του Παναγιώτη Μυλωνά

Τελευταία οι επιστήμονες της αντιγήρανσης, ασχολούνται εκτενώς με έρευνες σχετικά με τα τελομερή και το ένζυμο τελομεράση, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά, τα οποία μπορούν τόσο να διατηρήσουν το μήκος των τελομερών σε ικανοποιητικά επίπεδα, όσο και να ενεργοποιήσουν το ανωτέρω ένζυμο, το οποίο θα επεκτείνει την ζωή (το μήκος) των τελομερών. Τέτοια θρεπτικά στοιχεία είναι:

1/ Η ρεσβερατρόλη (resveratrol). Βρίσκεται στην φλούδα των σταφυλιών, κυρίως των κόκκινων σταφυλιών. Σύμφωνα με έρευνα, η ρεσβερατρόλη παίζει καθοριστικό ρόλο, όσον αφορά την ενεργοποίηση του ενζύμου τελομεράση (1).

2/ Το πράσινο τσάι (green tea). Σύμφωνα με έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα British Journal of Nutrition το 2010, τα άτομα που είχαν ως συνήθεια να πίνουν συχνά πράσινο τσάι, παρουσίαζαν αύξηση του μήκους των τελομερών τους, η οποία μεταφράζονταν με μία διαφορά πέντε (5) ετών, στην παράταση της ζωής (2).

3/ Η αργινίνη ( larginine). Σύμφωνα με έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα BIochem Biophys Res Commun το 2006, η αργινίνη βελτιώνει την  δραστηριότητα του ενζύμου τελομεράση, αυξάνοντας την παραγωγή του οξειδίου του αζώτου (nitric oxide ή ΝΟ), το οποίο συντελεί σύμφωνα με νέες έρευνες, στην βελτίωση της δραστηριότητας της τελομεράσης (3).

4/ Η βιταμίνη C. Τα τελομερή είναι πολύ ευαίσθητα στην παρουσία ελευθέρων ριζών (οξειδωτικό stress). Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C, μπορεί να περιορίσει αυτή την φθορά των τελομερών από τις ελεύθερες ρίζες. Πρόσφατη έρευνα το 2012, έδειξε ότι η βιταμίνη C, αυξάνει την δραστηριότητα της τελομεράσης στα βλαστοκύτταρα (stem cells) (4). Άλλη μια έρευνα η οποία έλαβε χώρα στην Ιαπωνία, σχετικά με την επίδραση της βιταμίνης C στο μήκος των τελομερών, καταλήγει στο ότι ανεβάζοντας τα επίπεδα της βιταμίνης C στα κύτταρα, μπορεί να επιβραδύνει την ελάττωση του μήκους των τελομερών κατά 62% !

5/ Η βιταμίνη D3. Εκτός από τις πολύ σπουδαίες αντικαρκινικές της ιδιότητες και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, οι έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη D3, συμβάλει στην ενεργοποίηση του ενζύμου τελομεράση. Πρόσφατη έρευνα του 2012, έδειξε ότι η βιταμίνη D, αυξάνει την δραστηριότητα του ενζύμου τελομεράση, κατά 19,2% (5).

6/ Το γαϊδουράγκαθο (milk thistle), εκτός από τις πολύ χρήσιμες αποτοξινωτικές του ιδιότητες, βρέθηκε ότι αυξάνει την δραστηριότητα της τελομεράσης (6).

7/ Το γκίνγκο μπιλόμπα (ginkgo biloba) επίσης αυξάνει την δραστηριότητα της τελομεράσης (7).

8/ Η ακετυλ-καρνιτίνη (acetyl lcarnitine), το φολικό οξύ, η βιταμίνη Ε επίσης είναι μερικά από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα οποία βοηθάνε στην αύξηση της δραστηριότητας του ενζύμου τελομεράση.

