(Εισήγηση απο την παρουσίαση του βιβλίου στις 21/09/16 στην Ξάνθη)
Σήμερα παρουσιάζουμε ένα βιβλίο ιδιαίτερο – διαφορετικό, ένα βιβλίο που τόσο η θεματολογία του, όσο και ο τρόπος που παρουσιάζεται το θέμα του είναι, κατά τη γνώμη μου, καινοτόμα!!Διάβασέ το και θα δεις….. ήταν τα λόγια του συγγραφέα….. όταν με πολύ μεγάλη ευγένεια και σεμνότητα με προέτρεψε ο ίδιος να το διαβάσω και να του πω τη γνώμη μου…..

Και όχι μόνο δεν είχε άδικο, αλλά μεγαλύτερη έκπληξη όλων υπήρξε το γεγονός ότι το βιβλίο μου προκάλεσε ιδιαίτερο αναγνωστικό ενδιαφέρον, πολλαπλά ερεθίσματα και απορίες οι οποίες λύνονταν σιγά – σιγά μέσα από έναν συνειδητό πια αναστοχασμό, που ουσιαστικά κατέληγε σε κάτι πιο σπουδαίο:
Στην ανάγκη που γεννήθηκε ξαφνικά μέσα μου, είτε πάσχω από κάποιο συγκεκριμένο και αδιάγνωστο σύνδρομο είτε όχι, να προσπαθήσω σιγά – σιγά να αλλάξω τρόπο ζωής και συνήθειες, χωρίς αυτό να γίνει με πιεστικότητα ή από ιατρική αναγκαιότητα, αλλά με τρόπο απλό και φυσιολογικό, διαθέτοντας λίγο περισσότερο χρόνο στη γνώση και στη έρευνα της…. ζωής, στοιχεία που μπορούμε όλοι να εντάξουμε εύκολα στην καθημερινότητά μας.
Και αυτό συνιστά ένα από τα βασικά προτερήματα αυτού του βιβλίου….
Το κύριο όμως χαρακτηριστικό του είναι ότι τα παραπάνω συναισθήματα και σκέψεις έμειναν ακέραια, τόσο κατά την πρώτη «αυτόνομη» ανάγνωση του βιβλίου, όσο και κατά τη δεύτερη που ήταν η αναλυτικότερη και οδηγούσε τόσο στην απόφαση για δημιουργία νέων στάσεων ζωής από εμένα, όσο και στην λεπτομερή γνώση του θέματος που θα διευκόλυνε και τη σημερινή μου τοποθέτηση !!!
Πιάνοντας το νήμα λοιπόν από το 1ο κεφάλαιο γίνεται άμεσα και με σαφήνεια γνωστό το θέμα που πραγματεύεται ο συγγραφέας και που είναι δύο συγκεκριμένοι – μικροί σε σχήμα – αδένες (τα επινεφρίδια) που υπάρχουν στον οργανισμό μας και οι οποίοι όμως ουσιαστικά «ελέγχουν», ως ένα προηγμένο και τελειοποιημένο υπολογιστικό σύστημα, ένα μεγάλο μέρος της λειτουργίας του οργανισμού μας, και που η οπτική ανάλυση της συμβατικής ιατρικής ίσως δεν έχει εμβαθύνει όσο έπρεπε μέχρι σήμερα, ανάλογα με τη σπουδαιότητα και την πολυπλοκότητα της λειτουργίας τους.
Η βασικότερη ορμόνη που εκκρίνεται από τα δύο αυτά όργανα του ανθρώπου, η κορτιζόλη, μαζί βέβαια με κάποιες άλλες που αναφέρονται τόσο απλά, αναλυτικά και κατανοητά από το συγγραφέα από τη σελίδα 25 του βιβλίου και μετά, όταν εκκρίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα στον οργανισμό , ελέγχουν και προστατεύουν με φυσικό τρόπο ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου!!!
Πράγματι εκπληκτικό !!!
Στην κλασική – συμβατική ιατρική βιβλιογραφία αναφέρεται μόνο η νόσος του Addison που τελικά αφορά το στάδιο της ολικής αδυναμίας λειτουργίας των επινεφριδίων, ενώ αντίθετα στο κεφάλαιο 2 ο συγγραφέας μετά από μία εμπεριστατωμένη και κοπιαστική βιβλιογραφική ανασκόπηση – και σε σοβαρούς επιστημονικούς ιστόποπους – αναλύει τα προηγούμενα στάδια της δυσλειτουργίας αυτών των οργάνων, τις αιτίες, τα συμπτώματα, τα σημεία αφύπνισης, τα στάδια εξέλιξης της κόπωσης των επινεφριδίων, τις άμεσες επιπτώσεις στον οργανισμό μας, τα τεστ διάγνωσης, αλλά και τα..λάθη που γίνονται συνήθως πριν από τη διάγνωση αυτής της «νόσου» ή σωστότερα αυτού του συνδρόμου..!!! Στοιχεία δηλαδή καθοριστικά για την πρόληψη και τελικά την αποτροπή της εξέλιξής του!!
