του Μυλωνά Παναγιώτη

Η φερριτίνη (ferritin) είναι μια ενδοκυτταρική πρωτεΐνη, η οποία αποθηκεύει σίδηρο και τον ελευθερώνει με ελεγχόμενο τρόπο. Λειτουργεί ως ρυθμιστής στην περίπτωση ανεπάρκειας σιδήρου στον οργανισμό (1). Ο σίδηρος ως γνωστόν είναι από τα πλέον σημαντικά μέταλλα για την λειτουργία του οργανισμού.

Tip: Η περίσσεια σιδήρου στον οργανισμό, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία του ατόμου, όπως μόνιμες φθορές-οξειδώσεις και φλεγμονές στους ιστούς και στα όργανα του σώματος, καρδιοαγγειακές δυσλειτουργίες , ενώ αυξάνει το ρίσκο για την εμφάνιση καρκίνου.

Η φερριτίνη αποτελεί έναν ισχυρό δείκτη της ποσότητας του αποθηκευμένου σιδήρου στα διάφορα σημεία του οργανισμού και αποτελεί τον πλέον ακριβή και αξιόπιστο δείκτη, σε περίπτωση υπερφόρτωσης του σώματος με σίδηρο. Τα πολύ χαμηλά επίπεδα της φερριτίνης, κάτω από 20 ng/mL, σημαίνει ότι υπάρχει ανεπάρκεια σιδήρου στον οργανισμό, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα εμφάνισης αναιμίας, συμπτώματα υποθυρεοειδισμού, κατάθλιψη, αδυναμία, εύκολη κόπωση, γρήγορο καρδιακό ρυθμό, δύσπνοια.

Tip: Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τον φυσιολογικό θυρεοειδή μεταβολισμό και η ανεπάρκειά του μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα υποθυρεοειδισμού.

Tip: Η περίσσεια σιδήρου στον οργανισμό, έχει σχέση με την εμφάνιση της πάθησης γνωστής  ως  αιμοχρωμάτωση (hemochromatosis).

Tip: Τα υψηλά επίπεδα φερριτίνης στον οργανισμό σημαίνουν ότι υπάρχει υπερφόρτιση του σώματος με σίδηρο και αποτελούν την αρχή μιας σειράς προβλημάτων υγείας όπως η εμφάνιση φλεγμονών, κάποιας ηπατικής νόσου, κάποιας χρόνιας λοίμωξης, αυτοάνοσες παθήσεις και κάποιων τύπων καρκίνου (3), (5).

Tip: Το γεγονός ότι οι γυναίκες αποβάλλουν σίδηρο μέσω του αίματος κάθε μήνα για περίπου 30 χρόνια, αποτελεί έναν από τους σημαντικούς παράγοντες, οι οποίοι δικαιολογούν το γεγονός γιατί οι γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από τους άνδρες (2).

To 1992 ομάδα Φιλανδών ερευνητών, μελέτησε τον ρόλο του σιδήρου σχετικά με το ρίσκο  εμφάνισης της στεφανιαίας πάθησης. Μελέτησαν συγκεκριμένα 1.900 Φιλανδούς άνδρες ηλικίας από 42 μέχρι 60 ετών για πέντε χρόνια και τα αποτελέσματα της έρευνας η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Circulation, έδειξαν ότι: οι άνδρες οι οποίοι εμφάνιζαν ανεβασμένα επίπεδα φερριτίνης ίσα ή μεγαλύτερα από 200 m/L, είχαν υψηλό ρίσκο εμφάνισης καρδιακής προσβολής (4). Μάλιστα δε εκείνοι οι άνδρες με υψηλά επίπεδα φερριτίνης, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή προσβολή, σε σχέση με εκείνους οι οποίοι είχαν χαμηλά επίπεδα φερριτίνης.