Tip: Έρευνα με τίτλο ΄΄Τελομερή, τρόπος ζωής, καρκίνος και γήρανση΄΄, η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2012, σχετικά με την επίδραση του μήκους των τελομερών στην γήρανση και την εμφάνιση του καρκίνου, συνοψίζει: ΄΄το μήκος των  τελομερών μειώνεται με την ηλικία και η προοδευτική μείωση του μήκους των τελομερών οδηγεί σε γήρανση ή / και στην απόπτωση των κυττάρων. Τα βραχύτερα τελομερή έχουν επίσης εμπλακεί στην εμφάνιση γονιδιωματικής αστάθειας και την ογκογένεση. Οι ηλικιωμένοι με βραχύτερα τελομερή, έχουν τρεις και οκτώ φορές αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιά και λοιμώδη νοσήματα, αντίστοιχα. Επομένως, ο ρυθμός με τον οποίο μικραίνει το μήκος των τελομερών, είναι κρίσιμος για την υγεία και το ρυθμό της γήρανσης του ατόμου. Το κάπνισμα, η έκθεση στη ρύπανση, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, η παχυσαρκία, το άγχος και η ανθυγιεινή διατροφή αυξάνουν την οξειδωτική επιβάρυνση και το ρυθμό ελάττωσης του μήκους των τελομερών. Για να διατηρήσουμε τα τελομερή και να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου και τον ρυθμό της γήρανσης, πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να τρώμε λιγότερο. Να περιλαμβάνει η διατροφή μας αντιοξειδωτικά, ίνες, πρωτεΐνες και υγιή λιπαρά (που προέρχονται από αβοκάντο, ψάρι και ξηρούς καρπούς). Να παραμείνει το σώμα μας χωρίς περιττό λίπος, ενεργό, υγιές και απαλλαγμένο από άγχος μέσω της τακτικής άσκησης και του διαλογισμού. Τρόφιμα όπως τόνος, σολομός, ρέγγα, σκουμπρί, γαύρος, γαϊδουράγκαθο, λιναρόσποροι, σπόροι τσία, σουσάμι, ακτινίδια, μαύρα σμέουρα, πράσινο τσάι, μπρόκολο, ελιές και άλλα πλούσια σε βιταμίνη C και πλούσια σε βιταμίνη Ε τρόφιμα είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Αυτά σε συνδυασμό με έναν μεσογειακό τύπο διατροφής που περιέχει φρούτα και τροφές ολικής αλέσεως θα βοηθούσαν στην προστασία των τελομερών ΄΄ (8).

Τέλος η άσκηση, ο έλεγχος των στρεσογόνων καταστάσεων και η διακοπτόμενη νηστεία, αποτελούν αποτελεσματικά όπλα κατά της ταχείας ελάττωσης του μήκους των τελομερών.

Περισσότερα για τα τελομερή και το ένζυμο τελομεράση, στο καινούργιο μου βιβλίο με τίτλο ΄΄ Το Βιβλίο της Αντιγήρανσης- Η Υγεία στα χέρια σας΄΄, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite (https://iwrite.gr/bookstore/vivlio-antigiransis/ ).

                                                                                    Your  Health  In  Your  Hands**

*Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση ή αντικατάσταση ιατρικών συμβουλών. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που αφορούν την υγεία του. 

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή .

 

References

1/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22340406 , 2/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19671205 , 3/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16713997, 4/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22105792, 5/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21986705 , 6/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20838231 , 7/ https://europepmc.org/abstract/med/17312453 , 8/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3370421/ ,9/ www.dralsears.com , 10/ https://learn.genetics.utah.edu/content/basics/telomeres/ , 11/ http://www.genetics.utah.edu/richard-cawthon/ , 12/ https://news.harvard.edu/gazette/story/2010/11/partial-reversal-of-aging-achieved-in-mice/ , 13/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16807921 , 14/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12493553 , 15/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17043079, 16/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22199369 , 17/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12649083 , 18/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11513915 , 19/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17397675

 

 

Pin It on Pinterest