Σε αυτό το σημείο θα αναρωτηθεί κάποιος και γιατί με αφορούν εμένα όλα αυτά;
Γιατί εάν αναφερθεί ο συγγραφέας αργότερα στην τοποθέτησή του π.χ. στα συμπτώματα αυτού που ονομάζεται κόπωση των επινεφριδίων ή εάν ακόμα καλύτερα διαβάσετε εσείς το βιβλίο, θα αναγνωρίστε ότι κάποια από αυτά είναι γνωστά σε όλους μας στην καθημερινότητά μας και ότι συχνά εμπλέκονται με έναν αδιευκρίνιστο τρόπο και με συμπτώματα άλλων σύγχρονων για την εποχή μας νόσων, που συχνά μας ταλαιπωρούν όπως π.χ. της κατάθλιψης.
Επίσης θα κατανοήσουμε πόσο σημαντικό είναι το γεγονός να γνωρίζουμε εν τέλει και εμείς οι ίδιοι τον οργανισμό μας, προσπαθώντας να κατανοήσουμε τη λειτουργία του, χωρίς πραγματικά να θέλω αυτή τη στιγμή να πω ότι από αύριο το πρωί όλοι θα πρέπει αγχωμένοι «να ψαχνόμαστε» σχετικά με κάποια συμπτώματα που πιθανόν παρατηρούμε στον οργανισμό μας, να ομφαλοσκοπούμε και να ερευνούμε μήπως τελικά πάσχουμε και εμείς από κατάθλιψη ή από κόπωση επινεφριδίων.
Προς θεού…
Η γνώση όμως και η πρόληψη είναι τα δύο σημαντικά στοιχεία που προβάλλονται συνεχώς από το συγγραφέα στο βιβλίο αυτό !!!

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συμπολίτες
Η σημαντικότητα του πονήματος αυτού που αφορά τη εξαιρετική δουλειά που έκανε ο Παναγιώτης Μυλωνάς έγκειται σε 2 καθοριστικά σημεία:
Το πρώτο αφορά το γεγονός ότι η πορεία προς την έρευνα και τη συγγραφή για το συγκεκριμένο ζήτημα περνά και μέσα από μια προσωπική και ίσως κοπιαστική εμπειρία και το δεύτερο και ουσιαστικότερο κατά τη γνώμη μου είναι ότι από το 3ο κεφάλαιο και μετά, από τη σελίδα δηλαδή 64 και μετά, με βάση πάντα το συγκεκριμένο ζήτημα που πραγματεύεται, το βιβλίο αλλάζει οπτική γωνιά, σχεδόν μετασχηματίζεται και με μία κυκλικού τύπου περιγραφή μετατρέπεται σε ΥΜΝΟ προς έναν υγιεινό τρόπο ζωής, όσο γίνεται πιο μακριά από στρεσογόνους παράγοντες (συναισθηματικούς – περιβαλλοντικούς – διατροφικούς κ.α.), εξισορροπώντας με αυτόν τον τρόπο τα πιο σημαντικά ρυθμιστικά συστήματα του οργανισμού μας, που είναι το ενδοκρινικό και το ανοσοποιητικό!!!
Έναν ύμνο υπέρ των αντιγηραντικών συστατικών, βιταμινών και βοτάνων που μας προσφέρει απλόχερα η φύση και που η συστηματική επιλογή τους δεν αποτελεί πια ιδιοτροπία κάποιας μικρής μειοψηφίας συνανθρώπων μας, αλλά μία σύγχρονη και διαχρονική, θα έλεγα, αναγκαιότητα!!!
Αυτό το μεγάλο λοιπόν ταξίδι της επιστροφής στο οποίο αναφέρεται ο συγγραφέας τόσο εύστοχα στο κεφάλαιο 4 του βιβλίου του και αφορά στην αντιμετώπιση κυρίως του συνδρόμου της κόπωσης των επινεφριδίων, αποτελεί παράλληλα για τον αναγνώστη και την αρχή ενός διαφορετικού ταξιδιού επιστροφής και αλλαγής διατροφικών συνηθειών και για εκείνον (τον αναγνώστη), επιλέγοντας ο καθένας από εμάς μόνος του και σωστά την τροφή του και όχι ακολουθώντας μηχανικά κάποια σύγχρονα πολυδιαφημιζόμενα διατροφικά μοντέλα γρήγορου και πρόχειρου κυρίως φαγητού, που κατατάσσονται στις κατηγορίες της χαμηλής διατροφικής αξίας, έως και επικίνδυνης, θα έλεγα !!!!
