Μια νέα κλινική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Antioxidants (Basel) το 2019, διαπίστωσε ότι το συνένζυμο Q10 (CoQ10), μείωσε τη θνησιμότητα των ασθενών με καρδιαγγειακή νόσο κατά 53% !!

του Μυλωνά Παναγιώτη

Οι αναγνώστες οι οποίοι παρακολουθούν τα δημοσιευμένα και τα πολύ ενημερωμένα άρθρα στην σελίδα μας, γνωρίζουν ότι ένα από τα πλέον βασικά στοιχεία για την παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια (mitochondria) των κυττάρων του οργανισμού μας, είναι το συνένζυμο Q10 (CoQ10). To CoQ10  επίσης είναι γνωστό ότι αυξάνει την ενέργεια και την ζωτικότητα, την δύναμη, βελτιώνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου, ενώ αποτελεί ασπίδα για την προστασία των μιτοχονδρίων, του κέντρου παραγωγής ενέργειας των κυττάρων.

Tip: Το CoQ10 αποτελεί το κλειδί για την ορθή λειτουργία της καρδιάς, η οποία παρουσιάζει μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μιτοχονδρίων στον οργανισμό, λόγω αυξημένης παραγωγής ενέργειας για την λειτουργία της.

Tip: Η προστασία της λειτουργίας των μιτοχονδρίων των κυττάρων, αποτελεί ένα από τα βασικά κλειδιά της αντιγήρανσης του οργανισμού και οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες του CoQ10 προστατεύουν τα μιτοχόνδρια από τις φθορές των ελευθέρων ριζών, επιβραδύνοντας την γήρανση.

Tip: Το CoQ10, αποτελεί ένα υψηλών οκτανίων καύσιμο για τα μιτοχόνδρια, απαραίτητο για την πλέον πολύτιμη και καθαρή παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα.

Tip: Μια νέα και πολύ πρόσφατη κλινική έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Antioxidants (Basel), τον Φεβρουάριο του 2019, έδειξε ότι το CoQ10, μείωσε την θνησιμότητα σε ασθενείς με καρδιοαγγειακή πάθηση, κατά 53% !!

Για την συγκεκριμένη  σουηδική έρευνα, στους 440 συμμετέχοντες σ΄ αυτήν, δόθηκαν συμπληρώματα με CoQ10 ή ένα εικονικό (placebo) φάρμακο, για πέντε χρόνια. Πέραν της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής, οι ασθενείς που έλαβαν το συμπλήρωμα CoQ10, είχαν σημαντικά βελτιωμένη καρδιολογική λειτουργία, ξόδεψαν λιγότερο χρόνο στα νοσοκομεία και ανέφεραν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έρευνα, ΄΄ η μακροζωία καθορίζεται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών παραγόντων, του περιβάλλοντος και του τρόπου ζωής. Ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη μακροζωία, είναι η ανάπτυξη εκφυλιστικών διαταραχών όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, η νεφρική νόσος και η ηπατοπάθεια, ιδιαίτερα όταν αυτές εμφανίζονται ως συν-νοσηρότητα. Σε αυτή την έρευνα, εξετάζουμε τον πιθανό ρόλο της συμπλήρωσης με το συνένζυμο Q10 (CoQ10), για την πρόληψη ή τη διαχείριση αυτών των διαταραχών. Έτσι, τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι, η συμπλήρωση με CoQ10 ή CoQ10 συν σελήνιο,  μείωσαν τη θνησιμότητα κατά περίπου 50% σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο ή στον κανονικό ηλικιωμένο πληθυσμό, αντίστοιχα. Παρομοίως, η συμπλήρωση του CoQ10 βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο και την αγγειακή δυσλειτουργία στον διαβήτη τύπου II, βελτιώνει τη νεφρική λειτουργία σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο και μειώνει τη φλεγμονή του ήπατος σε ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο. Ο ευεργετικός ρόλος του συμπληρωματικού CoQ10 στις παραπάνω διαταραχές θεωρείται ότι προκύπτει από το συνδυασμό των ρόλων του στην κυτταρική παραγωγή ενέργειας, ως αντιοξειδωτικό και ως αντιφλεγμονώδη παράγοντα΄΄.

Και η πολύ σημαντική αυτή έρευνα καταλήγει : ΄΄ συνοπτικά, εξετάσαμε στοιχεία από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές σχετικά με το πώς η από του στόματος συμπλήρωση με CoQ10, είτε μόνη είτε σε συνδυασμό με το σελήνιο, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις σε φυσιολογικούς ηλικιωμένους ασθενείς ή σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Επιπλέον, το συμπληρωματικό CoQ10 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας σε ασθενείς με διαβήτη τύπου II, χρόνια νεφρική νόσο ή ηπατική νόσο, τόσο με τις ευεργετικές επιδράσεις στη διαδικασία της πρωτοπαθούς νόσου σε αυτούς τους ιστούς, όσο και με καρδιαγγειακή δυσλειτουργία δευτερογενή σε αυτές τις διαταραχές΄΄.

Tip: Το CoQ10 (50-100 mg ημερησίως και ανάλογα με την κατάσταση του οργανισμού, κατά προτίμηση στην πλέον βιοδιαθέσιμη μορφή του, το Ubiquinol), μπορεί να συνδυαστεί με ένα άλλο πολύτιμο στοιχείο για την δημιουργία νέων μιτοχονδρίων στα κύτταρα, την πυρρολοκινολίνη κινόνη (Pyrroloquinoline Quinone)  ή PQQ (10-20 mg ημερησίως),  το οποίο ταυτόχρονα προστατεύει και τα μιτοχόνδρια από τις φθορές των ελευθέρων ριζών.

Περισσότερα για τα υπερ-πολύτιμα αυτά στοιχεία για τον οργανισμό, το CoQ10 και το PQQ, στο καινούργιο μου βιβλίο με τίτλο: ΄΄ Το Βιβλίο της Αντιγήρανσης – Η Υγεία στα χέρια σας΄΄, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iwrite. Λεπτομέρειες στην σελίδα www.yourhealthinyourhands.gr.

                                                                         Your  Health  In  Your  Hands**

*Όλες οι πληροφορίες και οι έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο, δίνονται για ενημερωτικό σκοπό και μόνο και όχι για διάγνωση, αγωγή ή θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση ή αντικατάσταση ιατρικών συμβουλών. Το κάθε ένα άτομο, είναι και ο τελευταίος υπεύθυνος για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις που αφορούν την υγεία του. 

**Απαγορεύεται η αντιγραφή μερική ή ολική του άρθρου, χωρίς την άδεια του συγγραφέα-ερευνητή .

References

1/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30781472, 2/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6406788/, 3/ ΄΄ Το Βιβλίο της Αντιγήρανσης – Η Υγεία στα χέρια σας ΄΄, εκδόσεις iwrite.gr (www.iwrite.gr ).

Pin It on Pinterest