του Μυλωνά Παναγιώτη

Tip: Τα άτομα με υψηλή χοληστερίνη σύμφωνα με τις έρευνες, ζουν περισσότερο

Αυτό δείχνουν τα ευρήματα και τα αποτελέσματα πολλών ερευνών και μελετών, τα οποία και θα αναλύσουμε.

1) Το 1994 τα ευρήματα του Dr. Harlan Krumholz του Department of Cardiovascular Medicine στο Πανεπιστήμιο Yale,  έδειξαν ότι τα ηλικιωμένα άτομα με χαμηλή χοληστερίνη, πέθαιναν με διπλάσια συχνότητα από καρδιακή προσβολή, σε σχέση με τα ηλικιωμένα άτομα με υψηλή χοληστερίνη (1). Τα ευρήματα αυτά του Dr. Krumholz είτε αγνοήθηκαν είτε δεν έτυχαν ιδιαίτερης προσοχής.

2) Έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε το 2003 από ομάδα ερευνητών με την συμμετοχή 4.520 ανδρών και γυναικών ηλικίας μεταξύ 65-84 ετών, έδειξε ότι τα άτομα της έρευνας τα οποία είχαν χοληστερίνη μικρότερη από 189, είχαν διπλάσιο ρίσκο να πεθάνουν. Η έρευνα καταλήγει ότι η χαμηλή ολική χοληστερίνη, είχε σχέση με υψηλό ρίσκο θανάτου (2).

3) Άλλη έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε το 2005, έδειξε ότι τα χαμηλά επίπεδα της ολικής χοληστερίνης στα ηλικιωμένα άτομα, αποτελεί ένα ισχυρό παράγοντα πρόβλεψης της θνησιμότητας στα συγκεκριμένα άτομα (3).

4) ΄΄Η χοληστερίνη δεν είναι ένοχος: τα οφέλη από την υψηλή χοληστερίνη΄΄, ήταν ο τίτλος ενός άρθρου το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Well Being Journal το 2004 ( Vol 13, No.5). Το άρθρο υπογραμμίζει ότι η χοληστερίνη αποτελεί σπουδαίο συστατικό για την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και ότι σύμφωνα με πάμπολλες επιστημονικές μελέτες, τα άτομα με υψηλή χοληστερίνη ζουν περισσότερο, σε σύγκριση με τα άτομα με χαμηλή χοληστερίνη. Οι πληροφορίες του άρθρου βασίζονταν στο βιβλίο με τίτλο ΄΄ The Cholesterol Myths ΄΄, του Σουηδού ερευνητή-συγγραφέα Dr. Uffe Ravnskov, ειδικού στα θέματα της χοληστερίνης.

Tip: Τα υψηλά επίπεδα της χοληστερίνης, προστατεύουν τον οργανισμό ενάντια στις λοιμώξεις.

5) Σε 19 μεγάλες έρευνες οι οποίες μελέτησαν τις αιτίες θανάτου σε 68.000 άτομα και οι οποίες επανεξετάσθηκαν από τον καθηγητή David R. Jacobs και τους συνεργάτες του, από το τμήμα της επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Minnesota, βρέθηκε ότι η χαμηλή χοληστερίνη έδειχνε αυξημένο κίνδυνο θανάτου από γαστρεντερικές και αναπνευστικές ασθένειες (4).

Tip: Οι περισσότερες γαστρεντερικές και αναπνευστικές παθήσεις, έχουν μολυσματική προέλευση.

Στην συνέχεια ο καθηγητής Jacobs με τους συνεργάτες του και σε συνεργασία με τον Dr. Carlos Iribarren, παρακολούθησαν περισσότερα από 100.000 υγιή άτομα, στην περιοχή του San Francisco για 15 χρόνια. Στο τέλος της έρευνας, εκείνα τα άτομα τα οποία είχαν χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης στην αρχή της έρευνας, είχαν συχνότερα εισαχθεί στο νοσοκομείο εξ αιτίας κάποιας μολυσματικής νόσου (5), (6).

6) Έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στην Minnesota των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Dr. Ami Claxton, παρακολούθησε για 7-8 χρόνια 2.446 άνδρες υψηλού κινδύνου για την μετάδοση του ιού της ανοσοανεπάρκειας (HIV Virus). Αφού οι ερευνητές εξέτασαν τα ‘άτομα τα οποία βρέθηκαν θετικά στον ιό HIV κατά την διάρκεια των πρώτων τεσσάρων ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα τα οποία είχαν χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης στην αρχή της έρευνας, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι θετικά στον ιό HIV, σε σύγκριση με τα άτομα τα οποία είχαν υψηλότερα επίπεδα χοληστερίνης (7).

