απόδειξη ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ισοδυναμεί με χαμηλή θνησιμότητα από καρδιακές παθήσεις. Η φυλή των Maasai στην Κένυα και την Τανζανία, της οποίας η βασική διατροφή προέρχεται από το κρέας και το γάλα, με ποσοστό 66% σε κορεσμένα λιπαρά. Οι Εσκιμώοι στην Αρκτική, η βασική τους διατροφή στηρίζεται στο κρέας και το λίπος της φάλαινας, με ποσοστό 75% σε κορεσμένα λιπαρά. Η φυλή Rendille στην Κένυα, την βασική τους διατροφή αποτελεί το γάλα καμήλας και το κρέας, με 63% ποσοστό σε κορεσμένα λιπαρά. Οι Tokealu στα νησιά Atoll της Νέας Ζηλανδίας, η βασική τους τροφή αποτελείται από ψάρια και καρύδες, σε ποσοστό 60% σε κορεσμένα λιπαρά.

Tip: Το μητρικό γάλα περιέχει 54%  κορεσμένα λιπαρά. Δεδομένου ότι το μητρικό γάλα είναι η πιο τέλεια διατροφή που υπάρχει για την ανάπτυξη των βρεφών, η παρουσία υψηλών ποσοτήτων κορεσμένου λίπους δεν μπορεί να ερμηνευτεί εύκολα ως “λάθος” !

Τα λιπαρά γενικά μπορούν να διαιρεθούν σε τέσσερις ομάδες, ανάλογα με την χημική τους σύνθεση :

  1. τα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία προέρχονται από τα ζωικά λιπαρά και τα τροπικά λάδια. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν το βούτυρο, τα τυριά, τα αυγά, το γκί, το κρέας, τα γαλακτοκομικά, το βούτυρο καρύδας, η μαύρη σοκολάτα.
  2.  τα μονοακόρεστα λιπαρά, όπως είναι το παρθένο ελαιόλαδο
  3. τα πολυακόρεστα λιπαρά, όπως είναι τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά
  4. τα τρανς-λιπαρά, όπως είναι οι διάφορες μαργαρίνες.

Tip: Στην ομάδα των κορεσμένων λιπαρών, όλες οι τροφές όπως βούτυρο, γαλακτοκομικά, αναφέρονται με πλήρη λιπαρά και το κρέας αναφέρεται σε ζώα ελευθέρας βοσκής ή βιολογικής εκτροφής.

Μια μετα-ανάλυση από 21 έρευνες, στηριζόμενη σε δεδομένα 350.000 ατόμων για 23 χρόνια, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα American Journal Of Clinical Nutrition τον Ιανουάριο του 2010, καταλήγει:   ΄΄η μετα-ανάλυση προοπτικών επιδημιολογικών μελετών, έδειξε ότι δεν υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το διατροφικό κορεσμένο λίπος συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας ή καρδιαγγειακής νόσου΄΄ (1).

Πρόσφατη έρευνα Καναδών ερευνητών , η οποία ανέλυσε τα αποτελέσματα 41 άλλων σχετικών ερευνών, με τίτλο ΄΄ Η πρόσληψη κορεσμένων και τρανς ακόρεστων λιπαρών οξέων και ο κίνδυνος θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον διαβήτη τύπου 2: συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση μελετών παρατήρησης΄΄, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα BMJ τον Αύγουστο του 2015, καταλήγει στο συμπέρασμα: ΄΄τα κορεσμένα λιπαρά, δεν συνδέονται με τη θνησιμότητα όλων των αιτιών, την καρδιαγγειακή νόσο, την καρδιακή ανεπάρκεια, το ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή τον διαβήτη τύπου 2, αλλά τα στοιχεία είναι ετερογενή με μεθοδολογικούς περιορισμούς. Τα τρανς- λιπαρά, συσχετίζονται με τη θνησιμότητα όλων των αιτίων, τη συνολική στεφανιαία νόσο και την θνητότητα από την στεφανιαία νόσο, πιθανώς λόγω υψηλότερων επιπέδων πρόσληψης βιομηχανικών τρανς- λιπαρών οξέων΄΄ (2).

Tip:  Αρκετές αναφορές από το 2010 επιβεβαίωσαν, ότι τα κορεσμένα λίπη δεν συνδέονται με καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, δηλώνει ο Dr. Ronald M. Krauss, του Νοσοκομείου Παίδων Oakland Research Institute στην Καλιφόρνια, ειδικός στην στεφανιαία νόσο (3).

Στο βιβλίο της η Nina Teicholz δημοσιογράφος-ερευνήτρια, ΄΄ The Big Fat Surprise: Why Butter, Meat, and Cheese Belong in a Healthy Diet΄΄ , αναφέρει ότι είναι πολύ σημαντικό να αντικαταστήσουμε στην διατροφή μας τα τρανς-λιπαρά (μερικώς υδρογονωμένα έλαια), με υγιεινά κορεσμένα λιπαρά. Η Nina Teicholz  προειδοποιεί,  ότι τα φυτικά έλαια πολλών εστιατορίων και παρασκευαστών τροφίμων, ο τρόπος που χρησιμοποιούνται, γίνονται στην πραγματικότητα πιο επιβλαβή από τα τρανς λιπαρά! Ο λόγος είναι ότι επειδή  θερμαίνονται, δημιουργούν εξαιρετικά τοξικά προϊόντα οξείδωσης, συμπεριλαμβανομένων των αλδεϋδών (aldehydes ), οι οποίες είναι εξαιρετικά φλεγμονώδης.