Τα 9 βήματα στρατηγικής, ανάκτησης της λειτουργίας των επινεφριδίων, που περιγράφονται στο κεφάλαιο αυτό αποτέλεσαν για μένα, ως αναγνώστη, τα 9 σωτήρια βήματα επιστροφής σε μία σύγχρονη μεν ζωή, μακριά δε από ταχύτητες ιλιγγιώδεις, χωρίς φρένα, διαχειριζόμενοι, καθημερινά, τόσο λάθος τη ζωή μας…
Ταχύτητες και τρόποι ζωής οι οποίοι «τελειώνουν» γρήγορα τα όποια αποθέματα της ψυχής μας και του οργανισμού μας, και μας οδηγούν με ασφάλεια στην απόγνωση, στον παραλογισμό, και στις ασθένειες, ουσιαστικά δηλαδή στο τέλος της διαδρομής μας γι’ αυτή τη ζωή.
Και αυτές είναι εικόνες ανθρώπων που συναντούμε όλο και περισσότερο στις μέρες μας…
Και όπως πολύ εύστοχα αναφέρεται ο συγγραφέας στο βιβλίο του, με αυτές τις «ταχύτητες» και τις λανθασμένες διατροφικές, συναισθηματικές ή περιβαλλοντικές συνήθειες και επιλογές, οι αρρώστιες και τα προβλήματα εισέρχονται στον οργανισμό μας με το τσουβάλι και αποβάλλονται αργά και βασανιστικά με… το βελόνι….!!!
Το τελευταίο κεφάλαιο αυτού το πολύ σημαντικού και σε πρακτικό επίπεδο, τελικά, εγχειρήματος του Παναγιώτη Μυλωνά αποδεικνύει την πληρότητα της κάλυψης του θέματος και αναδεικνύει παράλληλα μια μεγάλη αλήθεια:
Όταν κάποιες φορές ο άνθρωπος μένει μόνος του, με τις λιγοστές πια δικές του δυνάμεις, όσες του έχουν απομείνει, σκέφτεται εάν πρέπει να συνεχίσει τη ζωή του με αυτές τις συνθήκες ή να περιμένει τα χειρότερα…
Εκεί ακριβώς είναι που πρέπει να πάρει τη μεγάλη απόφαση της επιστροφής, εκεί θα πρέπει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τη μεγάλη ιδέα της επανεκκίνησης, εκεί αναγκάζεται να δουλέψει μεθοδικά και δυναμικά, να ξεπεράσει και να σπάσει τα όρια και τις δυνάμεις του και να γίνει όχι μόνο ο ίδιος γιατρός στο σώμα και στη ψυχή του, ακολουθώντας τη γνώση και την εμπειρία της επιστήμης και της ζωής, ΑΛΛΑ και να γίνει ο ίδιος συγγραφέας και πολλαπλασιαστής της δικής του πορείας προς τη ζωή και την τελική επιστροφή σε αυτήν!!!
Αυτό το πάντρεμα μελέτης, γνώσης και εμπειριών έκανε ο Παναγιώτης και το έκανε με έναν τρόπο απόλυτα επιστημονικό χωρίς να έχει σπουδάσει τις επιστήμες αυτές, αλλά με πάθος για τη δουλειά, τη γνώση και τον άνθρωπο, αφού δε φοβήθηκε να μοιραστεί με όλους εμάς τους αναγνώστες του τις εμπειρίες του και με τον τρόπο αυτό να μας δείξει μια νέα πορεία προς τη ζωή, με ένα πόνημα που απαντά στα περισσότερα ερωτήματα της εύθραυστης και πολυδιάστατης καθημερινότητας αυτού του πιο πολύπλοκου πλάσματος που υπάρχει στον πλανήτη μας, δηλαδή του ανθρώπου!!!!
Τον ευχαριστώ για τη δουλειά του, για τις εμπειρίες και τις γνώσεις του που απλόχερα μας προσφέρει μέσα από αυτό το βιβλίο του,
τον ευχαριστώ για τη τιμή που μου έκανε να το προλογίσω και να πω δυο λόγια γι αυτό,
τον ευχαριστώ όμως ιδιαίτερα γιατί η πληρότητα του έργου του αλλά και η αναλυτικότητα και απλότητα των δεδομένων που παραθέτει με έπεισαν απόλυτα – είναι ιδιαίτερα δύσκολο ξέρετε σήμερα να πείσεις έναν άνθρωπο ιδιαίτερα στην εποχή μας που η γνώση προσφέρεται απλόχερα – ότι το ταξίδι της επιστροφής ίσως έχει ξεκινήσει και για μένα από την μέρα που πήρα στα χέρια μου το βιβλίο αυτό!!!
Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο και στον ίδιο τον Παναγιώτη με τις τόσες ικανότητες που αναδείχθηκαν ιδιαίτερα μέσα από αυτήν τη δουλειά του, να μας προσφέρει και στο μέλλον και άλλες παρόμοιες ευχάριστες εκπλήξεις !!!

Pin It on Pinterest