του Παναγιώτη Μυλωνά

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα  American Journal of Clinical Nutrition τον Απρίλιο του 2015, διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα του συμπλέγματος των Β-βιταμινών, σε συνδυασμό με την ύπαρξη υψηλών συγκεντρώσεων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, μπορούν να σταματήσουν την ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer. Η συγκεκριμένη έρευνα, πραγματοποιήθηκε σε διάστημα δύο ετών, από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακολούθησε 168 ηλικιωμένους και έδειξε ότι, για τους συμμετέχοντες με υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ένας συνδυασμός του συμπλέγματος των Β-βιταμινών,  εμπόδισε τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της καταστροφικής αυτής κατάστασης.

Αυξημένα ποσοστά ατροφίας του εγκεφάλου, είναι κοινά σε ηλικιωμένα άτομα με γνωστική εξασθένηση, ιδιαίτερα σε εκείνα τα άτομα, τα οποία τελικά την μετατρέπουν στην νόσο του Αλτσχάϊμερ (Alzheimer).

Tip: Οι συγκεντρώσεις πλάσματος ωμέγα-3 (ω-3) λιπαρών οξέων και ομοκυστεΐνης,  συνδέονται με την ανάπτυξη της ατροφίας του εγκεφάλου και την εμφάνιση της άνοιας.

Tip: Η ευεργετική επίδραση της θεραπείας των Β-βιταμινών στην ατροφία του εγκεφάλου, παρατηρήθηκε μόνο σε άτομα με υψηλά ω-3 λιπαρά οξέα στο πλάσμα.

Προτείνεται επίσης ότι η ωφέλιμη επίδραση ω-3 λιπαρών οξέων στην ατροφία του εγκεφάλου, μπορεί να περιορίζεται σε άτομα με καλή κατάσταση του συμπλέγματος των Β-βιταμινών . Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία του εντοπισμού υποομάδων που ενδέχεται να ωφεληθούν από τις κλινικές δοκιμές.

                                                                         Your  Health  In  Your  Hands**

*Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση ή αντικατάσταση ιατρικών συμβουλών. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που αφορούν την υγεία του. 

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή .

References

1/https://academic.oup.com/ajcn/article/102/1/215/4564286?sid=2dd2d1ce-d4a0-4e58-bd3e-927aab4ace86 , 2/ https://www.dr-rath-foundation.org/2015/04/new-study-shows-supplements-of-b-vitamins-and-omega-3-can-stop-development-of-alzheimers-disease/

 

 

 

Pin It on Pinterest