Διαβάζοντας το βιβλίο, διαπίστωσα ότι αυτό κινείται σε τρεις άξονες, που το εμπεδώνουν και υποστηρίζουν όλη την επιχειρηματολογία του. Ο πρώτος είναι η ενημέρωση. Το βιβλίο μιλεί για το σύνδρομο κόπωσης των επινεφριδίων, γιατί αυτά είναι υπεύθυνα για την διατήρηση της ζωής. Ο δεύτερος άξονας είναι η αποκατάσταση της υγείας όσων βρίσκονται στο πρώτο και δεύτερο στάδιο εξέλιξης της πάθησης και η ενημέρωση και σωστή καθοδήγηση όσων βρίσκονται στο τρίτο στάδιο, ώστε να θεραπευθούν. Ο τρίτος άξονας είναι η παροχή πρακτικών συμβουλών περιφρούρησης, προστασίας της υγείας, κανόνες διατροφής και αντιγήρανσης με την προστασία των επινεφριδίων και κατ’ επέκταση όλων των οργάνων του σώματος και των λειτουργιών τους.
Ο συγγραφέας στο 1ο κεφάλαιο μιλεί γενικά για τα επινεφρίδια, το ενδοκρινικό σύστημα, την κορτιζόλη. Στο 2ο εντοπίζει την αιτία των προβλημάτων υγείας, τα στάδια εξέλιξης του προβλήματος, τους τρόπους διάγνωσής του. Στο 3ο κεφ. επισημαίνει την αξία βοτάνων και βιταμινών καθώς επίσης κα την συμβολή των μιτοχονδρίων των κυττάρων στην παραγωγή ενέργειας. Στο 4ο ιεραρχεί τις φάσεις αντιμετώπισης του προβλήματος, ενώ στο 5ο αναφέρει τις εξετάσεις που διαγιγνώσκουν το πρόβλημα.
Η αγωνία του ανθρώπου για την υγεία του είναι μεγάλη, τον ταλανίζει, τον κυριεύει και τον κάνει παρορμητικό. Εγώ για παράδειγμα όταν πήρα το βιβλίο στα χέρια μου, κοίταξα τα περιεχόμενα και αμέσως ανέτρεξα στις σελίδες του 5ου κεφαλαίου, το οποίο μιλεί για τις εξετάσεις που δείχνουν την κόπωση των επινεφριδίων. Το επόμενο κεφάλαιο που διάβασα ήταν το 4ο, όπου αναφέρεται η τακτική που οφείλει να ακολουθήσει όποιος σκοπεύει στην σωστή λειτουργία των επινεφριδίων του.
Το χαρακτηρίζω ως βιβλίο έκπληξη για πολλούς λόγους. Ο πρώτος και κυριότερος είναι ότι θεωρεί σωτήρια την κορτιζόλη, την ορμόνη της ζωής όπως χαρακτηρίζεται. Εμείς γνωρίζουμε το τεχνητό υποκατάστατό της, την κορτιζόνη, ένα φάρμακο που λίγο ή πολύ φοβόμαστε. Μια άλλη μικρότερη έκπληξη αποτέλεσε η ένταξη του βουτύρου στην ομάδα των τροφών με υψηλή διατροφική αξία. Στις αρετές του βιβλίου συγκαταλέγεται η εκλαϊκευμένη γλώσσα,η οποία καθιστά προσιτά και κατανοητά από μη ειδικούς, όσα εμπεριστατωμένα διατυπώνονται ως αποτελέσματα της διεξοδικής έρευνας που έχει κάνει ο συγγραφέας. Ομοίως και η διεισδυτική και διευκρινιστική σκέψη του συγγραφέα που επιδιώκει να διακρίνει παθήσεις που η συμβατική ιατρική αδυνατεί ή αποφεύγει να διαγνώσει, αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα. Μια τρίτη αρετή είναι ότι απαντά σε εύλογα και με πρακτική αξία ερωτήματα του αναγνώστη, στα οποία από μόνος του θα δυσκολευόταν ή θα καθυστερούσε να βρει απαντήσεις, όπως για παράδειγμα, πότε υποψιαζόμαστε ότι μας αφορά το σύνδρομο κόπωσης των επινεφριδίων, με ποιους συγκεκριμένους τρόπους αντιμετωπίζεται και πώς θα το αποφύγουμε. Τέλος η πλούσια και εμπεριστατωμένη βιβλιογραφία που παραθέτει διευκολύνει κάθε ενδιαφερόμενο, ο οποίος για προσωπικούς λόγους επιθυμεί να ανατρέξει στις πηγές.
Κλείνοντας θέλω να συμπληρώσω στις τελευταίες φράσεις της εισαγωγής του συγγραφέα, πως εγώ δεν διέγνωσα καμία απειρία του , διάβασα πλήθος ιατρικών πληροφοριών και είμαι σίγουρη πως ο χρόνος και οι αναγνώστες θα το επιβεβαιώσουν.

Pin It on Pinterest