7) Άλλη σχετική έρευνα έδειξε τα ίδια αποτελέσματα σχετικά με το AIDS (σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας). Στην συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 300.000 νεαρής και μέσης ηλικίας άνδρες, στους οποίους μετά από 16 χρόνια  και την πρώτη τους εργαστηριακή ανάλυση των επιπέδων της χοληστερίνης, βρέθηκε ότι η συχνότητα θανάτου στους άνδρες με χοληστερίνη μικρότερη από 160 οι οποίοι είχαν πεθάνει από το AIDS, ήταν τέσσερις φορές υψηλότερη από ότι στους άνδρες οι οποίοι είχαν πεθάνει από AIDS με επίπεδα χοληστερίνης πάνω από 240 (8).

8) O Dr. Mathias Rauchhaus και οι συνεργάτες του στο Medical Department του MartinLutherUniversity στην Halle της Γερμανίας (Universitatsklinik und Poliklinik fur Inner Medizin III, MartinLutherUniversitat, Halle), με την συνεργασία πολλών ερευνητών σε διάφορα Γερμανικά και Αγγλικά Πανεπιστημιακά νοσοκομεία, βρήκαν ότι οι πιθανότητες θανάτου σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, ήταν έντονη και αντίστροφα σχετιζόμενη με τα επίπεδα της ολικής χοληστερίνης. Τα άτομα με υψηλές τιμές λιπιδίων στο αίμα, ζούσαν πολύ περισσότερο από τα άτομα με χαμηλές τιμές λιπιδίων. Η έρευνα τους η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Journal of the American College of Cardiology το 2003, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι : στους ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, τα χαμηλότερα επίπεδα της ολικής χοληστερίνης, συνδέονται ανεξάρτητα με μια χειρότερη πρόγνωση (9).

9) Άλλοι ερευνητές είχαν παρόμοια αποτελέσματα και έκαναν τις ίδιες παρατηρήσεις. Μια πολύ μεγάλη έρευνα με τίτλο ΄΄ Η χαμηλή χοληστερίνη στον ορό, σχετίζεται με σημαντική αύξηση της θνησιμότητας στην προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια΄΄, από τον καθηγητή Gregg C. Fonorow και τους συνεργάτες του στο UCLA  Departement of Medicine and Cardiomyopathy Center in Los Angeles, με συντονιστή τον Dr. Tamara Horwich, μελέτησε περισσότερους από 1.134 ασθενείς με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια. Μετά από 5 χρόνια το 62% από τους ασθενείς με χοληστερίνη χαμηλότερη από 129 mg/l είχαν πεθάνει, ενώ από τους ασθενείς οι οποίοι είχαν χοληστερίνη πάνω από 223 mg/l, είχαν πεθάνει λιγότεροι από τους μισούς (10).

Tip: Όλες οι ιατρικές και επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι μειώνοντας την χοληστερίνη, δεν μειώνεται πραγματικά ο κίνδυνος εμφάνισης μοιραίας καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

10) Σύμφωνα με τον Dr. William Castelli, πρώην σύμβουλο της πολύ γνωστής έρευνας με την ονομασία  Flamingham Heart Study, τα άτομα με χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης (χαμηλότερα από 200), υποφέρουν σχεδόν το 40% όλων των καρδιακών προσβολών. Επιπλέον άτομα με επίπεδα χοληστερίνης χαμηλότερα από 180, εμφανίζουν τρεις φορές περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια, από τον γενικό πληθυσμό.

 

                                                                              Your  Health  In  Your  Hands**

 

*Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που  αφορούν την υγεία του.

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή .

 

References

1/ www.jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/388180 , 2/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12834520 , 3/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15673344 , 4/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1355411 , 5/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9447398 , 6/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2809530/ , 7/ https://experts.umn.edu/en/publications/association-between-serum-total-cholesterol-and-hiv-infection-in- , 8/ www.journals.lww.com/aidsonline/Citation/1997/07000/Low_serum_cholesterol_and_risk_of_death_from_AIDS.14.aspx , 9/ www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109703012002 , 10/ www.glendepke.com , 11/ https://www.gesundheitnutrition.com/uncategorized/challenging-cholesterol-part-1/ , 12/ https://www.functionalmedicineuniversity.com/public/1020print.cfm , 13/ https://www.funcionalmedicineuniversity.com/public/1071print.cfm , 14/ https://www.westonaprice.org/health-topics/modern-siseases/the-benefits-of-hihg-cholesterol/  

 

 

 

Pin It on Pinterest