Tip: Οι ερευνητές της συγκεκριμένης έρευνας καταλήγουν στο ότι τα επίπεδα της φερριτίνης, μπορεί να αποτελούν έναν πιο ισχυρό παράγοντα ρίσκου για καρδιακές παθήσεις, σε σχέση με την υψηλή πίεση ή τον διαβήτη.

Άλλη έρευνα επισημαίνει ότι τα υψηλότερα επίπεδα της συγκέντρωσης ορού φερριτίνης (χαμηλότερα από τα επίπεδα εμφάνισης της πάθησης της αιμοχρωμάτωσης), είχαν σχέση με υψηλότερο ρίσκο εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 (6).

Άλλη μια έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα ανεβασμένα επίπεδα του σιδήρου, μπορεί να συμβάλλουν στην πρόοδο της εμφάνισης αθηρωματικής πλάκας (7).

Tip: Η περίσσεια σιδήρου στον οργανισμό, έχει σαν συνέπεια την δυσλειτουργία και την φθορά του DNA των μιτοχονδρίων, των κέντρων παραγωγής ενέργειας των κυττάρων.

Tip: Επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει την αυξημένη μακροζωία, με επίπεδα φερριτίνης ορού κάτω από τα 80-90 ng/mL.

Ο γνωστός Αμερικάνος καρδιολόγος –συγγραφέας Dr. Stephen Sinatra, προτείνει  για ιδανικά επίπεδα φερριτίνης ορού στις γυναίκες κάτω από τα 80 m/L και κάτω από τα 90 m/L στους άνδρες. Εάν τα επίπεδα του σιδήρου στον οργανισμό είναι πολύ υψηλά, ο πλέον απλός τρόπος για να μειωθούν, είναι να γίνουμε δωρητές αίματος. Ο Dr. Joseph Mercola  στο βιβλίο του ΄΄ FAT FOR FUEL΄΄, προτείνει έναν πίνακα σχετικά με τα επίπεδα φερριτίνης και το πρόγραμμα δωρεάς αίματος (εθελοντικής αιμοδοσίας) (10).

Για 100-125 ng/mL επίπεδα φερριτίνης      –    1-2 φορές τον χρόνο δωρεά αίματος

Για 126-200 ng/mL  επίπεδα φερριτίνης     –     2-3 φορές τον χρόνο δωρεά αίματος

Για 201-250 ng/mL επίπεδα φερριτίνης      –     3-4 φορές τον χρόνο δωρεά αίματος

Για > 250 ng/mL επίπεδα φερριτίνης -εάν είναι δυνατόν κάθε δυο μήνες δωρεά αίματος.

Tip: Οι εθελοντές αιμοδότες οι οποίοι τακτικά δίνουν αίμα, έχουν μικρότερες πιθανότητες θνησιμότητας και ανάπτυξης καρκίνου (9).

Άλλοι τρόποι για να μειώσουμε τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό, είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινων κρεάτων και ζωικών πρωτεϊνών τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου, η αποφυγή πρόσληψης συμπληρωμάτων τα οποία περιέχουν σίδηρο, η αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων τα οποία είναι φορτωμένα με σίδηρο, η αποφυγή πρόσληψης βιταμίνης C με το φαγητό, διότι η βιταμίνη C βοηθάει και αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου.   

                                                                       Your  Health  In  Your  Hands**

 

*Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που  αφορούν την υγεία του.

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή .

 

References

1/ https://en.wikipedia.org/wiki/Ferritin , 2/ FAT FOR FUEL – Dr. Joseph Mercola, 3/ https://labtestsonline.org/undersdanding/analytes/ferritin/tab/test , (4) www.circ.ahajournals.org/content/86/3/803 , 5/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23891969 , 6/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3433660 , 7/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15001454 , 8/ THE GREAT CHOLESTEROL MYTH – JONNY BOWDEN, PH.D., C.N.S., STEPHEN SINATRA M.D., F.A.C.C.,9/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18612130 , 10/ STOP the Thyroid Madness – Janie A. Bowthorpe, M.Ed.

Pin It on Pinterest