Ο Dr. Mercola στο βιβλίο του ΄΄ Fat for Fuel: A Revolutionary Diet to Combat Cancer, Boost Brain Power and Increase Your Energy΄΄ και η Dr. Cate Shanahan στο βιβλίο της ΄΄ Deep Nutrition: Why Your Genes Need Traditional Food΄΄, περιγράφουν την σπουδαιότητα των κορεσμένων λιπαρών στην διατροφή μας και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι χρειαζόμαστε πραγματικά 60 έως 85 τοις εκατό των ημερήσιων θερμίδων μας με τη μορφή καλών λιπαρών, ενώ τα φυτικά έλαια, όπως το σογιέλαιο, το έλαιο κράμβης και το καλαμποκέλαιο, είναι τόσο τοξικά για το ανθρώπινο σώμα.

Άλλη μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση από 32 μελέτες παρατήρησης, με την συμμετοχή 530.525 ατόμων, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Annals of Internal Medicine τον Μάρτιο του 2014, επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων (5).

Έρευνα η ο ποία πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία, με την συμμετοχή 58.453 ατόμων των οποίων η ηλικία ήταν μεταξύ 40-79 ετών και για μια χρονική περίοδο 14 ετών, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα American Journal of Clinical Nutrition τον Οκτώβριο του 2010, καταλήγει στο συμπέρασμα : η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, συνδέεται με την χαμηλότερη θνησιμότητα από εγκεφαλικό επεισόδιο, συμπεριλαμβανομένης της ενδοπαρεγχυματικής αιμορραγίας και του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (6).

Tip: Τα κορεσμένα λιπαρά, προσφέρουν μια άριστη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, παρέχουν τα απαραίτητα δομικά στοιχεία για την λειτουργία των μεμβρανών των κυττάρων, εξασφαλίζουν την άριστη λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος και δρούνε ως φορείς για τις πολύ σημαντικές λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E και Κ.

Tip: Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα αποτελούν τουλάχιστον το 50% των κυτταρικών μεμβρανών. Είναι αυτά που δίνουν στα κύτταρα την απαραίτητη ακαμψία και ακεραιότητα. Μια προβληματική κυτταρική μεμβράνη, μπορεί να προκαλέσει τη διακοπή της λειτουργίας του κυττάρου και μπορεί ακόμη και να συμβάλλει στην εμφάνιση ασθενειών, καθιστώντας κρίσιμη την πρόσληψη αρκετών κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή μας.

Tip: Τα κορεσμένα λιπαρά παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία των οστών. Για να ενσωματωθεί αποτελεσματικά το ασβέστιο στην σκελετική δομή, τουλάχιστον το 50% των διαιτητικών λιπαρών, θα πρέπει να είναι κορεσμένο. Τα κορεσμένα λιπαρά, μειώνουν την λιποπρωτεΐνη (a) ή Lp (a), μια ουσία στο αίμα, η οποία  δείχνει την πρόοδο στις καρδιακές παθήσεις.

Tip: Τα κορεσμένα λιπαρά, ενισχύουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα κορεσμένα λιπαρά βοηθούν στην ορθή διαχείριση των απαραίτητων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Ενισχύουν την λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ είναι ιδανικά για μαγείρεμα.

Tip: Τα κορεσμένα λιπαρά αποτελούν ένα από τα καλύτερα καύσιμα για την καρδιά και την παραγωγή ενέργειας, ενώ αποτελούν χρήσιμους αντιιικούς παράγοντες.

Tip: Και στην κατανάλωση των κορεσμένων λιπαρών, ισχύει ο χρυσός κανόνας ΄΄ παν μέτρον άριστον΄΄.

Περισσότερα για την επικινδυνότητα των τρανς-λιπαρών οξέων, στο καινούργιο μου βιβλίο με τίτλο ΄΄ Το Βιβλίο της Αντιγήρανσης΄΄, από τις εκδόσεις iWrite ( https://iwrite.gr/bookstore/vivlio-antigiransis/ ) .

                                                                         Your  Health  In  Your  Hands**

*Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση ή αντικατάσταση ιατρικών συμβουλών. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που αφορούν την υγεία του. 

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή .

 References

1/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2824152/ , 2/ https://www.bmj.com/content/351/bmj.h3978 , 3/ https://www.reuters.com/article/us-health-diets-fats/trans-fats-but-not-saturated-fats-linked-to-risk-of-death-idUSKCN0QG2CH20150812?feedType=RSS&feedName=healthNews , 4/ https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/09/01/enjoy-saturated-fats-theyre-good-for-you.aspx , 5/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24723079 , 6/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20685950 , 7/ https://draxe.com/nutrition/saturated-fat/ , 8/ https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/09/22/7-reasons-to-eat-more-saturated-fat.aspx

Pin It on Pinterest